(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In het tweede en laatste deel van mijn CannaStemBus Dagboek blik ik terug op het tweede deel van de tour: Limburg, Amsterdam, Noord-Holland, ‘de wietschuur van Europa’ en opnieuw Den Haag. 

Afzakken naar het diepe zuiden

Na twee rustdagen stond op vrijdag 12 maart onze meest zuidelijke provincie, Limburg, op het programma van de CannaStemBus. Onderweg naar Maastricht interviewde ik Lisa Lankes van coffeeshop PINK, een vakvrouw in alle opzichten. Als bestuurslid van de Stichting Maatschappij en Cannabis was zij een van de belangrijkste drijvende krachten achter de CannaStemBus tour.

Stenenbrug Maastricht, van links naar rechts technicus Bart, chauffeur Piet, Sarina Blank van coffeeshop The Boni en uw columnist, op de voorgrond zijn vrouw Ciel

In Maastricht reed Sarina Blank van coffeeshop The Boni mee en vertelde waarom en hoe zij de coffeeshop van haar overleden vader runt. Voor het tweede deel van de Maastricht City Tour stapte Roger Willemsen van growshop Organic Earth in en ontpopte zich als een aanstekelijke en deskundige reisgids. We hadden zowel een voorrijd-auto als de volg-bus van candyman Rens, dus de tour verliep vlekkeloos. En de broodjes waren heerlijk.

De CannaStemBus voor coffeeshop Sky in Roermond

In Roermond vertelde coffeeshopondernemer en Avites-oprichter Peter Hendriks over de schaarse vergunning problematiek die zijn coffeeshops bedreigt. Kort gezegd komt het er op neer dat de gemeente zijn gedoogvergunningen publiek wil aanbesteden, op basis van de Dienstenrichtenlijn van de Europese Unie. Hier loopt nog een rechtszaak over; de uitkomst is zeer belangrijk voor alle coffeeshops. Want meer steden willen deze in alle opzichten onverstandige aanpak invoeren.

Voor de Waag op de Nieuwmarkt in Amsterdam

Tegen de vertrutting en het buitenlander-verbod

Bezorgde geluiden klonken ook in Amsterdam. Op 14 maart stonden we de hele dag op de Nieuwmarkt, voor de Waag, een van de oudste gebouwen van de stad. De sfeer was uitstekend; ik interviewde dertien mensen, onder wie levende legendes als Mila Jansen en Henk de Vries. Nouchka Barkhuis, dertig jaar lang de partner van Koos Zwart, hield een vlammend betoog tegen de vertrutting en het plan van Femke Halsema om buitenlanders uit de coffeeshops te weren. Nouchka: ‘Koos stond voor vrijheid en tolerantie. Het drugsbeleid was voor hem meer een middel om daar aandacht aan te schenken, vooral de vrijheid.’

Van links naar rechts: Alex Ligtvoet (Happy Smile, Den Haag), Mark Jacobsen (The Rookies), Michel en Henk de Vries (The Bulldog) en Joachim Helms (Greenhouse), Amsterdam, 14 maart 2021

De volgende dag begon achter het centraal station in Amsterdam, waar ik David Duclos mocht verwelkomen in de CannaStemBus. Ik ken David al jaren, uit de begintijd van het VOC, toen we vaak vergaderden in het Cannabis College, waar hij sinds kort weer actief voor is. David reed mee tot Haarlem, waar we neerstreken bij het pand waar de redactie van deze geweldige website is gevestigd. Het was een plezier en een eer om founding fathers Joop en Sanne te interviewen in de bus.

Filmman Stefan Egberts, Henk de Vries, Derrick, Piratenpartij lijsttrekker Matthijs Pontier en Hester Kooistra, Amsterdam

Waterkoude dag met overal een warm welkom

De Noord-Holland dag, 15 maart, was een waterkoude dag, maar het warme welkom van Ricardo Hewitt, woordvoerder van het PCN en oprichter van coffeeshop Anytime in Alkmaar, maakte alles goed. Twee dames maakten grote indruk op me: medicinale cannabisgebruiker en thuisteler Marjon Fisher, die meereed van Haarlem naar Alkmaar en Ardjuna van der Weg van coffeeshop De Bovenstad in Gorinchem. Net als Sarina in Maastricht zet Ardjuna het werk van haar vader voort, die in haar geval nog leeft en als klassieke huisdealer begon. Beide dames lieten een fris, positief en toekomstgericht geluid horen in de CannaStemBus.

Hash Queen Mila Jansen in de CannaStemBus

Naar de wietschuur van Europa: Noord-Brabant

De voorlaatste dag van de tour reisden we door ‘de wietschuur van Europa’, zoals we mijn provincie Brabant in het persbericht met een knipoog aanduidden. De CannaStemBus stopte in Tilburg, waar ik een geweldig gesprek had met Boy Ramsahai, mijn eerste opdrachtgever in de wietwereld.

