(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Ronnie Flex – je kent ‘m – liet zich vorige week opnemen in rehab om van zijn jointjes af te komen. Voor de media was het aanleiding om de ‘wietverslaving’ van stal te halen, en cannabis daarmee weer eens in het donkere daglicht te zetten. De #RonnieFlexChallenge volgde op initiatief van collega rapper Kempi; hij en Ronnie zelf, roepen fans op om 24 uur geen wiet te roken. Wij doen hetzelfde want 24 uur zonder wiet, das geen challenge maar een eitje!

Het gebeurt niet vaak dat we je vragen om 24 uur geen wiet te roken, want dat is inderdaad wat de #RonnieFlexChallenge inhoudt. Waarom nu wel? Om te laten zien dat een wietverslaving, niet bestaat. En bovendien zorgt een tijdelijke tolerantie pauze van slechts een paar dagen er al voor, dat je daarna weer eens ouderwets knetterstoned kunt worden!

WIE DOET MEE? #rokers

Een bericht gedeeld door Nori (@ronnieflex010) op

Natuurlijk kun je best teveel wiet roken en daardoor in de problemen komen maar dat kom je ook wanneer je teveel patat eet. Is patat daardoor verslavend? Geestelijk kunnen sommigen er in ieder geval geen genoeg van krijgen maar hun lichaam is er toch niet afhankelijk van. Of iets wel of niet lichamelijk verslavend is, heeft alles te maken met het gelukshormoon dopamine.

Verslaving:

“De zodanige fysieke of psychologische gewenning aan een substantie of gewoonte dat het beëindigen hiervan ernstige trauma’s kan veroorzaken.” Met andere woorden, wanneer je tijdelijk of voor altijd met een verslaving stopt, staan je ernstige trauma’s te wachten. Wat dat betreft is 24 uur geen wiet gebruiken natuurlijk een uitstekende manier om eens te laten zien dat wiet juist niet verslavend is. Want eventueel wat langer erover doen om in slaap te vallen, kun je toch moeilijk een ernstig trauma noemen.

24 Uur geen wiet gebruiken is een uitstekende manier om eens te laten zien dat wiet juist niet verslavend is

Toch ligt het iets genuanceerder wellicht want er zijn ook definities die stellen dat snoep, gamen of gokken bijvoorbeeld, verslavend zijn. Dit zijn zogenaamde psychische verslavingen die het beloningssysteem indirect in werking stellen maar waar het lichaam verder niet van afhankelijk is. Ook cannabis kan wat dat betreft dus geestelijk verslavend zijn, net als gamen of teveel snoepen.

Niet afhankelijk van THC

Maar van alle dingen waar mensen psychisch verslaafd aan kunnen zijn, is cannabis zo’n beetje het enige middel waarvan je na verloop van tijd juist minder moet gebruiken om hetzelfde effect te krijgen. Klinkt gek, want veel wiet roken zorgt ervoor dat je een bepaalde tolerantie opbouwt voor THC, nietwaar? Wanneer je vaak wiet gebruikt, heb je minder effect. Toch is zo’n tolerantie in het geval van cannabis geen teken van afhankelijkheid van THC. Na een korte tijdelijke onthouding van een paar dagen tot maximaal een week, wordt je weer zo stoned als van je allereerste joint.

Verslavende middelen als nicotine, alcohol en heroïne hebben een direct effect op de dopamine productie. Beeld: Shidlovski, Shutterstock

Dopamine wordt ook wel het beloningshormoon of gelukshormoon genoemd en speelt een grote rol bij verslavingen. Lichamelijk verslavende middelen zoals alcohol, nicotine en heroïne hebben een direct effect op de dopamine productie. Omdat onze hersenen zijn voorgeprogrammeerd om zoveel mogelijk van deze geluksstof te produceren, veroorzaken dit soort middelen verslaving en afhankelijkheid.

Er zijn ook middelen of ervaringen zoals gokken, snoepen en – jawel – cannabis, die geen directe invloed hebben op de dopamine productie. De effecten van THC spelen zich in een geheel ander deel van de hersenen af dan waar dopamine wordt geproduceerd. De effecten van wiet op het lichaam en geest zoals een verandering in hartslag, bloeddruk, lichaamstemperatuur en het milde hallucinogene effect, verminderen naarmate een frequent wietroker tolerantie opbouwt, maar komen ook razendsnel weer terug.

Iedere wietroker, hoe doorgewinterd zijn longen ook zijn, kan 24 uur zonder wiet. Al zal 24 uur zonder tabak, dat ook in veel joints zit, een stuk moeilijker zijn

Doe de #RonnieFlexChallenge

Er is echter een limiet aan het effect van cannabis. Hoe veel en hoe vaak je het ook gebruikt, stoneder of higher dan knetterstoned, wordt je niet. Om wel weer maximaal van de effecten te kunnen genieten, volstaat een korte periode van onthouding van cannabis. De #RonnieFlexChallenge is wat dat betreft een heel goed idee om daarna weer eens ouderwets stoned te worden. Patiënten die cannabis nodig hebben voor medicinale doeleinden hebben zo’n tolerantie pauze echter niet nodig. Zij komen na verloop van tijd op een dosering en tolerantie, waarbij ze altijd van de voordelige effecten van cannabis kunnen profiteren maar tolerant worden voor de stonede en highe bijverschijnselen.

We zullen Ronnie en Kempi eens helpen en doen gezellig mee met hun #RonnieFlexChallenge. Niet omdat we dat nou zo hard nodig hebben, maar vooral om te laten zien dat dat nauwelijks een uitdaging is. Iedere wietroker, hoe doorgewinterd zijn longen ook zijn, kan 24 uur zonder wiet. Al zal 24 uur zonder tabak, dat helaas ook in veel joints zit, een stuk moeilijker zijn. Tabak is namelijk wél verslavend, want in tegenstelling tot wiet beïnvloedt nicotine wel de afgifte van het beloningshormoon dopamine, in de hersenen.

[Openingsbeeld: Valentina Razumova, Shutterstock]
(advertentie)