(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Na zeven jaar van voorbereiding was het op 1 augustus dan eindelijk zo ver. In het Hooggerechtshof van Pretoria ging ‘The Trial of the Plant’ van start, een rechtszaak om het verbod op cannabis in Zuid-Afrika van tafel te krijgen. Dankzij de live stream is deze unieke rechtszaak voor iedereen te volgen.

The Dagga Couple

De zaak is aangespannen door Jules Stobb en Myrtle Clarke, beter bekend als The Dagga Couple (dagga is het meest gebruikte woord voor cannabis in Zuid-Afrika). Ik ontmoette hen voor het eerst in november 2014, tijdens de High Times Cup in Amsterdam. Vol enthousiasme vertelden ze over hun plan om het cannabisverbod door het Hooggerechtshof ongrondwettelijk te laten verklaren. Ze wilden internationale experts naar Zuid-Afrika halen om te getuigen tijdens de rechtszaak.

Ik interviewde het sympathieke stel voor de Highlife. Op de vraag hoe ze als blanke, middenklasse Zuid-Afrikanen betrokken waren geraakt bij cannabis activisme, antwoordde Myrtle: “In de winter van 2010 kregen we een bezoekje van de Zuid-Afrikaanse politie. Ze vonden een hoeveelheid cannabis in ons huis. Er hing ons zeven tot twaalf jaar celstraf boven het hoofd. We konden toen drie dingen doen: schuld bekennen, smeergeld betalen (40.000 Rand ofwel €3000 per persoon) om er vanaf te zijn, maar dan zou de politie zeker terug komen. Of de wet aanvechten. Wij hebben allebei een goed leven gehad met deze plant. We voelden dat we het aan de plant verschuldigd waren om de laatste optie te kiezen. Dus besloten we de Zuid-Afrikaanse regering aan te klagen om hun gedateerde, racistische en irrationele cannabiswetten uit te leggen.”

The Dagga Couple gefotografeerd in Nederland…

Zaak tegen de staat

Het stel startte een non-profit bedrijf, Fields of Green for All, dat mensen bij staat die wegens cannabis worden vervolgd in Zuid-Afrika. Zij kunnen zich aansluiten bij hun zaak tegen de staat en zo uitstel van vervolging krijgen. Het was me al snel duidelijk dat Jules en Myrtle niet alleen sympathiek en deskundig waren, maar ook buitengewoon vastberaden.

“Wij zijn dichterbij het wijzigen van de cannabiswetten van een land dan wie dan ook in de wereld”, zei Jules destijds. “Onze grondwet is de jongste ter wereld en wordt nog steeds geschreven. Minstens zestig procent van de Zuid-Afrikanen gebruikt de plant, die stevig verankerd is onze cultuur. We hopen dus dat er grote dingen gaan gebeuren.”

Vandaag dag elf van de Trial of the Plant. De zittingen zijn vaak tenenkrommend, soms ronduit surrealistisch maar altijd fascinerend

Een kleine drie jaar later, op 1 augustus, ging het proces in het Hooggerechtshof van Pretoria van start. Met drie dagen vertraging, omdat de christelijke organisatie Doctors for Life protest aantekende tegen het live streamen van de rechtszaak. Doctors for Life is fel tégen legalisering. Gelukkig werd hun verzoek niet ingewilligd, zodat de hele wereld mee kan kijken en luisteren.

Agressief kruisverhoor

Een van de belangrijkste getuige-deskundigen is de Engelse professor David Nutt, een wereldwijd erkende autoriteit op het gebied van drugs. Ik heb met bewondering en verbazing zitten kijken hoe hij stand hield tijdens het kruisverhoor door de landsadvocaat en Reg Willis, de advocaat van Doctors for Life. Werkelijk alles haalden zij uit de kast om Nutt in diskrediet te brengen.

Over de kruisverhoren van professor Nutt zegt Jules in een reportage van Cannabis News Network: “Wij vinden hem (Reg Willis, red.) nogal onbeleefd en we vinden het kruisverhoor zeer agressief, we vinden dat hij weinig respect toont voor de getuige. Maar ons advocatenteam zegt dat dit volledig normaal is en dat we ons geen zorgen hoeven te maken. Dit is wat een kruisverhoor is: een manier om bewijs en mensen in diskrediet te brengen.”

Proces is halverwege

Terwijl ik deze column schrijf gaan de verhoren in Pretoria door, het is vandaag dag elf van de Trial of the Plant. De zittingen zijn vaak tenenkrommend, soms ronduit surrealistisch maar altijd fascinerend. Er is een maand voor het proces uitgetrokken, dus we zijn nu ongeveer halverwege.

De video live stream is HIER te bekijken. En de audio live stream (minder haperingen, beter geluid) vind je HIER.

Wat vind jij?
Leuk
Leuk Love Haha Wow Huilen Boos
(advertenties)