PCN woordvoerder en oprichter van coffeeshop Anytime, Alkmaar Ricardo Hewitt

Met een stagiaire van de krant BN/De Stem aan boord reden we daarna naar Breda. Het interview met burgemeester Paul Depla en wethouder Greetje Bos (VVD) wilden we professioneel registreren en dat is gelukt. Het volledige interview staat inmiddels online. Van harte aanbevolen:

Terug naar het hart van de democratie op verkiezingsdag

Op verkiezingsdag, 17 maart, de dag waar we al maanden naar toe werkten, keerde de CannaStemBus terug naar het Plein voor de Tweede Kamer. De eerste gast, Jan Corsius, kwam vertellen over zijn verleden als junkie, zijn huidige werk voor het Leger des Heils en het belang van de scheiding der markten van soft- en harddrugs. Maar Jan bleek lang geleden, toen hij in Eindhoven woonde, ook de Hasj-taxi opgericht te hebben. Ik viel bijna van mijn stoeltje toen ik dat hoorde. De cannabiswereld is klein en altijd weer verrassend.

Voorbereidingen voor het interview met de Bredase burgemeester Paul Depla en wethouder Greetje Bos, Breda, 16 maart

Na tien dagen kou lijden hadden we op dag 11 eindelijk een kacheltje in de bus. Op het Plein was een demonstratie voor humaner vluchtelingenbeleid gaande; het podium en de geluidsinstallatie bleken van Theaterstraat te zijn. Bij die Amsterdamse stichting huurde het VOC tien jaar lang de podia, de blauwe backstage-bus en de geluidsinstallatie voor Cannabis Bevrijdingsdag. Hoofdman Reinier bleek – gelukkig – nog niets veranderd.

Lisa Lankes (coffeeshop PINK, Stichting Maatschappij & Cannabis) in de CannaStemBus in Breda

Als het 420 is komt er een einde aan 76 uur livestreamen

Zoals eigenlijk alle dagen vloog ook de laatste CannaStemBus dag voorbij. Voor ik het wist zat het allerlaatste interview, met Partij voor de Dieren kandidaat-Kamerlid Pascale Plusquin, er op.

Kort na 16.20 uur stopten we de livestream. Ik stapte voor het laatst in de CannaStemBus, die ons naar coffeeshop Happy Smile bracht, waar eigenaar Alex en zijn dochter alles klaar hadden staan voor een corona-proof crew diner. Een heerlijke Indische rijsttafel, fijne wiet, warmte en tevreden gezichten alom. Als in een sprookje was het feest om klokslag acht uur voorbij; de gemeente had geen vergunning verleend om na acht uur vanuit de Happy Smile te livestreamen, zoals onze bedoeling was. Dus draaide Alex het licht om één minuut voor acht resoluut uit. Regels zijn regels, dat weet een coffeeshopondernemer als geen ander.

Verkiezingsdag 17 maart, Plein, Den Haag: uitzicht van de gasten in de CannaStemBus

Uitslagen kijken onder het genot van wiet

Ik beleefde de uitslagenavond dus op mijn hotelkamer, mét ruim balkon aan de voorkant. Met mijn strijdmakker en High Tea Potcast co-host Rens en The High Flyer Kees vierde ik een kleine afterparty, terwijl de verkiezingsuitslagen binnen kwamen. We hadden Wedding Cake, God’s Gift, Dr. Grinpsoon, Super Sticky Silver Haze, Extractor Temple Balls en andere loepzuivere en smaakvolle extracten, Pringles, chocomel, cola… Het Grote Terugblikken kon beginnen, herinneringen en anekdotes van elf dagen CannaStemBus genoeg.

Bezoekje van een vriendelijke politiemeneer, Den Haag, 17 maart

Op 18 maart nam ik nog één laatste filmpje op, met de trekking van de vijf winnaars van de cannabis kruiswoordpuzzel in De Nationale Cannabis Krant. Omdat er maar één Gouden Ticket is gevonden, door Luuk Legalize uit Rotterdam, mogen deze vijf lucky winners óók mee met de Gouden Ticket-Vinders Dag in Amsterdam. We wachten nog even tot het weer beter is en de coronaregels een groepsactiviteit toelaten, maar dan gaan we los. Ik heb er nu al zin in!

Jeroen Bos van coffeeshop ’t Grasje Utrecht en bestuurslid van de Stichting Maatschappij en Cannabis rookt een corona-proof jointje op het Plein in Den Haag

Eén of meer van de 80 interviews terug kijken?

Alle livestreams zijn terug te kijken op de CannaStemBus website. We werken er hard aan om alle interviews ook nog ‘los’ op YouTube beschikbaar te maken, zonder de geluidsonderbrekingen van de livestream. Zie hiervoor het YouTube kanaal van de stichting VOC.

