(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Dinsdag 23 juli 2019 is in de cannabisgeschiedenis een zwarte dag, want het was op de kop af 5 jaar geleden dat de Thaise militaire junta de Nederlandse oud-coffeeshop exploitant Johan van Laarhoven en zijn vrouw Tukta in de cel gooiden. Niet uit eigen beweging, maar op aanraden van de Nederlandse justitie! Om bij dit wrange feit stil te staan – en om de politiek te herinneren om in actie te komen – gooide het VOC er een persbericht uit.

 

Real life horror

De zaak ‘Van Laarhoven’ is er eentje waarover je met gemak een Netflix-serie kan maken. Met alle ingrediënten erin van een real life horrorfilm, want Johan en zijn vrouw zitten onschuldig in de gevangenis van Bangkok op valse beschuldigingen van witwassen. Maar Johan verdiende zijn geld eerlijk met 4 Brabantse coffeeshops en zijn vrouw Tukta heeft al helemaal niets te maken met zijn cannabisverleden in Nederland.

CNNBS heeft er inmiddels – we hebben het even opgezocht – al 43 keer over geschreven. Maar nog steeds zit er geen enkele beweging in de zaak, ondanks dat het nu voor iedereen wel helder is dat er een bijzonder smerig zaakje is gespeeld door justitie hier. Ter gelegenheid van het pikzwarte 5-jarige jubileum – Johan en Tukta zitten sinds 23 juli 2014 vast in de cel onder mensonwaardige omstandigheden – dropte het VOC een persbericht, dat we hieronder integraal zullen publiceren.

Johan van Laarhoven en zijn vrouw vijf jaar vast in de Hel van Bangkok

EINDHOVEN – Op 23 juli a.s. zitten de Tilburgse coffeeshop-pionier Johan van Laarhoven en zijn vrouw Tukta precies vijf jaar onder mensonterende omstandigheden gevangen in Thailand. De stichting VOC vraagt ter gelegenheid van dit gruwelijke jubileum opnieuw aandacht voor hun lot en de laakbare rol van de Nederlandse autoriteiten in deze zaak.

In maart verscheen een langverwacht rapport van de Nationale Ombudsman over de zaak Van Laarhoven. Ombudsman Reinier van Zutphen bevestigde wat voor velen al lang duidelijk was: Van Laarhoven en zijn vrouw zijn doelbewust overgeleverd aan het militaire regime in Thailand en daar is later over gelogen. “De Nederlandse overheid is het perspectief van het echtpaar uit het oog verloren”, aldus Van Zutphen. “Er is niet goed afgewogen of de gekozen middelen in evenredige verhouding stonden tot het gekozen doel.”

Op 25 april debatteerde de Tweede Kamer over de kwestie. Michiel van Nispen (SP) citeerde tijdens het debat een brief van Johan van Laarhoven aan de minister: “Wij slapen hier zonder bed of matras en we doen noodgedwongen in de cel onze behoefte. Ik leef met dertien andere mannen in een cel van 11 m2. Overdag is het er warmer dan 40°C. Er kruipt ongedierte en er is veel geweld. Toereikende medische zorg is er amper.”

De kwestie Van Laarhoven is een van de zwartste bladzijden in de geschiedenis van het gedoogbeleid

Grapperhaus reageerde als volgt: “Die brief sprak mij bijzonder aan en heeft mij zeer geraakt. Ik vind dat het erbij hoort dat ik dat oppak.” En: “Ik wil concreet in ieder geval wel zeggen dat ik het voornemen heb om met mijn Thaise ambtgenoten te gaan overleggen. Dat overleg kan gaan over een aantal dingen. Het kan gaan over de vraag of het mogelijk is om op z’n minst genomen de cassatieprocedure die nu in Thailand loopt, te versnellen. (…) Ik vind dat ik daarmee gewoon aan de slag moet, diplomatiek, ook al is het een zaak die van een aantal jaren geleden dateert.”

We zijn nu drie maanden verder. Op 23 juli is het precies vijf jaar geleden dat Johan en Tukta werden opgepakt in Thailand na diverse brieven van Nederlandse instanties aan de Thaise autoriteiten. Van Laarhoven heeft met The Grass Company een zeer professionele en populaire coffeeshopketen in Tilburg en Den Bosch opgebouwd, die hij in 2011 heeft verkocht. Hij behoort tot de belangrijkste pioniers van de coffeeshopbranche in Nederland.

De kwestie Van Laarhoven is een van de zwartste bladzijden in de geschiedenis van het gedoogbeleid. Het VOC spreekt opnieuw zijn afschuw uit over de wijze waarop Johan en Tukta door onbehoorlijk handelen van de Nederlandse autoriteiten in de Hel van Bangkok zijn beland. Het kabinet Rutte III moet zijn verantwoordelijkheid nemen en alles in het werk stellen om Johan en Tukta naar Nederland te halen.

(advertenties)