(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

 

Voor de 2e keer stond de VOC-kraam deze maand op Reggae Sundance, het oudste openlucht reggae-festival van ons land. Komende zaterdag zijn we te vinden op de markt van een nieuw evenement: Reggae Lake in Amsterdam. Irie!

Reggae Sundance

Het Reggae Sundance festival heeft een roemruchte geschiedenis, die begon in café/coffeeshop De Bakkerij in Eindhoven. Daar ontstond het idee om een reggae festival te organiseren in de open lucht. Sinds de eerste editie, in 1996, groeide Sundance uit to een driedaags evenement met tienduizenden bezoekers, onder wie veel Duitsers en Belgen.

Na de editie 2008 leek het gedaan te zijn met het festival, maar net toen iedereen dacht dat Reggae Sundance voltooid verleden tijd was, kwam er in 2013 toch weer een bescheiden, ééndaagse editie. Het jaar daarop stond het VOC voor het eerst met een kraam op de markt. De opzet was groter dan ooit, opnieuw drie dagen, met meer dan 35 artiesten waaronder het volledige Royal Philharmonic Orchestra uit Engeland, die samen optraden met UB40.

VOC_Reggae_Sundance_2014_Apocalyptische_weersomstandigheden_op_zondag

Rampzalige editie

Het werd de meest rampzalige Reggae Sundance ooit, met afschuwelijk weer en eindeloze hoosbuien, tegenvallende bezoekersaantallen en beveiligers aan de ingang die zonder pardon je wiet afpakten. Niet voor het eerst leek het einde oefening; in 2015 was er geen Reggae Sundance, maar dit jaar herrees het festival glorieus onder het motto ‘back to roots’. Eén dag, een ijzersterke line up, een kleiner terrein, maar wel met strand en een fraai meer: alles viel op zijn plek.

Op Reggae Sundance kon iedereen gewoon zijn of haar rokertje mee naar binnen nemen en er in de zon van genieten

Ook de weergoden – of misschien wel Jah zelf – hielpen ook mee op 13 augustus, het bleef de hele dag droog, er was veel zon en de temperatuur was uitstekend. Bij de ingang ging het er gemoedelijk aan toe, niks zero tolerance, zoals een week eerder op Reggae Geel in België, waar de politie zelfs op het veld controleerde op “drugsbezit”. Op Reggae Sundance kon iedereen gewoon zijn of haar rokertje mee naar binnen nemen en er in de zon van genieten. De VOC kraam trok de hele dag belangstellenden en was tegelijk een trefpunt voor Cannabis Bevrijdingsdag vrijwilligers, van wie een deel ook op Sundance de handen uit de mouwen steekt.

VOC_RSD2016_foto_db_01_0351-SMALL

Spiksplinternieuw reggae-festival Amsterdam

Een paar dagen na Reggae Sundance kreeg het VOC een uitnodiging van de organisatie van het nieuwe Reggae Lake festival, dat komende zaterdag 27 augustus plaatsvindt in het Gaasperpark in Amsterdam Zuid Oost. Headliners zijn Alpha Blondy, Anthony B en Luciano en King Shiloh Sound System – die drie keer op Cannabis Bevrijdingsdag hebben gestaan – heeft een eigen stage. Mocht je het festival bezoeken: bij de VOC kraam kun je terecht voor informatie, de bekende mini-oogst-microscoopjes, boeken van oa Rick Simpson, Doug Fine en Deborah Bruin, verschillende VOC bidbooks en unieke Cannabis Bevrijdingsdag T-shirts van hennep. Alle opbrengsten komen ten goede aan het VOC en de strijd voor beter cannabisbeleid.

Reggae_Lake_2016_webMeer informatie: Reggae Lake
Meer informatie: Reggae Sundance

 

 

[foto’s: Derrick Bergman]

 

(advertenties)