Overzicht van de laatste vijf dagen CannaStemBus Tour 2021

Dag 7: Vrijdag 12 maart: Maastricht en Roermond

Lisa Lankes, coffeeshop PINK Eindhoven, VCE, Stichting Maatschappij & Cannabis
Sarina Blank, coffeeshop The Boni Maastricht
Roger Willemsen, growshop Organic Earth Maastricht
Reprise Jeroen Bos
Peter Hendriks, coffeeshop Sky, Skunk, Relax, Roermond/Sittard, oprichter Avites

De bus vlak voor vertrek naar de Happy Smile, met rechts het Mauritshuis

Dag 8: Zondag 14 maart: Amsterdam, Nieuwmarkt

Simcha de Haan, documentairemaakster
Joachim Helms, Greenhouse coffeeshops, woordvoerder coffeeshopbond BCD
Maya Kohek, activiste ENCOD (European Coalition for Just & Effective Drug Policies)
Nouchka Barkhuis, binnenstadbewoonster, ex-partner Koos Zwart
Henk de Vries, oprichter The Bulldog coffeeshops
Matthijs Pontier, lijsttrekker Piratenpartij
Rob Tuinstra, hoofdredacteur HighLife Magazine
Sheher Khan, raadslid DENK Amsterdam
Mila Jansen, The Hash Queen of Amsterdam, uitvinder Pollinator en Ice-o-Lator
Jochem Rebel, Thuisgeteeld.nl
Sylvana Simons, lijsttrekker Bij1
Han van der Maas, hoogleraar psychologie Universiteit van Amsterdam, vrijwilliger VOC
August de Loor, drugsexpert, oprichter Adviesburo Drugs, Cannabinoïden Adviesbureau Nederland (CAN)

Chauffeur Piet zwaait een laatste keer, de CannaStemBus tour zit er op

Dag 9: Maandag 15 maart: Amsterdam, Haarlem, Zandvoort en Alkmaar

David Duclos, Cannabis College Amsterdam, Sensi Seeds
Joop Mestrom, eerste hoofdredacteur HighLife, oprichter CNNBS.nl en Mediwietsite.nl
Sanne van Schie, oprichter CNNBS.nl en Mediwietsite, Dr. Groen
Raimond Dufour, voorzitter stichting Drugsbeleid
Marjon Fisher, medicinale cannabisgebruiker, thuisteler, cannabisactivist
Duncan, coffeeshop Yanks, Zandvoort
Ricardo Hewitt, oprichter coffeeshop Anytime Alkmaar, woordvoerder PCN
Mark Jacobsen, medeoprichter coffeeshop The Rookies Amsterdam
Ardjuna van der Weg, eigenaar coffeeshop De Bovenstad, Gorinchem

Donut joint tijdens de uitslagenavond, 17 maart 2021

Dag 10: Dinsdag 16 maart: Tilburg en Breda

Alex Meijer, coffeeshop Maximilian Tilburg, Vereniging De Achterdeur
Boy Ramsahai, oprichter HighLife, Royal Queen Seeds, Zamnesia, Cibdol, BitCanna
Paul Depla, burgemeester Breda, voorvechter regulering (PvdA)
Greetje Bos, wethouder Breda, voormalig Officier van Justitie (VVD)
Margriet van der Wal, Actieve Bredase Coffeeshopondernemers (ABC)
Simone van Breda, voorzitter Bond van Cannabis Detaillisten (BCD), The Bulldog Amsterdam
Rick Brand, oprichter coffeeshop De Baron, Breda, ABC, PCN
Pascal van de Rakt, oprichter JaJa Import & Export
Etienne van de Rakt, oprichter JaJa Import & Export en coffeeshop Het Paradijs, Breda

Afterparty in het hotel, met winnaar Sigrid Kaag (D66) en een uitgelezen selectie cannabis van de hoogste kwaliteit

Dag 11: Woensdag 17 maart: Den Haag, Plein

Jan Corsius, oprichter hasj-taxi, ‘Van junkie tot Heilsoldaat’
Shiva Spaarenberg, dochter Ben Dronkers, oprichter www.kruidenloket.nl
Marjan Schnetz, kandidaat Tweede Kamerlid Splinter (#2), tuinbouwdeskundige
Reprise Kees ‘The High Flyer’ Schelfhout
Reprise Luuk ‘Legalize’ Metselaar
Gweedo, Cannabisliefhebber, thuisteler, columnist CNNBS.nl, CannabisIndustrie.nl
Jef Martens, oprichter Supscore, adviseur
Ben, coffeeshop Dizzy Duck, Den Haag
Pascale Plusquin, kandidaat Tweede Kamerlid Partij voor de Dieren (#8)

Deel #1 van Derrick’s CannaStemBus Dagboek lezen? Klik HIER

(advertentie)