(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Op de dag dat het Amerikaanse Congres stemt over federale legalisering van cannabis wordt bij de Eerste en Tweede Kamer en zes leden van het kabinet het splinternieuwe VOC bidbook bezorgd. Titel: Cannabis manifest – Oproep tot bezinning.

Nee, meneer Rutte!

Aanleiding voor dit nieuwe bidbook is de golf van war on drugs retoriek die losbarstte na de brute moord op advocaat Derek Wiersum op 18 september. De dag na de moord legde premier Rutte in de Tweede Kamer een direct verband tussen het roken van een jointje en de afschuwelijke excessen die worden veroorzaakt door de drugsoorlog.

Het nieuwste VOC bidbook

Diezelfde week ging hij in het wekelijkse Gesprek met de minister-president nog verder door te stellen dat 15- en 16-jarigen in de coffeeshop hun eerste jointje roken en daarmee de georganiseerde criminaliteit steunen. Het eerste hoofdstuk van het bidbook is dan ook getiteld ‘Nee, meneer Rutte, scholieren kómen niet in coffeeshops!’.

Volgens de meest recente cijfers blijkt er in 2018 in alle Nederlandse coffeeshops welgeteld één keer een overtreding van het J-criterium – alleen toegang voor 18 jaar en ouder – te zijn geconstateerd.

Wietproef, drugsoorlog en Canada

In de andere vier hoofdstukken komen onder meer de wietproef en de resultaten van één jaar legale cannabis in Canada aan bod. In het hoofdstuk ‘Cannabis, alcohol en de blinde vlek’ benoemen we de hypocrisie van veel politici, bestuurders en journalisten en het meten met twee maten als het gaat om de drugs alcohol en cannabis.

Het hoofdstuk ‘Oorlog tegen drugs?’ gaat over de comeback van de war on drugs in Nederland, met dank aan het duo Pieter Tops en Jan Tromp. Citaat: “Terwijl repressie en oorlogsretoriek over de hele wereld worden verruild voor regulering en controle, zet Nederland de war on drugs nog eens extra aan. Het door premier Rutte en minister Grapperhaus schuldig verklaren van consumenten van drugs aan de uitwassen van de drugsoorlog, terwijl gebruik van alle drugs in Nederland honderd procent legaal is, moet in dit licht worden bezien.”

Als de VS cannabis op federaal niveau legaliseren, dan valt in één keer de bodem onder het wereldwijde cannabisverbod vandaan

VOC’er en Haags cannabis activist Darpan van Kuik bezorgt de 60 bidbooks op het Binnenhof…

Vandaag, 20 november 2019, krijgen de ministers Grapperhaus, Dekker, Bruins, De Jonge, staatssecretaris Blokhuis en premier Rutte per post een bidbook, met begeleidende brief. Darpan van Kuik levert op het Binnenhof zo’n zestig VOC enveloppen met bidbook en brief af voor alle fractievoorzitters en drugswoordvoerders in de Eerste en Tweede Kamer.

Later deze week versturen we exemplaren aan de pers, de burgemeesters van de wietproefgemeenten, de VNG en andere betrokken organisaties en decision makers. Daarna is de PDF beschikbaar op de VOC-website en zijn gedrukte exemplaren te bestellen zolang de voorraad strekt.

Thorbecke op de cover

Na Eberhard van der Laan, de THC en CBD moleculen, Rob van Gijzel, Barack Obama en Justin Trudeau prijkt deze keer Johan Rudolph Thorbecke op de cover. Grondlegger van ons parlementaire stelsel, auteur van onze grondwet en stamvader van het liberalisme in Nederland.

Overzicht van de eerdere bidbooks die het VOC maakte om de politiek te beïnvloeden…

Onder Thorbecke’s strenge hoofd staat een citaat uit het beginselprogramma van de VVD: ‘De VVD is een liberale partij. Zij beschouwt de individuele vrijheid, zowel in geestelijk als in materieel opzicht, als het hoogste goed. Ieder mens heeft recht op vrijheid van meningsuiting en op eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer, integriteit van het eigen lichaam en zelfbeschikking.’

Cannabisverbod

Als de VVD deze woorden nu eens in de praktijk zou brengen, dan zijn we in een vloek en een zucht van het cannabisverbod af. Laten we hopen dat Rutte’s kroonprins Klaas Dijkhoff zijn exemplaar aandachtig leest.

En laten we hopen dat het Amerikaanse Congres vandaag – woensdag 20 november – in meerderheid stemt voor de MORE Act ofwel de Marijuana Opportunity, Reinvestment, and Expungement Act. Als de VS cannabis op federaal niveau legaliseren, dan valt in één keer de bodem onder het wereldwijde cannabisverbod vandaan. Let’s go USA!

(advertenties)