(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

VOC-voorzitter en RollingStoned columnist van het eerste uur Derrick Bergman verbleef tijdens zijn vakantie in het beloofde cannabisland, ofwel Spanje. Een update uit deskundige hand met o.a. balkonwiet in Barcelona, een bezoek aan een cannabis social club en die vermaledijde Jeroen Bosch…

Growshops

Natuurlijk, ik was op vakantie. Even geen VOC, even geen stukken schrijven voor Leafly of Highlife, zelfs geen column voor RollingStoned. Maar geen cannabis; dat is lastig als je in Spanje op vakantie bent.

Het begon al meteen bij onze eerste bestemming, Mallorca. Het eerste dat ik zag toen ik het vlliegveld uit wandelde was een taxi met een grote reclame voor een growshop. Die winkels heten hier nog gewoon zo en geen politicus die eraan denkt een wet te verzinnen om ze dicht te krijgen. Waarom zouden ze ook?

Heel veel keuze in social club

In Barcelona ging ik eerst even langs bij een van mijn favoriete Cannabis Social Clubs, Tierra Verde (groene aarde). Er was weinig veranderd sinds mijn laatste bezoek in maart, behalve dan het menu, dat nóg uitgebreider was. Zeker vijftien soorten wiet en een stuk of acht soorten hasj, tegen zeer schappelijke prijzen, tussen de zes en hooguit negen euro per gram. Voor twee gram Cheese ’n Chaze, twee gram Amnesia Haze en een gram Kosher Cookies was ik 38 euro kwijt.

Barcelona_02082016_foto_db_0484-SMALL

Autoflowers op de balkons

Iets wat ik in Nederland steeds minder zie, viel in Barcelona juist meer op dan ooit: balkonnetjes aan de straatkant met een of meer wietplanten. Op het oog veel Automatics, want de meeste planten torsten al stevige toppen. Dat gold ook voor de planten die ik pas de tweede dag in de gaten kreeg, zittend op het balkonnetje van ons Air BnB appartement op de twaalfde verdieping. Aan de overkant van de straat bakten vijf forse wietplanten in de zon op een zeer ruim dakterras; een prachtig gezicht. Ook op de balkons van het Hash Marihuana & Hemp Museum in de gothische wijk van Barcelona – een absolute must voor cannabista’s – stonden planten en er was een tijdelijke tentoonstelling over cannabis en popmuziek.

En wat een genot om ’s morgens bij de koffie in ons appartementje een vette joint met topkwaliteit Spaanse wiet te roken alvorens vijf eeuwen terug in de tijd te reizen

Het einddoel van onze vakantie was Madrid. Als Jeroen Bosch fanaat kon ik de grote Bosch tentoonstelling in het Prado niet aan me voorbij laten gaan. En wat een genot om ’s morgens bij de koffie in ons appartementje een vette joint met topkwaliteit Spaanse wiet te roken alvorens vijf eeuwen terug in de tijd te reizen naar de wereld van het Middeleeuwse genie uit Den Bosch.

Madrid_Prado_03082016_foto_Ciel_0557-SMALL

El Bosco

De Spanjaarden houden zoveel van Jeroen Bosch dat ze hem El Bosco noemen. Veel Spanjaarden denken zelfs dat hij een Spanjaard was. De tentoonstelling was in één woord verpletterend, temeer omdat geen van de kwetsbare werken, zelfs de Tuin der Lusten niet, achter glas werd gepresenteerd. Je kon er met je neus bovenop staan om al de duizelingwekkende details in je op te nemen. Onvergetelijk. Als je de Bosch tentoonstelling nog wilt bezoeken, moet je snel zijn: die duurt tot 9 september.

Roeien en blowen

In Madrid mag de cannabiscultuur dan wat minder openlijk bloeien dan in Barcelona en Baskenland, in het openbaar een joint roken is er geen enkel probleem. Tip: ga naar het beroemde stadspark El Retiro, pal achter het Prado museum, rook een joint en huur voor €6,50 een roeibootje om op het kunstmatige meer rond te dobberen. Je kan de volgorde ook omdraaien.

(advertenties)