(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De vaste lezers van CNNBS hebben mijn wekelijkse column even moeten missen; tussen 1 en 17 maart was ik onderweg met de CannaStemBus. We doorkruisten het ganse land met deze tot corona-proof studio verbouwde microbus, om zoveel mogelijk cannabisconsumenten te bewegen cannabisvriendelijk te gaan stemmen. Ik blik in twee extra lange columns terug op “Cannabis Bevrijdingsdag on wheels”, zoals een Twitteraar de CannaStemBus tour noemde.

Grootste cannabis campagne uit de geschiedenis

De verkiezingen zijn voorbij. D66 boekte het beste resultaat uit haar geschiedenis: 23 zetels. Traditioneel links kreeg harde klappen, vier nieuwkomers wisten de Tweede Kamer te bereiken: VOLT en JA21 met drie zetels, Bij1 en BoerBurgerBeweging met eentje. De cannabishaters van het CDA verloren vier zetels, de ChristenUnie, die alle coffeeshops wil sluiten, bleef steken op het huidige aantal van vijf zetels. De VVD werd voor de vierde keer op rij de grootste: 35 zetels, een winst van twee.

De CannaStemBus met chauffeur Piet op het Lodewijk Napoleonplein in Eindhoven

Heeft de grootste campagne ooit om de cannabisconsument te informeren en naar de stembus te krijgen een rol gespeeld in de verkiezingsuitslag? Ik weet het wel zeker. Op 28 februari, een dag voordat de CannaStemBus ging rijden, zagen ruim anderhalf miljoen kijkers de nieuwe Cannabis-Stemwijzer bij ‘Zondag met Lubach’. Een vliegende start voor onze campagne. De officiële opening van de CannaStemBus tour door D66 Tweede Kamerlid Vera Bergkamp haalde vervolgens het NOS ochtendjournaal.

Mijn rijdende studio / kantoor / coffeeshop in de bus

Alle partijen op de christelijke en PVV na in de CannaStemBus

Tijdens de eerste dag, op het Plein voor de Tweede Kamer in Den Haag, kwamen Kamerleden en kandidaat Kamerleden van zeven partijen de zeven vragen beantwoorden die ik alle politici heb gesteld. Uiteindelijk hebben vertegenwoordigers van 15 partijen, van links tot rechts, tekst en uitleg gegeven over hun cannabisbeleid, onder wie vier lijsttrekkers. Grote afwezigen: de drie christelijke partijen en de PVV van Geert Wilders. Toevallig net de partijen die tégen legalisering zijn.

Apeldoorn, met van links naar rechts: chauffeur Piet, technisch wonder Bart, Derek Kent van coffeeshop Power Flower en uw columnist en presentator

Het record aantal interviews op één dag haalde ik al op dag 2, toen we na Den Haag naar Rotterdam, Zwijndrecht en Maassluis reden met de CannaStemBus: 17 in totaal. De twee rustdagen die volgden bleken hard nodig om de rest van de tour nog beter te plannen en mijn stembanden rust te geven. Ondanks de hoge druk en de ambitieuze doelstelling om hele dagen live te streamen, was het CannaStemBus team razendsnel op elkaar ingespeeld.

De topsnelheid van de CannaStemBus lag rond de 67 kilometer per uur

Mede mogelijk gemaakt door ‘El Professor’ en vele anderen

Want ik mag dan steeds in beeld zijn geweest, zonder de vrouwen en mannen achter de schermen was ik – letterlijk – niet ver gekomen. Zij gaven me vleugels. Onze geweldige chauffeur Piet, onversaagd en onverschrokken. Ons technisch wonder Bart de Nes, die in zijn corona-hokje het beeld, het geluid, de livestream én de contacten met de bases in Eindhoven en Amsterdam regelde. Mauro ‘El Professor’ Picavet, die vanuit Eindhoven alle content, social media en perscontacten coördineerde.

Bart aan het werk in zijn corona-proof regie-hokje in de bus

Hester Kooistra natuurlijk, die boven zichzelf uitsteeg als coördinator van de programmering. Met een combinatie van kennis, charme en overredingskracht haalde Hester de ene na de andere gast binnen. Lisa Lankes van coffeeshop PINK in Eindhoven, die zich als bestuurslid van de Stichting Maatschappij en Cannabis met hart en ziel heeft ingezet voor de campagne en de tour, inclusief de fondswerving bij haar collega’s.

