(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Vier mensen zijn er door gestorven en ruim 300 huizen zijn vernietigd door de felle bosbranden die Australië de laatste weken teisteren. Het vuur heeft nu al meer dan 1 miljoen hectare land verzwolgen. Hoe dom ben je dan als je om je wietplantjes te beschermen zélf een bosbrand begint?!

Eén miljoen hectare door brand verwoest

Het is nog niet eens zomer in Australië, maar toch zijn er al honderden felle bosbranden uitgebroken door droogte en hoge temperaturen. In iets meer dan een week raasde het vuur alleen al langs de oostkust meer dan een miljoen hectare plat. Zonder veel overdrijving kunnen we wel stellen dat de Australiërs in paniek zijn over al dit natuurgeweld.

Des te idioter is het dus dat er blijkbaar gekken vrij rondlopen die het een goed idee vinden om zelf een bosbrand te starten, bijvoorbeeld in de ijdele hoop dat je daarmee je wietplantage kunt beschermen tegen de vlammen. Enter een Australische man van 51 jaar die dus precies dat heeft gedaan!

Wietteler sloopt 10.000 hectare bos ‘uit bescherming’

Zaterdag moest de sufkut voor de rechter verschijnen, zo melden de lokale media, op beschuldiging van het expres aansteken van een vuur om zijn cannabisoogst te beschermen, daarmee een oncontroleerbare bosbrand startend zoals er helaas al zoveel langs de oostkust razen. Dat flikte de volidioot vorige donderdag in de plaats Ebor in de staat New South Wales.

Bosbrand in Australië… ze zijn er dit jaar vroeger en heftiger dan ooit. En sommige ervan zijn expres door mensen aangestoken! [foto: VanderWolf Images/Shutterstock]

Op zich is de praktijk van het zogeheten ‘backburning’ niet onbekend. Brandweerlieden passen het ook wel eens toe: expres met vuur de ondergrond vrijmaken die anders voor extra brandstof voor de grote bosbrand zorgt. Maar bij onze wietteler a.k.a. pyromaan verspreidden de vlammen zich zo razendsnel dat hij niet eens meer een poging ondernam om ze te blussen, aldus de politie.

‘Het Ebor-vuur is ongeveer 10.000 hectare groot in omvang – en het brandt nog steeds drie dagen later’, meldt de website ChannelNewsAsia nog droogjes over de gevolgen van zijn daad. Ja, wat ben je dan een ongelooflijk domme en vooral ook egoïstische debiel zeg! Tienduizend hectare natuur naar de kloten omdat jij wat wietplantjes probeert te redden.

130 branden, waarvan meerdere expres aangestoken

En het is blijkbaar niet eens de enige Australische verwarde persoon die bosbranden aansteekt. De autoriteiten geloven dat er meerdere branden expres zijn aangestoken in de zwaar getroffen staten New South Wales en het aangrenzende Queensland. Het publiek wordt dan ook opgeroepen om met informatie te komen die tot meer arrestaties leidt.

En we hebben het over een serieus probleem; zondag woedden er 130 bosbranden in de twee staten. En dat in een gebied dat toch al zwaar te lijden heeft onder aanhoudende droogte. Of zoals ChannelNewsAsia het stelt: ‘Bushfire-prone Australia has experienced a horrific start to its fire season, which scientists say is beginning earlier and becoming more extreme as a result of climate change, which is raising temperatures and sapping moisture from the environment.’

Het laatste wat je dan inderdaad nog nodig hebt is een labiele wietteler met benzine en lucifers…

[openingsfoto: Canna Obscura/Shutterstock]
(advertenties)