(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Doug Fine flikt het weer. De sympathieke Amerikaanse schrijver, geitenboer-op-zonne-energie, organische cowboy en sinds een paar jaar ook hennepboer, heeft met ‘American Hemp Farmer’ opnieuw een boek geschreven dat elke serieuze cannabisliefhebber moet lezen. En zeker iedereen die werkzaam is of wil worden in de cannabis-industrie.

Doug op het podium

Full disclosure: ik ben bevriend geraakt met Doug toen ik samen met Mich Degens een Europese tournee organiseerde naar aanleiding van zijn eerste boek over cannabis: ‘Too High To Fail’ (2012). We reisden samen in Tsjechië, Oostenrijk, België en natuurlijk Nederland. Tijdens de laatste Cannabis Bevrijdingsdag in 2018 lukte het eindelijk om Doug op het podium te krijgen in het Flevopark.

Doug is zo’n Amerikaan die goed is voor je vertrouwen in de Verenigde Staten en haar bewoners. Bescheiden, altijd positief ingesteld, geïnteresseerd in anderen, attent en buitengewoon geestig. In het echt is hij net als in zijn boeken: eerlijk, goed geïnformeerd en grappig. Ik keek dus reikhalzend uit naar zijn nieuwe boek: ‘American Hemp Farmer: Adventures and Misadventures in the Cannabis Trade’.

Off the grid leven

Geboren en getogen in New York, verkaste Doug naar de westkust om te studeren aan Stanford. In de zomer van 2006 verhuisde hij naar een afgelegen vallei in New Mexico om volledig ‘off the grid’ en CO2-neutraal te gaan leven met zijn gezin. Hij beschrijft die missie hilarisch in zijn eerste bestseller ‘Farewell, My Subaru: An Epic Adventure in Local Living’.

Voor de opvolger ‘Too High To Fail: Cannabis and the New Green Economic Revolution’ woonde hij een jaar in Mendocino, Californië, het hart van de Emerald Triangle.

Doug de hennepboer

En nu is er dus ‘American Hemp Farmer’, waarin Doug aan de hand van zijn eigen ervaringen als hennepboer, ondernemer en adviseur de moderne hennepindustrie in de VS en daarbuiten beschrijft. Die eigen ervaring maakt het boek zo bijzonder en levendig; de passie voor de cannabisplant springt van de pagina’s. Sinds de Farm Bill van 2014 de teelt van hennep in de hele VS legaliseerde is Doug zelf hennepboer geworden, eerst in Vermont, later ook bij zijn eigen boerderij in New Mexico, de Funky Butte Ranch.

Meer dan zijn eerdere boeken is American Hemp Farmer ook een praktisch handboek voor mensen die overwegen om hennep te gaan verbouwen. Doug gaat diep in op genetica, de voorbereiding van de grond, zaai en oogst strategieën en, evenzeer cruciaal, de fase na de oogst. Wil je als hennepboer je oogst verkopen aan een bedrijf dat er producten van maakt of kies je er voor om zélf die producten te gaan maken, marketen en distribueren?

Doug Fine samen met uw columnist en Cannabis Bevrijdingsdag vrijwilliger Xenia op de bank in het Flevopark…

Boer verkoopt ook hennepproducten

Doug kiest voor de tweede strategie en besluit een eigen product te maken: ‘The product is called Hemp in Hem pand has only two ingredients on the label: HEMP FLOWER INFUSED IN ORGANIC HEMPSEED OIL. I bottle it in three-ounce maple syrup jars that scream “grown and sold by the farmer”. I work on it for 10 months and wholesale it at $50 a bottle.’ Gekweekt en verkocht door de boer: dat is een fundamenteel principe in de moderne hennepindustrie die Doug voor ogen heeft.

Om die duurzame hennepindustrie werkelijkheid te maken noemt Doug twee cruciale voorwaarden. Ten eerste het irrelevant maken van het THC-gehalte in hennep voor de hennepboer. Op dit moment geldt in de VS een maximum van 0,3 procent THC voor hennep, wat tot allerhande onnodige problemen leidt, tot het vernietigen van volledige oogsten aan toe. Wat Doug betreft komt de verantwoordelijkheid voor THC te liggen bij de verkoper van het product aan de consument, niet aan de hennepboer die de hennep heeft gekweekt.

De tweede essentiële voorwaarde voor een bloeiende en duurzame hennepindustrie is wat Doug ‘the genetic level playing field’ noemt. Boeren moeten een ruime keuze hebben uit open source hennepzaden, zonder patent of auteursrecht, die ze kunnen bewaren voor de volgende zaaironde en gebruiken om te kruisen en te veredelen. Geen Monsanto trucs in de hennepindustrie.

Wietboek van het jaar

American Hemp Farmer staat bol van de praktische kennis, adviezen en analyses van de cannabisindustrie, bijvoorbeeld over de CBD-bubbel, maar de lezer maakt ook kennis met de mensen van wie Doug veel heeft geleerd over de plant. Stuk voor stuk markante persoonlijkheden, die hij even meesterlijk als liefdevol beschrijft. Kortom: wietboek van het jaar.

Wil je Doug’s hennep avonturen live volgen, check dan zijn Twitter-account @organiccowboy

American Hemp Farmer: Adventures and Misadventures in the Cannabis Trade
door Doug Fine
Chelsea Green Publishing, mei 2020
320 pagina’s, €19,99 (paperback)
https://www.dougfine.com/american-hemp-farmer

(advertentie)