(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Na verschillende zaden gekweekt te hebben, maakte een beginnende zaadkweker eens een snuggere opmerking. Hij zei, “Matt, veel van de soorten die ik produceer blijken niets meer te zijn dan een Blueberry variant, het Blueberry gen is zowat in iedere strain gekweekt”.

En zijn opmerking is waar; een van de eerste stabiele marihuanasoorten, DJ Short’s Blueberry, is naar mijn inschatting vaker vader- of moederplant geweest dan enig andere soort. Het is een gewaagde uitspraak, en er zijn veel andere soorten, maar de Blueberry is inderdaad als een ware kweekmachine gebruikt, sinds hij in de jaren 70 werd ontwikkeld. Liefhebbers van de fruitige smaak mogen DJ Short wel dankbaar zijn voor het pionieren met deze fantastische soort.

DJ Short blueberryNiet alleen vanwege de geweldige smaak, maar ook vanwege de uitstekende stabiliteit en het kweekgemak, werken kwekers ook vandaag de dag nog steeds zo graag met de Blueberry. 

Ondanks de kweekinspanningen van mijn vriend, resulteerden zijn zaden steeds weer in de typische kenmerken van moederplant Blueberry. Een ware Blueberry produceert namelijk niet veel verschillende fenotypes (uiterlijke kenmerken). Mijn zaadkwekende maatje kwam keer op keer weer uit bij dezelfde mooie plant die langzaam ontstaan was, door een vele generaties lange fine tuning van geweldige genetica.

Vanaf de jaren 70 stak DJ Short veel tijd in het ontwikkelen van de Blueberry. Hij werkte met twee sativa’s uit Oregon, Highland Thai (Juicy Fruit) en Purple Thai. Deze sativa soorten kruiste hij met een Afghaanse indicasoort om zo de hoogte en de bloeiperiode van de plant in te korten. 

In Origins of the Blueberry, een artikel in Cannabis Culture schreef DJ Short het volgende. “Ik gebruikte drie F1 soorten om Blueberry, Flo en andere soorten mee te maken. Dat waren de Highland Thai (ook bekend als Juicy Fruit, een eerste generatie van Thai zaden die in Noordwest Amerika werden gekweekt), een kruising genaamd Purple Thai, wat een eerste generatie van Chocolat Thai gekruist met een eerste generatie van het land-ras Highland Oaxaca Gold was, en een Afghaanse Indica wat een tweede generatie was uit Afghanistan, die ik kreeg via kwekers uit Californië en Zuid Oregon kwekers.” (http://www.cannabisculture.com/articles/1511.html)

De Afghaanse soort was in die tijd een nieuw fenomeen waarin DJ Short de voordelen voor binnenkwekers voorzag zoals de compactheid van de plant en de korte bloeitijd. Sativa’s zijn grote, moeilijk te kweken planten die veel tijd nodig hebben om af te bloeien. Door deze nieuwe Afghaanse soorten konden binnenkwekers ineens vaker oogsten. Ze waren bovendien veel gebruiksvriendelijker voor beginners.

“Afghaanse indica’s kwamen voor het eerst op de markt in 1997. Vergeleken met de sativa’s uit de tijd hadden ze veel grotere, sterker geurende, plakkerigere en compactere, skunk-achtige toppen die een narcotische knockout opleverde bij het roken.” – Cannabis Culture

DJ Short kweekte honderden kruisingen uit deze drie F1 soorten en selecteerde hierbij steeds de meest gewilde kenmerken. Zijn motto “Gebruik het beste en verwerp de rest”, heeft van de Blueberry gemaakt wat het is. Uit honderden planten gebruikte hij er slechts een, zo maakte hij een ultieme plantenlijn.

Op het hoogtepunt van de Blueberry rookte iedere liefhebber het. Het was de Kush van die tijd. Een paar maanden geleden kwam een geweldige Blueberry op mijn pad die meteen herinnerde aan de tijd dat de soort domineerde.

 

(advertentie)