Jeroen Bos en Gerrit Jan ten Bloemendal, de andere bestuursleden van de Stichting Maatschappij en Cannabis, gelouterde veteranen met ongeëvenaarde kennis van cannabis. Nog een ster in het CannaStemBus team: Stefan Egberts, die een serie geniale filmpjes maakte, van de Canna Voxpop en de Canna Quiz tot de reportages over Dun Agro Hemp Group en het Hash, Marihuana & Hemp Museum. Kijk ze vooral terug op www.cannastembus.nl of het YouTube kanaal van de stichting VOC.

Filmmaker Stefan bij ons bezoek aan hennepboer Dun Agro in Oude Pekela

Evangelisten wensen ons naar de hel

Zonder Haagse connecties kom je niet ver; gelukkig waren we ook op dat punt gezegend. ‘Mister Happy Smile’ Alex en zijn dochter Judith: wat een kanjers en wat een lieve mensen. Petje af. Twee teamleden hielden me ook op de koudste en drukste momenten op de been. Mijn vriend, medestrijder en High Tea Potcast co-host Rens Hoppenbrouwers, positief en onvermoeibaar als altijd. En mijn vrouw Ciel, die het al ruim dertig jaar met mij uithoudt en tijdens de tour schitterde als gastvrouw, krantenmeisje en politici-in-de-nek-springer.

Chauffeur Piet kijkt toe hoe Candyman Rens een jointje draait voor de presentator

Een laatste shout-out gaat naar filmmaker en journalist Steven Kompier, die ons hielp aan twee topprofessionals, Bart en Stefan, die meedraaiden alsof ze al jaren deel uit maakten van het VOC. De reacties op de CannaStemBus zijn bijna zonder uitzondering positief. Die uitzonderingen waren twee jonge evangelisten die ons naar de hel wensten in Stadskanaal en een dronken vrouw die op het Plein in Den Haag keihard liep te schreeuwen tot de marechaussee haar kalmeerde.

Koud maar blij: Bart, Mauro, Rens en Piet in Eindhoven

Wat net niet gelukt is…

Er gingen best een paar dingen mis in de elf dagen dat we onderweg waren met de CannaStemBus, met een topsnelheid van zo’n 67 kilometer per uur. Een blokkerende rem bij het achterwiel veroorzaakte op dag 2 forse rookwolken, terwijl we op de Rotterdamse rondweg zaten. Chauffeur Piet werd onwel in Stadskanaal, maar bleek na een controle in het ziekenhuis gelukkig piekfijn in orde.

Het lukte nét niet om langs te gaan bij het fameuze Cannabis Castle van de familie Dronkers nabij Nijmegen. En voormalig minister-president Dries van Agt kon ons vanwege een lichte terugval in zijn gezondheidstoestand niet ontvangen toen we in Nijmegen waren.

Bezoek aan de Eindhovense coffeeshop High Times, waar het nogal waaide

80 interviews in 22 steden, goed voor 76 uur YouTube

Maar er gingen vooral heel veel dingen goed. We zijn geen enkele keer door de politie staande gehouden, agenten die naar de bus kwamen waren vooral nieuwsgierig en wensten ons veel succes. In 11 dagen deden we 22 steden aan, van het uiterste zuiden (Maastricht) tot het uiterste noorden van het land (Stadskanaal). In totaal interviewde ik 80 mensen: Kamerleden, raadsleden, coffeeshopondernemers, journalisten, onderzoekers, kwekers, consumenten, activisten, thuistelers, een burgemeester en een wethouder (in Breda).

We hebben ruim 76 uur livestreams gemaakt, plus de dag-compilaties, reportages en andere filmpjes van Stefan. In mijn volgende column vertel ik aan de hand van foto’s over het tweede deel van de tour, met een aantal sappige anekdotes.

Bergman senior en Bergman junior bij de CannaStemBus op het voormalige Philips terrein Strijp-S in Eindhoven

Overzicht van de eerste zes dagen CannaStemBus Tour 2021

Alle livestreams zijn HIER terug te kijken op de website, dit is een overzicht van alle geïnterviewden in de eerste zes dagen van de tour:

