(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Opmerkelijk nieuws uit Duitsland, in de categorie ‘huge if true’. De christendemocratische CDU, de partij van bondskanselier Angela Merkel, bespreekt openlijk een koerswijziging in het cannabisbeleid. ‘Cannabis zou gelegaliseerd kunnen worden voor persoonlijk gebruik, natuurlijk met gecontroleerde productie en distributie’, verklaarde Marian Wendt, CDU-woordvoerder binnenlands beleid vorige vrijdag.

Gigantische draai

Deutsche Welle, de Duitse versie van onze Wereldomroep, noemt de uitspraken een ‘momentuous U-turn’. En dat is niets te veel gezegd. Net als de Nederlandse zusterpartij CDA is de CDU een echte machtspartij, die vaak de premier levert. Tot voor kort deelden ze ook een conservatieve, om niet te zeggen achterlijke, visie op cannabis: repressie en zero tolerance.

Vorig jaar nog zei de voorganger van Marian Wendt, ene Marlene Mortler, dat het constante debat over legalisering van cannabis de verkeerde kant op ging: ‘Dat geeft vooral aan jonge mensen het signaal dat cannabis geen gevaarlijk middel is.. en dat is gewoon niet waar!’

Pleiten voor praktische aanpak

Maar sinds deze week tappen de Duitse christenen dus uit een heel ander vaatje. En niet alleen de woordvoerder binnenlands beleid. Ook de nieuwe Duitse drugstsaar Daniela Ludwig van de Beierse zusterpartij van het CDU sloeg een compleet andere toon aan. In een interview met de Osnabrücker-Zeitung zei Ludwig vorige week: ‘We moeten stoppen met ideologisch geladen zwart-wit debatten, want die brengen ons niet verder.’

Ludwig pleit voor een praktische aanpak en onthulde dat binnen de partij al jaren wordt nagedacht over legalisering. Ludwig: ‘Natuurlijk word je niet verslaafd als je het één keer probeert. Dat is precies waarom we naar verschillende projecten voor gecontroleerde distributie hebben gekeken.’

Als ook de CDU echt om is, kan dat enorme gevolgen hebben. Niet alleen voor Duitsland, maar voor heel Europa

De partij van Angela Merkel is de laatste grote partij die – tot nu toe – blijft vasthouden aan een verbodsbeleid voor cannabis. De sociaal-democraten van de SPD, de Groenen, de liberale FDP en Die Linke hebben zich allemaal al uitgesproken vóór legalisering. Als ook de CDU echt om is, kan dat enorme gevolgen hebben. Niet alleen voor Duitsland, maar voor heel Europa.

Duitsland is de jackpot

Duitsland is de jackpot: de grootste economie, het grootste aantal inwoners, dé economische motor van de Europese Unie. Zeker niet alle clichés over Duitsland en de Duitsers kloppen, maar dat ze doorgaans zeer gründlich, oftewel gedegen en grondig te werk gaan is een feit. Als Duitsland legaliseert, verwacht dan geen halfbakken gedoogbeleid of fop-experimenten, maar gewoon een goed doordacht, logisch systeem.

Grote Canadese en Amerikaanse cannabisbedrijven als Aurora, Tilray, Canopy en AgraFlora zijn al volop bezig met het opkopen van Duitse bedrijven om hun uitgangspositie te verbeteren als de Berlijnse Muur van het cannabisverbod straks neer komt. Een Europees domino-effect ligt dan voor de hand; waarom cannabis nog verboden houden als het legaal is in Duitsland? De legalisering van medicinale cannabis in Duitsland, in maart 2017, had een soortgelijk effect.

Historisch keerpunt

Natuurlijk, er ligt nog geen wetsvoorstel. En politiek blijft politiek. Maar toch, het zal mij niet verbazen als dit een historisch keerpunt zal blijken voor het cannabisverbod in Duitsland en de rest van Europa. Ik zou bijna zeggen: wir schaffen das!

[openingsbeeld: 360b/Shutterstock, illustratie: svtdesign/Shutterstock]
(advertenties)