(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Dinsdag waren we voor de maandelijkse VOC vergadering te gast in Zwolle. De opkomst was uitstekend en er was veel te bespreken. Twee actuele zaken met name: het nieuws over de adviescommissie voor de wietexperimenten en de onrust over rookruimtes in coffeeshops na een recent vonnis van het Haagse gerechtshof.

Adviescommissie wietteelt experiment

We vergaderen met het VOC op verschillende plaatsen door het land om het makkelijker te maken voor sympathisanten en geïnteresseerden eens een vergadering bij te wonen. Bovendien houden we zo voeling met de ontwikkelingen in alle delen van Nederland. Het eerste punt op de agenda was deze maand de benoeming van de adviescommissie die de experimenten met gereguleerde cannabisteelt voor coffeeshops gaat begeleiden en de bijbehorende instellingsregeling.

De ‘Adviescommissie experiment gesloten coffeeshopketen’ bestaat uit zeven wetenschappers en een voormalig burgemeester. Voorzitter is André Knottnerus, die van 2010 tot 2017 voorzitter was van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Een PvdA-zwaargewicht met een waslijst bestuursfuncties in de gezondheidszorg en een solide wetenschappelijke reputatie.

‘Praten met criminelen’

Hoopgevend is de deelname van professor Wim van den Brink. Deze hoogleraar verslavingsleer heeft in het verleden bewezen een realistische kijk te hebben op cannabis. Zo maakte hij brandhout van het kabinetsplan voor een maximum THC percentage: een zinloze, willekeurige en onwerkbare maatregel.

Minder vertrouwen wekt de deelname van Jan Mans, voormalig burgemeester van o.a. Kerkrade en Enschede. Mans was in 2010 even waarnemend burgemeester van Maastricht, nadat Gerd Leers daar was opgestapt. Leers, voorvechter van legalisering en spreker bij het Cannabis Tribunaal 2010, vertelde me eens over de overdracht van de dossiers aan Mans. Toen Leers vertelde dat hij regelmatig overleg had met de Vereniging Officiële Coffeeshops Maastricht  keek Mans hem geschokt aan en zei: ‘Maar Gerd, met die criminelen ga je toch niet praten?’

Laten we hopen dat Mans sindsdien wat voortschrijdend inzicht heeft opgedaan.

Voor het einde van het jaar moet duidelijk zijn HOE het wietteelt experiment eruitziet en WIE het mag gaan proberen van de tientallen gemeenten die graag willen… [foto: bondgrunge/Shutterstock]

Betrokkenheid cannabisbranche

De commissie heeft duidelijk een wetenschappelijke insteek, met de nadruk op volksgezondheid en verslavingszorg; vertegenwoordigers van de cannabisbranche ontbreken. Een lichtpuntje is artikel 4.2 van de instellingsregeling, waarin de praktische aspecten van het experiment zijn vastgelegd: “De commissie kan zich laten bijstaan door een of meer deskundigen.” Justitieminister Grapperhaus heeft de Tweede Kamer expliciet toegezegd dat de cannabisbranche betrokken zal worden, dus je mag aannemen dat de commissie een flink aantal – echte – deskundigen zal raadplegen.

Deadlines

In de instellingsregeling staan twee deadlines. Uiterlijk 31 mei moet de commissie advies uitbrengen over de vormgeving van het experiment en “in het bijzonder ten aanzien van de teelt van hennep, selectiecriteria voor gemeenten die deelnemen aan het experiment, de deelname door coffeeshops, preventiemaatregelen, toezicht op de naleving en de handhaving van het experiment en de meting van de effecten”.

Over wélke gemeenten meedoen moet de commissie uiterlijk 15 november 2018 advies uitbrengen. Het spel is dus op de wagen. Het VOC blijft, voor en achter de schermen, hameren op diversiteit, variatie en het benutten van bestaande expertise én op een fatsoenlijke regeling voor thuisteelt.

Kamerlid Lea Bouwmeester in juli 2007: ‘Blowen en roken in de coffeeshops moet mogelijk blijven. Er moet niet getornd worden aan het coffeeshopbeleid. Er is een duidelijk onderscheid tussen de reguliere horeca en een coffeeshop’

Nieuws dat als een zijwaartse raket insloeg in de coffeeshopbranche was het vonnis van het Haagse gerechtshof in een zaak van Clean Air Nederland  (CAN) tegen de staat. Het Hof oordeelde dat rookruimtes in horecagelegenheden in strijd zijn met de geest van een verdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie, dat Nederland heeft ondertekend. Het ministerie van VWS besluit binnen twee weken of het in beroep gaat bij de Hoge Raad.

Rookverbod bedreigt sociale functie coffeeshop

Ivy Campagne, eigenaresse van coffeeshop ‘Het Binnenhof’ in Zwolle, vertelde hoeveel onrust de steeds maar weer strengere regels en eisen veroorzaken in haar shop. En hoe de sociale functie van de coffeeshop teloor zal gaan als rookruimtes echt helemaal verboden worden. De trend dat coffeeshops in afhaalloketten veranderen bestaat helaas al een tijdje. Daarmee gaat inderdaad heel veel verloren: de coffeeshop is uniek in de wereld omdat je er niet alleen in een veilige en prettige omgeving cannabis kan kopen, maar ook kan consumeren in gezelschap van andere liefhebbers.

De plant verbroedert en slecht grenzen; nog steeds is de coffeeshop de enige plek waar de integratie van alle bevolkingsgroepen wél is gelukt.

In Nederland blowt 95% van de consumenten nog met tabak, maar er zijn inmiddels genoeg (gezondere) alternatieven om van cannabis te genieten, zoals een vaporizer en verdampen valt ook nog eens NIET onder het rookverbod… [foto: Canna Obscura/Shutterstock]

Uitzondering voor coffeeshops

Ik herinner me nog hoe toenmalig VVD-minister van Volksgezondheid Hans Hoogervorst, nog vóór invoering van de Tabakswet, wel iets zag in een uitzonderingspositie voor coffeeshops. Want iedereen weet dat je daar heen gaat om cannabis te roken. Ook de PvdA was toen vóór een uitzondering. Kamerlid Lea Bouwmeester in juli 2007: “Blowen en roken in de coffeeshops moet mogelijk blijven. Er moet niet getornd worden aan het coffeeshopbeleid. Er is een duidelijk onderscheid tussen de reguliere horeca en een coffeeshop.”

Rookvrij van cannabis genieten

Sindsdien is het aantal coffeeshops in Nederland gekelderd tot 573. Het lijkt alleszins redelijk om deze kleine en zeer specifieke groep alsnog zo’n uitzonderingspositie te geven. Vrijwel alle coffeeshops hebben rookruimtes geïnstalleerd en zo een rookvrije werkplek voor hun personeel gecreëerd.

Daarnaast zouden zowel de shops als de overheid veel meer in moeten zetten op rookvrije manieren om van cannabis te genieten, van vaporizers en puurpijpjes tot edibles en concentraten om te dabben. Ook op dat vlak hebben we een enorme achterstand opgelopen met landen als Canada en de VS.

En mocht de commissie Knottnerus moeite hebben met het vinden van deskundigen: het VOC mailadres is info@voc-nederland.org

[openingsbeeld:  Jan Havlicek/Shutterstock]
(advertentie)