(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De twee bekendste cannabis clubs van ons land, Suver Nuver en Tree of Life, haalden afgelopen maand de media. Beide verenigingen hebben hetzelfde doel, maar hun strategie verschilt als dag en nacht. VOC-voorzitter Derrick Bergman over de strijd voor legalisering van wietteelt en ‘unity in the community’

Suver Nuver: ‘Legalisatieproject’

‘Verzoek aan burgemeesters: wij willen wiet kweken’. Zo luidt de kop boven het artikel in het Dagblad van het Noorden over de brief van Suver Nuver aan acht burgemeesters. In een nachtelijke uitzending besteedde Radio 1 deze week aandacht aan Suver Nuver en “de mysterieuze wereld van wietolie”.

“We zijn eigenlijk gewoon bezig met een legalisatieproject”, zegt Rinus Beintema in de uitzending. “Maar daarbij is gebleken dat er heel veel vraag is naar de medicinale toepassingen van de wiet. Wij doen het dan in de vorm van wietolie, in een extract. Ik ben zelf ook geschrokken van de hoeveelheid mensen die hier op af is komen lopen. Harstikke leuk en mooi.”

Rinus Beintema van de inmiddels talrijke medical social clubs Suver Nuver

De Amerikaanse manier

Rinus heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij uit is op een rechtszaak. Op Radio 1 zei hij daarover: “Vandaar ook onze keuze om het op deze manier in te vullen en het dus niet te verkopen, maar het op donatie basis weg te doen. En dan heb je dus eigenlijk geen verkoop gedaan en zo hopen wij een iets mildere straf te gaan ontvangen van de rechtbank.”

Suver Nuver heeft gekozen voor een strategie zoals die in de VS met veel succes is toegepast: concentreer je op patiënten, overtreed de wet en reken op het gezonde verstand en de compassie van rechters en bestuurders. Tot nu toe gaat dat goed: Suver Nuver blijft groeien en heeft nu zo’n 7000 leden. Hun positieve verhalen dringen stukje bij beetje door in de mainstream media, wat op zich al een succes is.

Een tweede troef van de Amsterdamse club is dat zij – na lang zoeken, onderhandelen en hulp van burgemeester Eberhard van der Laan – over een kweeklocatie beschikt

Tree of Life, de eerste Cannabis Social Club van Nederland, bewandelt een andere weg om hetzelfde einddoel -legalisering van de plant- te bereiken. NRC/Handelsblad had vorige week de primeur: na jaren van voorbereiding heeft Tree of Life voorzitter Rosaria Ricci de aanvraag voor een ontheffing van de Opiumwet naar het ministerie van VWS verstuurd.

Rosaria Ricci van de Amsterdamse cannabis social club Tree of Life

In het begin werkte Tree of Life, in navolging van de Belgische Cannabis Social Clubs als Trekt Uw Plant en Mambo Social Club, met verschillende kleine telers op geheim gehouden locaties. Nadat het Openbaar Ministerie in Amsterdam deze werkwijze als strafbaar beoordeelde, ging het roer om en zette de club in op het binnenhalen van een ontheffing van de Opiumwet op basis van de uitzondering over wetenschappelijk onderzoek.

Samenstelling cannabis op etiket

In het NRC artikel legt Rosaria uit: “Wij willen onderzoek doen naar de behoeften van gebruikers als ze weten wat de samenstelling is van cannabis en deze wordt vermeld op een etiket. Het onderzoek is gericht op het bevorderen van de gezondheid van de leden. Ook zijn we benieuwd naar de effecten van gecontroleerde teelt.” Twee toppers in hun vakgebied leiden het onderzoek, bijzonder hoogleraar criminologie Dirk Korf (UvA) en hoogleraar verslavingszorg Wim van den Brink (AMC).

Een tweede troef van de Amsterdamse club is dat zij – na lang zoeken, onderhandelen en hulp van burgemeester Eberhard van der Laan – over een kweeklocatie beschikt. Iets dat in Utrecht, waar de gemeente ook al jaren bezig is met een club experiment, nog steeds niet is gelukt. Natuurlijk, de ontheffing is er nog niet. En zelfs als die er zou komen, moet er een heleboel geld bijeen worden gebracht om het ambitieuze teeltplan uit te voeren. Ook het aantal leden zal nog flink moeten stijgen. Check dus vooral HIER hun website!

Steun

Behalve het einddoel hebben Suver Nuver en Tree of Life gemeen dat ze allebei buitengewoon serieus bezig zijn om regulering en legalisering van cannabis dichterbij te brengen. Beide clubs verdienen dan ook de steun van iedereen die de plant een warm hart toedraagt.

Wat dat betreft ben ik het helemaal eens met de Engelse komiek Ricky Gervais:

“It’s better to create something that others criticise than to create nothing and critcize others”

Wat vind jij?
Leuk
Leuk Love Haha Wow Huilen Boos
(advertenties)