(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Op 30 oktober staat Fernanda de la Figuera, de 76-jarige grootmoeder van de Spaanse cannabisbeweging, in Malaga voor de rechter. Er is vier jaar celstraf tegen haar geëist vanwege het runnen van cannabis social club Marías x María, waarvan de 200 vrouwelijke leden vrijwel allemaal medicinale gebruikers zijn.

Monument van de Spaanse cannabisbeweging

Fernanda is een levende legende, een monument van de cannabisbeweging in Spanje, waar ze bekendstaat als ‘La Abuela’, de grootmoeder. Geboren in Madrid en opgegroeid in Barcelona, verhuisde ze begin jaren zeventig naar Malaga in zuid-Spanje. Daar begon ze in 1973 voor zichzelf cannabis te kweken. In de decennia daarna was ze betrokken bij zo’n beetje alle Spaanse initiatieven en acties om cannabis te legaliseren.

Als de Guardia Civil, de nationale politie, in 1995 in haar tuin staat en vijf à zes wietplanten aantreft volgt een eerste proces. Fernanda wint glansrijk, als eerste in Spanje. “Mijn advocaat liet zien dat ik alleen voor mijn eigen consumptie kweekte, dat ik een perfect georganiseerd professioneel en persoonlijk leven leidde en dat ik niks smokkelde”, vertelde ze in een recent interview met El Salto. “Sindsdien ben ik de eerste legale thuiskweker in dit land.”

Fernanda de la Figuera tijdens de uitreiking van de Cannabis Culture Awards in 2012, tussen o.a. Sir Richard Branson en Ben ‘Sensi Seeds/Hash Museum’ Dronkers…

Opkomst cannabis social clubs

Een jaar na haar vrijspraak richtte Fernanda ARSECA (Asociación Ramón Santos de Estudios del Cannabis de Andalucía) op, een zusterorganisatie van de ARSEC in Barcelona. Deze organisaties speelden een sleutelrol in de opkomst van Cannabis Social Clubs in Spanje vanaf de jaren negentig.

Later was Fernanda medeoprichter van de eerste Spaanse politieke partij met cannabis als speerpunt, de PCLYN (Partido Cannabis por la Legalización y la Normalización) en de federatie van cannabis social clubs, de FAC.

Fernanda wordt aangeklaagd wegens het kweken en distribueren van cannabis via cannabis social club Marías X María

Zelf ontmoette ik La Abuela voor het eerst in 2012, toen zij in het net geopende Hash, Marihuana & Hemp Museum in Barcelona een Cannabis Culture Award in ontvangst nam. Fernanda is de eerste vrouw die deze prijs kreeg toegekend. In datzelfde jaar richtte ze in haar woonplaats Malaga een Cannabis Social Club voor vrouwen op: Marías X María.

De club houdt zich aan alle regels, lid worden kan alleen via een bestaand lid en medicinale gebruikers krijgen voorrang. Zeker vergeleken met de grote clubs in Barcelona en Baskenland een kleine, keurige club.

Fernanda de la Figuera samen met het ‘Dagga Couple’ uit Zuid-Afrika in 2015 op ’s werelds grootste wietbeurs Spannabis in Barcelona…

Politie weegt wietplanten in de tuin

Dat weerhoudt de Spaanse politie er niet van om in 2014 een inval te doen bij Fernanda thuis. In haar achtertuin treffen ze cannabisplanten aan met een totaal gewicht van zo’n tien kilo. Fernanda wordt aangeklaagd wegens het kweken en distribueren van cannabis via Marías X María. De aanklager eist vier jaar celstraf, de zaak dient op 30 oktober.

Onder meer vanuit Barcelona rijden bussen met activisten die het proces bij gaan wonen. Met hashtags als #ElEstadoContraFernanda (de staat tegen Fernanda) en #MarchaVerdePorFernanda (Groene mars voor Fernanda) wordt geprobeerd zoveel mogelijk mensen te mobiliseren.

Bibberen

Je zou zeggen: geen rechter haalt het in zijn hoofd om een hoogbejaarde dame vier jaar het gevang in te gooien voor een paar wietplanten in haar achtertuin. Maar met de recente vonnissen tegen de Catalaanse politici die een referendum over onafhankelijkheid organiseerden – negen tot dertien jaar celstraf – in het achterhoofd, houd ik mijn hart vast voor La Abuela.

(advertenties)