(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Deze week gingen in de Haagse rechtbank de getuigenverhoren in de zaak rond coffeeshop pionier Johan van Laarhoven van start. Op verzoek van diens advocaten worden politiemensen en de omstreden officier van justitie Lucas van Delft onder ede verhoord over hun rol in deze zaak. 

103 jaar cel voor Nederlander in Thailand

Voor RollingStoned lezers zal het verhaal niet onbekend zijn: Van Laarhoven, een van de eerste coffeeshopondernemers van Zuid-Nederland en oprichter van The Grass Company, is in Thailand veroordeeld tot 103 jaar celstraf, waarvan hij er twintig uit moet zitten. Zijn Thaise vrouw Tukta kreeg 68 jaar, waarvan ze er twaalf moet zitten. Toch heeft Van Laarhoven in Thailand, waar hij in 2008 naar toe verhuisde, nooit iets strafbaars gedaan en is hij in ons land, ondanks een mega-onderzoek dat al vijf jaar duurt, nooit veroordeeld.

‘Drugsgeld’

De Thaise justitie kwam in actie na een expliciet verzoek uit Nederland om hem te vervolgen. En daar wringt de schoen. Sydney Smeets, een van zijn advocaten, zei woensdag op BNR: ‘De officier van justitie heeft de Thaise justitie geïnformeerd over het feit dat meneer Van Laarhoven in Thailand verbleef en daar gebruik maakte van wat de officier drugsgeld noemde. Dat “drugsgeld” is in Nederland verdiend met coffeeshops. Dus in Nederland zouden we zeggen: dat is gewoon legaal geld, daar is belasting over betaald, de overheid gedoogt coffeeshops, dus wat is het probleem? Maar in Thailand kennen ze geen gedoogbeleid en geen coffeeshops. Dus in Thailand is al heel snel, door die informatie van de officier van justitie, het beeld ontstaan dat het hier ging om een drugshandelaar.’

Actie_Tilburg_Justice_for_Johan_twee_jaar_vast_03

Actie van ‘Justice for Johan’ in Tilburg naar aanleiding van het feit dat de oud-coffeeshop exploitant al 2 jaar vastzit… [foto is van Johans neef]

Twitteren in rechtszaal

De officier in kwestie, Lucas van Delft, kwam eerder dit jaar in opspraak toen bleek dat hij doodsbedreigingen aan zich zelf had verzonnen. Van Delft wordt vandaag verhoord en heeft geen toestemming gegeven voor het maken van beeld- of geluidsopnamen. Maar dankzij Twitter is het verhoor vrij goed live te volgen: zie @renevanderlee en @justiceforjohan. De tweets van @justiceforjohan worden geschreven door zijn neef Kars, die zich met hart en ziel inzet voor de campagne om zijn oom terug naar Nederland te krijgen.

Dat er in Thailand twee maanden voor het verzoek een militaire staatsgreep was gepleegd waarbij de grondwet was opgeschort, tja, daar had politieman Olde Engberink niet bij stil gestaan

Ook in de rechtszaal aanwezig is D66 Tweede Kamerlid Vera Bergkamp. Geen enkele parlementariër heeft meer gedaan om de onderste steen boven te krijgen in deze onverkwikkelijke kwestie. Vandaag nog “rapelleerde” ze justitieminister Ard van der Steur over de Kamervragen die ze, gesteund door vijf andere partijen, op 14 juni aan hem stelde over Van Laarhoven. In gewoon Nederlands: ze vroeg hem eindelijk antwoord te geven.

Vermoorde onschuld

Recente_foto_Johan_van_Laarhoven_2016

Een recente foto van Johan, waarop duidelijk te zien is dat de gezondheid van de Nederlander veel te wensen overlaat… [foto: Frans van Laarhoven]

Zoals te verwachten viel, speelt Lucas van Delft de vermoorde onschuld tijdens zijn verhoor. Afgelopen maandag al verklaarde politieman Ben Olde Engberink, die als liaison-officier op de Nederlandse ambassade in Bangkok werkte, dat Nederland inderdaad wilde dat de Thai een onderzoek zouden starten, maar wilde ons land geen veroordeling. En dat er in Thailand twee maanden voor het verzoek een militaire staatsgreep was gepleegd waarbij de grondwet was opgeschort, tja, daar had Olde Engberink niet bij stil gestaan.

Verantwoordelijkheid ministers

Ook Van Delft verklaarde vandaag dat er niet over de gevolgen van de staatsgreep is gesproken en dat ze “niet wisten dat Thailand zelf een strafzaak zou beginnen”. Nu dat wel is gebeurd, met vreselijke gevolgen voor Van Laarhoven, zijn vrouw en zijn familie, zou Nederland alles op alles moeten zetten om hem naar zijn vaderland terug te brengen. Laten we hopen dat de ministers Van der Steur (VVD, justitie) en Koenders (buitenlandse zaken, PvdA) eindelijk hun verantwoordelijkheid gaan nemen.

(advertenties)