(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Net als je denkt dat je alles wel zo’n beetje gezien hebt in het wonderlijke drugswereldje anno 2019 komt een stel klootzakken met als wiet vermomde fentanyl op de proppen! Voor wie het niet weet; fentanyl is een zeer krachtige opioïde pijnstiller. Mede-oorzaak van de opioïden epidemie met honderdduizenden verslaafden en overdosis-doden in de VS en West-Europa. Met als bekendste fentanyl-slachtoffer de in 2016 overleden muzikant Prince. Ronduit ziek dus dat er nu in Noord-Amerika als wiet vermomde fentanyl op de illegale markt verschijnt!

Van fentanyl wordt niemand beter

Ieder jaar vallen er alleen in in de VS naar schatting ruim 20.000 doden door (verkeerd) gebruik van het middel fentanyl. Samen met oxycodon staat fentanyl inmiddels synoniem aan de verschrikkelijke epidemie van verslaafden en doden door deze immens sterke morfine-achtige pijnstillers.

Het is eigenlijk gewoon legale heroïne, die ook nog eens veel te makkelijk wordt voorgeschreven door artsen. En als de patiënt het medicijn dan ineens niet meer op doktersrecept bij de apotheek krijgt – maar wel al zwaar verslaafd is gemaakt/geraakt – zoekt hij zijn heil op de illegale drugsmarkt, waar fentanyl inmiddels een geheid succesnummer is.

Fentanyl vermomd als wiet

En dan nu als klap op de vuurpijl, het nieuws uit de VS dat criminelen de harddrug fentanyl vermommen als toppen wiet! Federale politieagenten hebben lokale agenten gewaarschuwd dat dit spul tegenwoordig op de markt is. Dat nieuws was eigenlijk helemaal niet voor de buitenwereld en burgers bestemd, maar lekte uit omdat een intern politiememo in handen kwam van de regionale televisiezender KUTV (echt, dat is geen grap: KUTV is een aan CBS verbonden zender in de Amerikaanse staat Utah).

Maar KUT is het zeker. Je zal als argeloze cannabis consument maar per ongeluk fentanyl roken, dan is het waarschijnlijk gelijk je laatste jointje ooit geweest! Geen wonder dus dat de federale overheid politieposten in heel het land waarschuwt voor de gevaren. Ook omdat agenten heel anders moeten handelen als het niet om wiet maar om fentanyl (en nog wat andere zooi, maar daarover dadelijk meer) gaat.

Ook heroïne, meth en tramadol in de nepwiet

Het onderschepte memo stamt oorspronkelijk uit Ohio en daarin lezen we dat de ‘wiet’ positief is getest op fentanyl, heroïne, tramadol (een andere sterke pijnstiller) en methamfetamine (crystal meth). Kortom, een uiterst gevaarlijk mengsel van niks dan ellende en dat ziet er dan dus uit als wiet!

Tot dusver is de fentanyl-wiet opgedoken in Ohio en in Canada. Maar de de politie gaat ervan uit dat dit wel eens door heel de VS verspreid kan worden. En dan is het zoals altijd met drugs waarschijnlijk ook een kwestie van tijd voordat Europa wordt bereikt…

(advertenties)