(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Je kan dezer dagen geen krant openslaan of tv-programma aanzetten of het gaat over de jammerende recherche in Nederland. Met een klaagzang van vele pagina’s riep de recherche ons land uit tot een heuse ‘narcostaat’, waar de drugscriminelen het voor het zeggen hebben… Gelukkig bezit de VOC-voorzitter wél gezond verstand en kent hij bovendien de echte feiten!

Nederland narcostaat

Een 13 pagina’s tellend rapport van een van de vier politievakbonden in ons land haalde deze week maximale publiciteit, tot in het buitenland toe. De recherche is zo ernstig onderbemand dat ons land ‘aan veel kenmerken’ van een ‘narcostaat’ voldoet, aldus vakbond NPB.

Als een roedel uitgehongerde hyena’s sprongen de journalisten boven op dit ‘WC-Eend’ rapport, dat kort samen te vatten is als ‘Politie: meer geld nodig voor politie’. Vrijwel elke talkshow liet nog dezelfde avond zogenaamde deskundigen aan het woord over de verontrustende staat van ons land.

Nieuwe mythe: de 800 miljoen van Tilburg

Tot vervelens toe kwam het lulkoekcijfer van 800 miljoen euro die “alleen al” in Tilburg omgezet zou worden met cannabis voorbij, terwijl dit cijfer op drijfzand berust. Er is één bron voor en dat is “een zeer actieve Tilburgse drugshandelaar”, die met de politie is gaan praten. CNNBS berichtte er al in 2014 over.

Dit onzinverhaal – ‘de 800 miljoen van Tilburg’ – is sindsdien uitgegroeid tot de nieuwe 80% exportmythe (je weet wel, van alle hier geteelde wiet zou 80% of meer naar het buitenland verdwijnen). Nergens op gebaseerd, maar eindeloos herhaald totdat de gemiddelde televisiekijker en krantenlezer het als een feit aanneemt.

‘Ondermijnende criminaliteit’

De Tilburgse mythe past perfect in het plaatje van de zogenaamde ondermijning, een begrip dat razendsnel populair is geworden. Woensdag debatteerde de Tweede Kamer nog over ‘ondermijnende criminaliteit’. GroenLinks Kamerlid Kathalijne Buitenweg vroeg aan justitieminister Grapperhaus wat daar nu eigenlijk onder verstaan moet worden? Ze noemde verschillende definities; in eentje viel zelfs overlast van rondhangende jongeren onder ondermijning.

Ik weet niet hoe dat bij jou werkt, maar ik denk bij het woord narcostaat aan landen als Mexico en Colombia, waar de drugsoorlog jaarlijks tienduizenden doden kost

Als zo’n woord eenmaal een hype is, wil iedereen een graantje meepikken. Meer geld en bevoegdheden voor de recherche, want ondermijning! Meer geld voor de regionale korpsen! Meer agenten voor Tilburg, want iedereen weet dat daar minstens 800 miljoen omgaat in de drugshandel!

Politiebond wil 2000 extra rechercheurs

De vergelijking van Nederland met narcostaten als Mexico en Colombia is grotesk… [foto: Shutterstock.com]

Politiebond NPB doet er nu dus nog een schepje bovenop. Nederland glijdt af naar een narcostaat, als de politiek niet snel geld geeft voor 2000 nieuwe rechercheurs. Ik weet niet hoe dat bij jou werkt, maar ik denk bij het woord narcostaat aan landen als Mexico en Colombia, waar de drugsoorlog jaarlijks tienduizenden doden kost en politici en politiemensen op grote schaal verdienen aan illegale drugshandel. In de eerste zes maanden van 2017 vielen in Mexico 12.155 doden in de drugsoorlog, zo’n 2000 per maand.

Groteske vergelijking

Laten we dat eens vergelijken met de situatie in narcostaat Nederland. Vorig jaar waren er 17 liquidaties in ons land en 12 drugsgerelateerde moorden, zoals ripdeals. In totaal gaat het dus om 29 doden in heel Nederland in 2017. Dat zijn er 29 te veel, maar het is grotesk om de Nederlandse situatie op één lijn te stellen met die van een land als Mexico.

Daarom was ik het van harte eens met CDA-minister van justitie en veiligheid Grapperhaus toen hij vandaag in de Tweede Kamer zei: “Nederland is geen narcostaat.” En zolang onze politie nog met vier man sterk binnen komt vallen om zeven wietplantjes uit de tuin van een brave burger te verwijderen, maakt het gejeremieer over gebrek aan capaciteit weinig indruk.

Nee, dan liever politieman Muyshondt

De politievakbonden zouden een voorbeeld moeten nemen aan hun Belgische collega Peter Muyshondt, hoofdcommissaris in Voorkempen. Muyshondt pleit al jaren voor legalisering en tegen de waanzin van de war on drugs. Hij schreef er twee boeken over en treedt regelmatig op in de media.

Geen enkele Nederlandse politieman heeft het lef van deze Belgische diender, die durft te blijven zeggen dat de keizer geen kleren aan heeft. Tip voor de redacties van Jinek, RTL Boulevard + Latenight, Nieuwsuur en EenVandaag: nodig Peter Mushondt eens uit om over drugs te komen praten…

(advertentie)