(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

De een is al na twee haaltjes van een joint zo stoned als een garnaal, terwijl de ander zonder blikken of blozen de ene na de andere bong leeg trekt. Voor een deel heeft dat met een persoonlijke aanleg te maken, maar het grootste deel heeft te maken met een opgebouwde tolerantie voor THC. Maar wat is cannabis tolerantie? Hoe bouw je het op, hoe voorkom je een verhoogde tolerantiegrens en hoe kom je er vanaf?

Wie af en toe een jointje rookt, wordt doorgaans vrij snel high of stoned – iedereen kan erover meepraten. Maar wie dagelijks THC binnenkrijgt heeft al snel meer nodig om het gewenste effect te voelen. Het komt door een zogenaamde verhoogde tolerantiegrens voor THC. Maar wat houdt zo’n verhoogde tolerantie voor THC in?

Minder CB1 receptors

Wanneer je voor het eerst wiet rookt, krijgt je lichaam een onbekende stof binnen waar het sterk op reageert. Maar naarmate je vaker THC binnenkrijgt probeert je lichaam die reactie te reduceren. Dit gebeurt niet alleen mat THC, maar met alle genotsmiddelen die misbruikt kunnen worden. In de meeste gevallen leidt het tot gebruikers die steeds meer van een bepaalde stof gebruiken. Denk maar aan alcoholisten die aan twee glazen wijn allang niet meer genoeg hebben.

In het geval van cannabis, is het gelukkig zo dat je een opgebouwde tolerantie weer snel kunt kwijtraken en zelfs gemakkelijk kunt voorkomen.

Het is lastig om een tolerantie voor THC te meten, aangezien vele factoren een rol spelen

Wanneer je THC binnenkrijgt, reageert dat met de CB1 receptors en dat zorgt voor het bekende stonede effect. Gebruik je vaker cannabis, dan probeert je lichaam de effecten in balans te brengen door het aantal CB1 receptors in je hersenen te verminderen. Het is echter lastig om een tolerantie voor THC te meten, aangezien vele factoren een rol spelen. Hoevaak iemand blowt, hoe je THC binnenkrijgt, een andere samenstelling van cannabinoïden en een persoonlijke aanleg bijvoorbeeld.

De enige manier om erachter te komen of je tolerantie voor THC hebt opgebouwd is dus gewoon door de effecten van een bepaalde dosis te vergelijken met de effecten van dezelfde dosis voorheen.

Om de effecten van THC de balanceren, verminderd het lichaam de activiteit van CB1 receptors in de hersenen. Beeld: Alex Mit, Shutterstock

Tolerantie afbouwen

Maak je na deze uitleg over tolerantie echter maar niet al te druk. In het geval van een tolerantie voor THC kun je die namelijk gemakkelijk en snel weer verminderen of zelfs helemaal kwijtraken. Een onderzoek uit 2016 toonde aan dat de activiteit van CB1 receptors al na twee dagen onthouding van THC, weer toegenomen was. Na een kleine maand onthouding bleek de activiteit van de CB1 receptors zelfs weer helemaal normaal.

Zelfs de grootste blowers kunnen dus binnen een maand terug naar een staat zonder tolerantie voor THC. Het enige wat ervoor nodig is, is een periode van onthouding. Doorgaans heb je aan een weekje niet blowen genoeg om weer ouderwets stoned te kunnen worden.

Zelfs de grootste blowers kunnen binnen een maand terug naar een staat zonder gewenning

Zo’n tolerantie pauze kan bij mensen die dagelijks veel wiet gewend zijn echter wel tot bepaalde ontwenningsverschijnselen leiden. Slapen zal minder makkelijk gaan en je kunt ook wat prikkelbaar zijn of een sterk verlangen krijgen om toch wiet te roken. Het is daarom belangrijk om jezelf een duidelijk doel te stellen en voor afleiding te zorgen tijdens je tolerantie pauze. Sporten, hobby’s en goede sociale contacten kunnen helpen om je tolerantie pauze vol te houden.

Tolerantie opbouwen

Voor sommige patiënten die in korte tijd veel THC nodig hebben, is het juist nodig om een verhoogde tolerantie voor cannabis op te bouwen. Wie een kuur met THC tegen kanker doet bijvoorbeeld, heeft veel THC nodig. Zou zo iemand meteen met een volledige dosis van 20 druppels wietolie per dag beginnen, dan zou die waarschijnlijk de hele dag niet kunnen functioneren vanwege het effect.

Bij de bekende Rick Simpson kuur voor kankerpatiënten, wordt de tolerantiegrens bewust opgebouwd naar een gram onverdunde wietolie met THC per dag.

Om toch genoeg THC binnen te krijgen, moeten zulke patiënten hun tolerantie voor THC juist opbouwen door elke dag een beetje meer THC te nemen. In ongeveer een maand tijd kan de tolerantie voor THC worden opgebouwd tot de patiënt na 30 dagen zonder al teveel stonede effecten een gram onverdunde wietolie per dag kan innemen.

Gewenning voor wiet voorkomen

Voor recreatieve wietrokers is het echter beter om een verhoogde tolerantie te voorkomen. Bij misbruik van cannabis gaan mensen steeds meer wiet consumeren om hetzelfde effect te krijgen. Die krijgen dan ook te maken met vervelende bijwerkingen zoals een gebrek aan motivatie en angsten omdat ze de dosis steeds maar blijven verhogen.

Een verhoogde tolerantie voor cannabis voorkomen, is echter niet moeilijk. Het enige dat je hoeft te doen is de dosis niet te verhogen en bijvoorbeeld alleen in het weekend of bij speciale gelegenheden, wiet te roken. Gebruik bij voorkeur kleine hoeveelheden en rook alleen af en toe wiet, en niet elke dag.

(advertenties)