(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De steun voor legalisering van cannabis blijft onverminderd groot in de VS. Uit de nieuwste poll van Gallup – het bekendste en meest gerenommeerde peilingeninstituut in het land – blijkt dat liefst 66 procent van alle inwoners voor legale wiet is. Wat een verschil met 50 jaar geleden: toen Gallup in 1969 dezelfde vraag stelde was slechts 12% van de mensen voor legalisering… 

De strijd is gestreden, op federale wetswijziging na

Vorig jaar bereikte het aantal voorstanders van legale wiet voor het eerst de recordhoogte van 66% en die tweederde meerderheid is nu gestabiliseerd, zo blijkt uit de laatste grote opiniepeiling van Gallup die werd afgenomen in de eerste twee weken van oktober.

Met zo’n overweldigende support van het volk is het ook meer de vraag WANNEER er een federale legalisering van wiet aankomt dan OF dat nog gaat gebeuren. Nog steeds immers prijkt wiet op de zwaarste lijst van de Amerikaanse drugswet, ondanks dat al 11 staten recreatieve wiet hebben gelegaliseerd en 33 van de 50 staten medicinale cannabis hebben vrijgegeven. Maar wellicht dat president Donald Trump federale legalisering nog als een verkiezingsstunt onder zijn oranjegele toupet vandaan trekt, ergens in het komende (her)verkiezingsjaar 2020…

Sekse, inkomen en woonplaats maken geen verschil

Gallup ondervroeg in 2018 en 2019 drie keer meer dan 3.500 volwassen Amerikanen over hun cannabis standpunten. Daaruit kunnen we een aantal interessante conclusies trekken. Zo is er eigenlijk geen noemenswaardig verschil in support voor legale wiet als je kijkt naar geslacht, opleiding, inkomen, de regio waar iemand woont en of dat in een stad of op het platteland is. Steeds bedraagt het percentage voorstanders in deze subgroepen tussen de 60 en 70.

Politieke overtuiging

Waar wel nog aanzienlijke verschillen te noteren zijn tussen voor- en tegenstanders is in de subcategorieën politieke voorkeur, ideologie, leeftijd, ras en religie.

Bij politieke voorkeur speelt de partij weliswaar een rol – Democraten of Republikeinen met name – maar is het verschil in ideologie nóg belangrijker. Dat wordt duidelijk uit onderstaande grafiek:

Maar al nu ook de helft van alle conservatieven/Republikeinen vóór legale wiet is, kun je wel concluderen dat de strijd inmiddels wel grotendeels gestreden is. In de VS – toch de uitvinders en aanjagers van de wereldwijde war on drugs nietwaar – tenminste wel.

Leeftijd

Leeftijd en generatie dan, hoe verschillen babyboomers van millennials bijvoorbeeld? En gaat hoe jonger hoe meer pro-wiet nog altijd op? Die verschillen zie je hier:

Huidskleur

Tot slot je huidskleur. Heeft die nog invloed op je mening over het al dan niet legaliseren van wiet? Nou, een beetje toch wel. Zo is het toch wel opvallend te noemen dat onder Hispanics (latino’s) de support een stuk kleiner is dan onder zwarte Amerikanen. Kijk maar:

Ook kunnen we nog melden dat van de mensen die (wekelijks) naar de kerk gaan maar 42% voor legale wiet is en van de mensen die nooit een godshuis van binnen zien 77%…

[openingsfoto: r Rena Schild/Shutterstock]
(advertenties)