(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Door het wortelstelsel van wietplanten worden essentiële voedingsstoffen opgenomen, die nodig zijn voor de groei en bloei van de hele plant. Een gezond wortelgestel is dan ook van het grootste belang voor een wietplant. Kwekers die zich toeleggen op een gezonde ontwikkeling van wortels, zullen minder vaak problemen ervaren en vaker meer wiet oogsten. 

Als je je verstand gebruikt dan kun je wel nagaan dat het wortelstelsel enorm belangrijk is voor wiet en andere planten. Het wortelgestel is immers verantwoordelijk voor de opname van voedingsstoffen en zuurstof, en groeit net zo hard als de plant zelf. Helaas krijgen de wortels vaak veel minder aandacht van de groene vingers van kwekers, dan nodig is. En dat is zonde want kwekers die wél de focus op hun wortels leggen, hebben daardoor gezondere wietplanten, minder vaak kweekproblemen en betere oogsten.

Geef wortels wat lucht

Nou ja, zuurstof dan want dat is enorm belangrijk voor de ontwikkeling en gezondheid van het wortelstelsel. Net als mensen en dieren hebben ook planten zuurstof nodig voor de stofwisseling, en die zuurstof krijgen zij binnen via de wortels. Dit is waarom de wortels van wietplanten altijd toegang moeten hebben tot voldoende zuurstof. In aarde en andere mediums vinden ze dat in de open plekken tussen in het kweekmedium. In hydro/water, zoals een (R)DWC systeem, zijn de wortels voor hun zuurstof afhankelijk van de hoeveelheid opgeloste zuurstof in het water. Hoe je uiteindelijk ook kweekt, zonder zuurstof verstikken de wortels en gaan wietplanten uiteindelijk dood.

Zorg voor meer lucht en een betere afwatering met aarde en perliet of kleikorrels. Foto: Eric Limon, Shutterstock

Meer zuurstof in aarde

Wanneer je wietplanten in aarde kweekt, dan kun je je wortels meer zuurstof geven door je aarde luchtiger te maken. Als aarde een meer open structuur heeft, zal het namelijk wat minder water en meer zuurstof vasthouden. Veel kant en klare aardemengsels bevatten daarom een deel perliet of kleikorrels om de aarde luchtiger te maken, en voor een betere afwatering te zorgen.

Als je zelf aarde gaat mengen kun je er ook perliet of kleikorrels doorheen mengen. Een prima verhouding is bijvoorbeeld drie of vier delen aarde en een deel perliet of kleikorrels. Door de luchtige verhouding zul je wellicht iets vaker moeten bewateren, maar dit heeft ook een voordeel. Door vaker te bewateren kun je namelijk een wat sterkere voedingsoplossing gebruiken, en je wietplanten dus wat meer voeding geven.

Meer opgeloste zuurstof in water

Zoals gezegd zijn wietplanten die in water groeien, voor hun zuurstof afhankelijk van dat water. De hoeveelheid opgeloste zuurstof in het water om precies te zijn. De watertemperatuur is hier ook van groot belang, aangezien warm water minder zuurstof vasthoudt dan koud water.

Wie op water kweekt, moet zuurstof bij de wortels pompen. Foto: Lifestyle discover, Shutterstock

Dompelpompen die water omhoog pompen en weer naar beneden laten stromen, zijn één manier om meer zuurstof in het water te krijgen. Lucht-/aquariumpompen die via bruisstenen luchtbellen in het water pompen zijn een tweede manier om voor meer opgeloste zuurstof in het water te zorgen. De temperatuur van het water is hierbij zogezegd van belang en zou idealiter tussen de 18 en 21,5 graden moeten liggen. Komt het water boven de 23 graden Celsius, dan kan het minder goed zuurstof opnemen. Wordt het water kouder dan 18 graden, dan zal de plant weer langzamer groeien door de lagere temperatuur.

Voeding voor mooie wortels

Afgezien van de hoeveelheid zuurstof, kunnen kwekers een gezonde wortelontwikkeling ook stimuleren met voeding. Fosfor en kalium zijn de twee belangrijkste voedingszouten wanneer het op wortels aankomt. Sommige kwekers geven hun planten ook wel een dosis bloeivoeding aan het begin, om de wortelontwikkeling hiermee te stimuleren. Bloeivoeding bevat doorgaans namelijk meer fosfor en kalium dan groeivoeding. Wil je dit proberen, gebruik dan een oplossing van bloeivoeding die een kwart zo sterk is als normaal. Gebruik het voor een snelle wortelontwikkeling bij stekjes en zaailingen die net zijn uitgekomen.

Wortelstimulator

Een betere optie is wellicht om een degelijke wortelstimulator te gebruiken wanneer je snel een gezond wortelstelsel wil kweken. Deze bevatten naast fosfor en kalium ook andere stoffen en belangrijke plantenhormonen die je wortels helpen te ontwikkelen. Stekken kun je sneller en beter laten wortelen met stekkengel of stekpoeder; hierin zitten dezelfde plantenhormonen.

Een levende bodem

Wie wietplanten op aarde kweekt, kan het wortelstelsel daarvan enorm helpen met een bodemleven. Het wereldje rond wortels wordt in de natuur namelijk bevolkt door (nuttige en minder nuttige) bacteriën en schimmels. De nuttige schimmels en bacteriën vormen een uitbreiding op het wortelgestel, en beschermen die tegen schadelijke schimmels en bacteriën.

Een levende wortelomgeving helpt en beschermt wietwortels. Foto: Fly Dragon Fly, Shutterstock

Gelukkig hoef je zulke nuttige bodem-organismen niet zelf te zoeken of te kweken om ervan te profiteren. Je kunt ze namelijk kant-en-klaar aanschaffen en aan je aarde toevoegen. In sommige aarde, zoals Bio Terra Plus van CANNA, zitten al bodembacteriën en nuttige schimmels. Je zult wel moeten overstappen op bijpassende organische plantenvoeding, aangezien minerale voeding het bodemleven schade toe kan brengen. Het voordeel, als je overstapt op organische voeding met een bodemleven, is daarentegen groot. Je hoeft niet meer op de pH-waarde te letten, en je wietplanten krijgen altijd precies genoeg voeding.

[Openingsfoto: Lifestyle discover, Shutterstock]
(advertenties)