(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Eén van de leukste aspecten van mijn werk als voorzitter van het VOC en coördinator van Cannabis Bevrijdingsdag is de grote hoeveelheid interessante mensen die ik ontmoet. Zo maakte ik deze maand uitgebreid kennis met iemand die ik al een tijdje op Twitter volg: Captain Hooter, een enthousiaste Amerikaan met een passie voor cannabis en 40  jaar ervaring als connaisseur en jurylid van cannabis cups.

Alle Amsterdamse shops testen

Captain Hooter (op Twitter: @THCaptainHOOTER) heeft over de hele wereld gereisd – en gerookt – en woont sinds twee jaar in Nederland. De vraag die hij het vaakst kreeg van vrienden en vriendinnen: wat is de beste coffeeshop van Amsterdam? Zijn antwoord was steevast hetzelfde: dat zou ik pas kunnen zeggen als ik ze allemaal heb bezocht. En dat antwoord veranderde gaandeweg in een plan, een heroïsche missie: alle coffeeshops in Amsterdam testen!

Die missie is nu volbracht: Captain Hooter heeft 165 Amsterdamse coffeeshops bezocht en beoordeeld. De weerslag van zijn veldwerk verschijnt later dit jaar in boekvorm: “The Connoisseur’s Guide to the Amsterdam Coffeeshops”.

 

Captain geshockeerd door Mokum

Al na een paar minuten praten concludeerde ik dat de Twitter-bio van de man die voor mij zat – ‘Multi year Cannabis Cup Judge and Worldwide Herbal Connoisseur’ – weliswaar onbescheiden was, maar absoluut  waarheidsgetrouw. Onder het genot van een jointje (ik) en een pijpje (hij) wisselden we anekdotes uit over de legendarische High Times Cannabis Cup edities midden jaren negentig en natuurlijk over de hoofdstedelijke coffeeshops.

“I was shocked by the negatives”, vatte de Captain zijn belangrijkste bevindingen samen. Het gebrek aan kennis bij de budtenders, het soms ronduit onbeschofte personeel, de respectloze manier waarop met de cannabis wordt omgegaan, de matige kwaliteit van de cannabis… het was hem niet meegevallen, zeker vergeleken met de marijuana dispensaries in Californië en Canada.

Er komen altijd weer nieuwe klanten, ook al gooi je er als coffeeshopondernemer met de pet naar. En de bizarre regelgeving helpt natuurlijk niet mee

Waarom gebruikt vrijwel niemand handschoentjes, stokjes of tangen, maar pakt elke budtender de wiet met blote handen vast? Waarom wordt de cannabis niet bewaard in glazen potten, maar in oude plastic dozen waar de kif aan vast plakt en dus verloren gaat? Hoe kun je iemand cannabis laten verkopen die niets van de plant of de verschillende soorten op het menu af weet?

Van 250 naar 165 coffeeshops

Ja, hij begreep wel waarom. Omdat er in Amsterdam elk jaar weer zo’n anderhalf miljoen nieuwe coffeeshopbezoekers arriveren; toeristen uit de hele wereld. Tel daarbij op dat het aantal shops in Amsterdam is gedaald van ruim 250 naar nu nog 165 terwijl het aantal toeristen is geëxplodeerd en je hebt wat je noemt een “sellers market”. Er komen altijd weer nieuwe klanten, ook al gooi je er als coffeeshopondernemer met de pet naar. En de bizarre regelgeving helpt natuurlijk niet mee, dat had de Captain inmiddels ook wel begrepen.

Captain Hooter op Cannabis Bevrijdingsdag

Tegelijk bewijzen de weinige shops die Captain Hooter aan gaat raden in zijn boek dat het wel degelijk mogelijk is om in Amsterdam een eersteklas coffeeshop runnen. Een zaak die er goed uitziet, die schoon is en waar het personeel de tijd neemt om elke klant deskundig en vriendelijk te informeren en desgewenst te adviseren. Ik mag natuurlijk nog geen namen verklappen van shops die als Best of the Best zijn geëindigd: als alles meezit verschijnt het boek op tijd voor de tiende Cannabis Bevrijdingsdag, op 17 juni a.s.

Captain Hooter zal er in ieder geval zijn om in de Cannabis University te vertellen over zijn tocht langs 165 Amsterdamse coffeeshops. Hopelijk komen er veel coffeeshopondernemers naar hem luisteren…

De website van Captain Hooter vind je HIER

(advertentie)