Dag 1: Maandag 1 maart: Den Haag

Alex Ligtvoet, coffeeshop Happy Smile, Den Haag
Jeroen Bos, coffeeshop ’t Grasje, Utrecht, Stichting Maatschappij & Cannabis
Peter Kwint, Tweede Kamerlid SP
Sander van den Raadt, lijsttrekker Trots op Nederland
Dana van Kessel, kandidaat Trots op Nederland
Joris van Oppenraaij, VOLT
Rens Hoppenbrouwers, VOC, HomeGrown Cup, High Tea Potcast, Vertice Industries
Niels van den Berge, GroenLinks
Kaj Hollemans, KH Legal Advice, voormalig ambtenaar ministerie VWS
Jan van Piekeren, Utrechtse bard & budtender in een coffeeshop
Matthijs van Neerbos, kandidaat Kamerlid PvdA
Kees Schelfhout, ‘The High Flyer’, Super Sativa Seed Club, BioTabs
Richard de Mos, lijsttrekker Code Oranje

Live uitzending van de High Tea Potcast vanuit de bus, met mijn altijd vriendelijke co-host Rens Hoppenbrouwers

Dag 2: Dinsdag 2 maart: Den Haag, Rotterdam, Zwijndrecht en Maassluis

René Zwaap, lijsttrekker Partij voor de Republiek, journalist
Maltese thuisteler, War on drugs vluchteling
Darpan van Kuik, Cannabis Embassy, Green Ambassador
Sidney Smeets, D66, strafrechtadvocaat
Hester Kooistra, Humanistisch onderzoeker, cannabis expert, programmering CannaStemBus
Gideon van Meijeren, kandidaat Kamerlid Forum voor Democratie
Gerard Smit, grand café Cremers, Den Haag
Vera Bergkamp, Tweede Kamerlid D66
Amelie Kooistra, scholier, Amsterdamse
Luuk Metselaar, Rotterdammer, cannabisactivist, medicinale cannabisgebruiker
Deborah Bruin, coffeeshop 1-2-3 / Colosseum Rotterdam, juriste
Michel Wouters, coffeeshop Tuda Fruta
Dennis Hoogland, coffeeshop Sensi Smile Rotterdam
Ciel Bergman-Hehemann
Ties Chabille, Goldfish Amsterdam, CannaBioDay
Kitty Schaap, CannaBioDay
Rob Bosma, coffeeshop Quasi Maassluis, lid raad van advies PCN

Met Wernard Bruining en een goed gevulde verdamper in de CannaStemBus in Tiel

Dag 3: Vrijdag 5 maart: Apeldoorn, Zwolle en Leeuwarden

Derek Kent, coffeeshop Power Flower Apeldoorn, bestuurslid PCN
Ishmael, coffeeshop Het Bunkertje Apeldoorn
Rinus Beintema, oprichter Suver Nuver, ‘Robin Hood van de cannabis’
Onno Falkena, journalist Omrop Fryslân
Gerrit Jan ten Bloemendal, Stichting Maatschappij & Cannabis, medeoprichter PCF, PCN

Dag 4: Zaterdag 6 maart: Appelscha, Oude Pekela en Stadskanaal

Doede de Jong, Fries, biologisch wietkweker, vergadervoorzitter VOC
John Meijers, kweker, stichting JoinUs
Steven Kompier, tv-journalist, filmmaker
Albert Dun, oprichter Dun Agro Hemp Group
Erik van der Schoor, coffeeshop Rooksalon Wiz Art, Stadskanaal
Mario Zwart, columnist VOC, De Nationale Cannabis Krant

Puur plezier: Jan van Piekeren treedt op bij coffeeshop Colorado in zijn Utrecht

Dag 5: Maandag 8 maart: Eindhoven

Mr. Michel Ambags, arbeidsrecht advocaat
Aernout Ackermans, coffeeshop Upstairs Eindhoven, bestuurslid VCE
Kay Sachse, raadslid GroenLinks, Eindhoven
Theo Hoppenbrouwers, Raadslid 50PLUS Eindhoven
Arie van Rangelrooij, architect van o.a. coffeeshop PINK Eindhoven
Murat Tagluk, PCN, edibles specialist
Ziggy (Siegfried), presentator en programmamaker RaRa Radio Eindhoven
Antwan, Burgers Eindhoven, Armand-kenner en vriend

Vijf lagen kleding tegen de kou: Derrick bij de bus in Eindhoven

Dag 6: Dinsdag 9 maart: Nijmegen, Tiel en Utrecht

B (Tom), growshop Plantarium, Nijmegen
Wernard Bruining, The Potfather, cannabis pionier
Freek Nubé, coffeeshop Gallery Colorado Utrecht
Guus Lieberwerth, oprichter Het Hof van Eden, plant professor, zadenverzamelaar
Jan van Piekeren live!
Jeroen Bos en Hester Kooistra reprise

Wordt vervolgd…

(advertentie)