(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Steeds meer mensen ontdekken ook de medicinale waarde van de cannabisplant. Fantastisch natuurlijk, maar minder leuk is dat je stevig in de problemen kan komen wanneer je je eigen medicijn wil kweken. Er zijn zelfs patiënten die daarom de Lage Landen omruilen voor Spanje, zo weet het VOC!

Cannabisolie

Een artikel van Doede de Jong over het recht op zelfmedicatie op de VOC website leverde deze week een bijzondere en tegelijk schrijnende reactie op. Renske Schuurman, longkanker patiënte, schrijft hoe ze naar Spanje is vertrokken om haar eigen medicijn, cannabis, te laten groeien.

Schermafbeelding 2016-07-06 om 15.04.49Het artikel van Doede, ’s lands bekendste wietkweker en VOC’er van het eerste uur, is een reactie op een bericht in de Leeuwarder Courant over Monique Posthumus. Van een chemokuur tegen darmkanker werd zij zo ziek, dat ze besloot over te stappen naar cannabisolie. Zo’n twee jaar later is Monique Posthumus zo goed als kankervrij.

Recht op zelfmedicatie

‘Als VOC medewerker heb ik geregeld contact met medicinale consumenten’, schrijft Doede, ‘en ik vind het dan altijd weer verbluffend om te constateren, hoe mensen baat hebben bij deze geweldige plant.’ Zijn conclusie is glashelder: ‘Het moet dus voor iedere Nederlander mogelijk zijn om hennep voor zijn of haar welzijn in de tuin te kweken, want het is immoreel dat medicinale gebruikers hun ‘constitutionele recht, het recht op zelfmedicatie’ wordt ontzegd.’

Medicinale cannabis

Lezers van RollingStoned weten dat er op het officiële medicinale cannabis circuit in Nederland heel wat aan te merken is. Het beperkte aantal soorten van monopolist Bedrocan, de moeizame vergoeding door verzekeraars, het feit dat maar één apotheek in Nederland thc bevattende wietolie verkoopt en misschien nog wel het belangrijkste: de grote aarzeling bij artsen om cannabis voor te schrijven.

Ik geef deze getuigenis ter ondersteuning van legalisatie. Het kan toch niet zo zijn, dat iets wat je in leven houdt verboden is!!!

Zelf heb ik mijn huisarts ook weleens om een recept gevraagd. Reactie: ik heb nog nooit in mijn leven cannabis voorgeschreven en ik weet er heel weinig van. Het probleem in een notendop. Wat de situatie nog triester maakt is dat Nederlandse artsen wettelijk alle ruimte hebben om medicinale cannabis voor te schrijven. Op de website van het Bureau Medicinale Cannabis, onderdeel van het ministerie van VWS, staat onder een nogal korte lijst indicaties klip en klaar:

Schermafbeelding 2016-07-06 om 15.06.28‘Het is aan de arts om te bepalen in welke situatie, bij welke aandoening medicinale cannabis een geschikte keuze is voor een patiënt. Hij is daarbij niet gebonden aan de lijst met aandoeningen zoals hierboven vermeld.’

Vluchten naar Spanje

De arts kan dus best cannabis voorschrijven, maar doet dat simpelweg niet of nauwelijks. En wie besluit zelf een paar planten te kweken voor medicinaal gebruik loopt grote kans zijn of haar huis uitgezet te worden en financieel te worden geruïneerd.

We zijn inmiddels zo ver gekomen dat Nederlandse medicinale cannabisgebruikers naar Spanje vluchten.

‘Overheid is crimineel’

Renske Schuurman schrijft in reactie op het artikel van Doede:

‘Ik heb uitgezaaide longkanker. Ze gaven me 6 tot 8 maanden te leven. Inmiddels ben ik op cannabis en dieet 28 maanden verder en nog steeds goed. Ik heb alles opgegeven om mijn eigen medicijn te laten groeien en ben vertrokken naar Spanje. Ik geef deze getuigenis ter ondersteuning van legalisatie. Het kan toch niet zo zijn, dat iets wat je in leven houdt verboden is!!!! Dan ben niet ik, maar is de overheid crimineel.’

[opening: AnyVidStudio/Shutterstock, overige foto’s: Image by DoobieDuck.com]
(advertenties)