(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De VOC-voorzitter besteedt deze week aandacht aan nieuwe ontwikkelingen in de zaak van Johan van Laarhoven, de oud-coffeeshophouder die al drie jaar in Thailand gevangen zit. En zoals beloofd maakt hij de winnaars bekend van de Grote Cannabis Quiz. Een column met een lach en een traan dus…

Johan en Frans in Nederland gedagvaard

Deze week voltrok zich de zoveelste akte in het al zes jaar durende drama rond de Tilburgse coffeeshop pionier Johan van Laarhoven. Door toedoen van het Nederlandse Openbaar Ministerie zitten Johan en zijn Thaise vrouw Tukta sinds 2014 onder erbarmelijke omstandigheden opgesloten in Thailand. Datzelfde OM liet deze week via een persbericht weten dat ze Johan, zijn broer Frans van Laarhoven en nog twee mensen, onder wie de bedrijfsleider van de The Grass Company coffeeshops, gaat vervolgen voor “fraude, witwassen en het vormen van een criminele organisatie”.

In het persbericht schrijft het OM: “Volgens het OM is de werkwijze van The Grass Company ontwrichtend voor de maatschappij. Via allerlei kantoren, onder meer in Panama en Luxemburg, en schimmige constructies zou jarenlang een deel van de omzet buiten de boeken zijn gehouden zodat er geen belasting over werd betaald. Deze miljoenen euro’s aan zwarte omzet werden witgewassen.”

Heksenjacht

Zullen Johan van Laarhoven en zijn vrouw Tukta ooit nog zo gelukkig kunnen zijn samen als hier op deze foto van vlak voor hun gevangenname..?

Ontwrichtend voor de maatschappij, het is nogal wat. Maar wie zo’n grootschalige heksenjacht op touw zet moet wel grote woorden gebruiken om zijn acties te rechtvaardigen. Want een heksenjacht is het, inclusief bizarre ontsporingen als zelf verzonnen doodsbedreigingen van een officier van justitie en het – tevergeefs – in de doofpot proberen te stoppen van de brief waarin de Thaise autoriteiten wordt gevraagd een onderzoek te starten naar Van Laarhoven.

Een brief die leidde tot een veroordeling tot 103 jaar celstraf in Thailand, waarvan Johan er twintig uit moet zitten.

Drama

Dankzij D66 Kamerlid Vera Bergkamp werd het drama Van Laarhoven deze week kort besproken in de Tweede Kamer. “Wat mij betreft is niets in deze zaak vanzelfsprekend”, aldus Bergkamp, die de regering in een motie verzocht zo snel mogelijk alle benodigde diplomatieke voorbereidingen te treffen om Johan uiterlijk juli 2018 naar Nederland te halen.

Johan’s advocaat Sydney Smeets noemde de nieuwe dagvaarding van het OM in een eerste reactie ‘onzorgvuldig en onbehoorlijk’.

De zaak Van Laarhoven is een schandvlek op het blazoen van justitie en de hele Nederlandse overheid en een menselijk drama

Smeets: ‘In het hele onderzoek zijn hem nog nooit vragen gesteld. Hij is nog nooit verhoord. En hij weet niet eens dat hij gedagvaard is. Op deze wijze kan hij zich niet verdedigen.’ Over de vermeende belastingfraude zei Smeets: ‘Het probleem is dat coffeeshophouders die wiet inkopen geen bonnetje krijgen van een drugshandelaar. Daarom hebben ondernemers een vaste afspraak met de fiscus.’

Hij voegde er aan toe dat de Belastingdienst de administratie van The Grass Company altijd goed heeft gekeurd.

Onmogelijke positie

Van Laarhoven bevindt zich in een onmogelijke positie, waarin hij terecht is gekomen door de Nederlandse justitie. Tegen het Brabants Dagblad zei Smeets: ‘Hij is nooit gehoord in zijn eigen zaak, zijn advocaten mogen hem in Thailand niet bezoeken. Dat is allemaal in strijd met een eerlijk proces, want we kunnen zo geen verdediging voeren. Het had justitie gesierd als ze hadden gezegd: Van Laarhoven heeft al een draconisch hoge straf, we laten het er maar bij zitten.’

De zaak Van Laarhoven is een schandvlek op het blazoen van justitie en de hele Nederlandse overheid en een menselijk drama. Elke dag dat Johan en Tukta nog vast zitten in de hel van Bangkok wordt die schandvlek groter.

Meer info, ook over post sturen aan Johan en Tukta kan via: justiceforjohan

Uitslag Grote Cannabis Quiz

Laten we maar afsluiten met iets vrolijkers, te weten de Grote Cannabis Quiz uit mijn vorige column. Die bleek pittig en Google-bestendig. Dit zijn de juiste antwoorden op de 24 vragen:

01: B (500 gram)
02: C (Volcano)
03: A (Aarle-Rixtel)
04: C (Ed Rosenthal)
05: B (Duitsland)
06: C (Seeds for Seniors)
07: B (Leafly)
08: A (Pannagh)
09: B (Hij mag van rechter 3 maanden geen contact hebben met iemand van TUP)
10: C (Northern Lights)
11: A (Master Kush van Dutch Passion)
12: C (Sebastian Sonntagbauer)
13: B (James Burton)
14: B (12 categorieën)
15: C (Cannabis Connect)
16: A (Blaster)
17: C (Koos Zwart)
18: B (Rick Simpson)
19: A (Easy)
20: C (Kees van Kooten)
21: C (2012)
22: A (joint met koffie)
23: B (Olivia)
24: B (9 nationaliteiten: Nederland, België, Duitsland, Portugal, Bulgarije, VK, India, VS, Israël)

De enige vraag die alle inzenders fout hadden was vraag 9, die luidt: ‘Michel Degens, voorzitter van Mambo Social Club in Hasselt, moest dit jaar afzeggen als spreker. Waarom?’ Het goede antwoord is dus dat hij van de rechter drie maanden lang geen contact mag hebben met iemand die betrokken is bij Trekt Uw Plant, de eerste Belgische Cannabis Social Club, waarvan Michel sinds kort woordvoerder is.

De twee winnaars van de Grote Cannabis Quiz, met allebei 4 foute antwoorden: Mike Westerink en Cody Vos.

Zij krijgen de overvolle Cannabis Bevrijdingsdag 2017 vrijwilligers goodiebag thuis gestuurd!

Wat vind jij?
Leuk
Leuk Love Haha Wow Huilen Boos
(advertenties)