(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

The Marijuana Opportunity, Reinvestment, and Expungement Act, ofwel de MORE Act. Gaat dit wetsvoorstel woensdag 20 november een einde maken aan meer dan 70 jaar federaal cannabisverbod in de VS? Het zou zomaar kunnen! Lobbygroep NORML kondigt het debat alvast aan als ‘het grootste cannabisnieuws van het jaar’.

Is wetsvoorstel HR 3884 de game changer?

Nog nooit eerder in de parlementaire Amerikaanse geschiedenis stemde het Huis van Afgevaardigden – de Tweede Kamer van de VS – over het beëindigen van het landelijke cannabisverbod. Maar op woensdag 20 november 2019 gaat dit wellicht wel gebeuren, want dan komt er een debat en zeer waarschijnlijk stemming over wetsvoorstel HR 3884.

Heel in het kort samengevat is het doel van dit voorstel: ‘To decriminalize and deschedule cannabis, to provide for reinvestment in certain persons adversely impacted by the War on Drugs, to provide for expungement of certain cannabis offenses, and for other purposes.’

Voorstel van Democraten én Republikeinen

En aangezien politici van beide kampen – Republikeinen en Democraten – zich achter dit wetsvoorstel hebben geschaard, moet niet worden uitgesloten dat deze Marijuana Opportunity, Reinvestment, and Expungement (MORE) Act nog wordt aangenomen ook.

Zoals gezegd, volgens de activisten van de bekendste en grootste pro-wiet lobbygroep NORML is dit het belangrijkste nieuws van het jaar. Waarna men gelijk maar iedereen bedankt die zich hiervoor ingezet heeft in de afgelopen decennia!

[tekst gaat verder onder de afbeelding]

Maar het is dan ook geen half werk wat de MORE Act ons belooft. Om te beginnen wordt cannabis uiteraard compleet verwijderd uit de Controlled Substances Act, de Amerikaanse Opiumwet. Daarin staat wiet nu nog steeds in Schedule I, de zwaarste categorie drugs en ‘zonder enige bewezen medicinale waarde’ (haha).

Geld voor slachtoffers war on drugs

Maar zoals de afgekorte naam van het wetsvoorstel al zegt is er nog meer. Zoals het droppen door de federale rechtbanken van alle eerdere cannabis-gerelateerde veroordelingen. Ook komen er subsidies en financieringen voor gemeenschappen die het meest getroffen zijn door de (mislukte) war on drugs tegen cannabis consumenten. En ook niet onbelangrijk: artsen mogen voortaan wiet aanbevelen aan veteranen.

Of het dan eindelijk gaat gebeuren moeten we even afwachten. Feit is dat 66% van het volk voorstander is van legalisering. En feit is ook dat een meerderheid van alle Amerikanen nu al op een plek woont waar medicinale wiet gelegaliseerd is op statenniveau…

Overigens moeten de Senaat en wellicht ook ‘The Donald’ (president Trump dus) er ook nog mee akkoord gaan als het Congres inderdaad besluit om van woensdag 20 november een historische dag te gaan maken…

UPDATE: YES! Congres gaat verder met federale legalisering wiet  

[openingsbeeld: mikeledray/Shutterstock]
(advertenties)