(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Nooit sinds in 1937 het landelijke verbod op cannabis in de VS begon, kwam een wetsvoorstel om dat verbod weer op te heffen zo ver als nu het geval is met de MORE Act. De juridische commissie in het Amerikaanse Congres stemde woensdag met 24 tegen 10 stemmen voor de federale legalisering. Daarmee ligt de weg open naar een spoedig en definitief einde aan de war on drugs!

Slag één is binnen

Woensdag schreven we al dat er wellicht historie kon worden geschreven in het Amerikaanse Congres en dat is dus inderdaad gebeurd. Niet dat het wietverbod nu per direct opgeheven is, zo simpel werkt de politiek meestal niet. Maar HR 3884, ofwel de MORE Act, is wel alvast verder gekomen in het wetgevingsproces dan enig ander voorstel om cannabis te reguleren.

Alle media in de VS – cannabis of niet – noemen de stemming woensdag in het House Judiciary Committee ‘historisch’. Als er zich nu geen andere commissie meldt die er ook nog naar wil kijken, komt het voorstel in het House of Representatives voor een zogeheten ‘floor vote’. De indieners van het historische wetsvoorstel zijn er zeker van dat dit nog voor het einde van het huidige Congres zal plaatsvinden, ofwel vóór de verkiezingen van begin november 2020.

‘Dit moet stoppen!’

“Duizenden individuen – voor het overgrote deel gekleurde mensen – zijn door toedoen van de federale overheid slachtoffer geworden van onjuiste gevangenisstraffen voor cannabis misdrijven”, stelt voorzitter Jerry Nadler van de juridische commissie en een van de eerste architecten van het wetsvoorstel. “Dit moet stoppen!”

De Amerikaanse media zijn het over één ding eens: het aannemen van de MORE Act is een historische gebeurtenis….

Ook bij NORML, de grootste lobbygroep voor cannabis in de VS, is de vlag woensdag voorzichtig uitgehangen. “Voor de eerste keer heeft een Congres-commissie ingestemd met vergaande wetgeving om niet alleen een einde te maken aan het federale wietverbod, maar ook om op te treden tegen de ontelbare schadelijke gevolgen van ons verbodsbeleid, met name die voor gekleurde gemeenschappen en andere gemarginaliseerde groepen”, verklaart executive director Erik Altieri.

“Now that Chairman Nadler has moved the MORE Act through committee, it is time for the full House to vote and have every member of Congress show their constituents which side of history they stand on” – NORML political director Justin Strekal

5% accijns voor getroffen gemeenschappen

De MORE Act voorziet in het compleet verwijderen van cannabis uit de Opiumwet en het schrappen van alle (niet-gewelddadige) wietveroordelingen. En dat dit niet een theoretisch verhaal is, blijkt wel uit het feit dat er in 2018 nog altijd 659.700 (!) wietgerelateerde arrestaties plaatsvonden in de VS. Een zwarte Amerikaan loopt daarbij 5 x zoveel kans op een veroordeling wegens wietbezit dan een blanke…

De wet voorziet ook in het doorsluizen van geld naar door het cannabisverbod getroffen gemeenschappen. Daarvoor komt er een speciale accijns van 5% op wietverkopen; geld dat rechtstreeks vloeit naar de door de war on drugs onevenredig hard geraakte communities.

Soit. Daarvoor moet eerst het voltallige Congres nog akkoord gaan middels zo’n floor vote, daarna de Senaat en tot slot ook president Donald Trump. Zover is het nog niet, maar de eerste historische slag is toch alvast binnen.

[openingsbeeld: Alexkava/Shutterstock]
(advertenties)