(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In Amerika verschijnen geregeld artikelen over mama’s en papa’s die cannabis goed weten te combineren met het opvoeden van kinderen. In de Lage Landen is het zowaar nog een taboe. VOC-voorzitter Derrick Bergman kan erover meepraten want het interview dat weekblad Margriet met hem hield haalde nooit het blad…

De Margriet op bezoek

Een paar jaar geleden publiceerde het weekblad Margriet een reportage over cannabis en kinderen. Via een gezamenlijke vriend kwam de freelance journaliste in kwestie bij mij terecht. Alle andere geïnterviewden waren ouders die zich zorgen maakten om het cannabisgebruik van hun kinderen; ik was de enige ouder die zélf cannabis consumeerde.

Derrick_Thijs_Joris_Simon_2011_Foto_Rolinda_Windhorst[Margriet]

VOC-er Derrick Bergman met zijn drie zonen op de foto voor Margriet, het artikel zou echter zonder de Bergmannetjes verschijnen… [foto: Rolinda Windhorst/Margriet]

Het werd een leuk stuk en een fotograaf van Margriet bracht een hele middag bij mij thuis door om portretfoto’s te maken van mijzelf en mijn drie zonen. Kort voordat de reportage in Margriet zou verschijnen, kreeg ik een mailtje van de journaliste. De hoofdredactrice had het deel over mij geschrapt, want ze vond het te positief over cannabis. Ik heb nog een paar mailtjes met die hoofdredactrice gewisseld, maar haar besluit stond vast.

Gemiste kans

Noem het censuur, noem het een voorbeeld van hoe media positieve informatie over cannabis doelbewust achterhouden: ik vond het vooral een gemiste kans. Want niet alleen vind ik het geen probleem dat ik als ouder cannabis consumeer, ik ben er van overtuigd dat het een positieve invloed heeft en heeft gehad bij de opvoeding van mijn drie kinderen.

Cannabis vermindert stress en die ligt, zeker als je kinderen nog klein zijn, vaak op de loer

Waarom? Omdat cannabis er voor zorgt dat ik meer geduld en meer empathie heb; twee zaken die essentieel zijn om je kinderen liefdevol op te voeden. Cannabis vermindert stress en die ligt, zeker als je kinderen nog klein zijn, vaak op de loer. Waar het cliché luidt dat sommige mensen ‘hun problemen weg blowen’, zorgt cannabis er bij mij voor dat ik de betrekkelijkheid van die problemen in zie en er meer ontspannen en constructief mee omga.

Amerika doet minder moeilijk

In Amerika halen artikelen over cannabis en opvoeden tegenwoordig wel de grote media. Zo publiceerde Cosmopolitan vorig jaar een persoonlijk getint verhaal van Lea Grover, onder de veelzeggende kop ‘Marijuana makes me a better mom‘. Een citaat dat voor veel blowende ouders herkenbaar zal zijn: ‘Ik word minder snel boos of gefrustreerd, omdat ik de frustraties van mijn kinderen begrijp. Ik ben in staat om de wereld door hun ogen te zien, me te herinneren hoe moeilijk het is om een peuter of een kleuter te zijn, hoe zij dingen die voor mij vanzelfsprekend zijn nog niet weten. We hebben allemaal een betere dag.’

kids1

Kinderen én cannabis, het valt prima te combineren als het al niet beter uitpakt voor beide partijen, aldus Derrick

Vaporizer en wietolie maken roken onnodig

Kijk, dat soort informatie zou de Margriet of een ander groot vrouwenblad eens af moeten drukken. Dan kunnen ze meteen melden dat je dankzij de steeds betere vaporizers en de opmars van wietolie helemaal niet meer hoeft te roken om te profiteren van de vele positieve effecten van cannabis. Ik durf er een top wiet om te verwedden dat een Margriet, Libelle of Linda met cannabis op de cover de losse verkoop met gemak verdubbelt. Wie gaat de uitdaging aan?

(advertentie)