(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Dinsdag stuurde minister Bruno Bruins van Medische Zorg een brief naar de Tweede Kamer met de titel ‘Verkenning Medicinale Cannabis’. Daarin lezen we dat de bewindsman het eerdere advies van Zorginstituut Nederland steunt om mediwiet niet  in het basispakket op te nemen. Tegelijkertijd wil Bruins echter wel in samenwerking met het Bureau Medicinale Cannabis meer onderzoek naar de mogelijke effectiviteit van medicinale cannabis, omdat het daar eigenlijk vooral aan schort.

Geen vergoeding via basisverzekering

Het Zorginstituut concludeert op basis van haar verkenning dat er op dit moment geen aanleiding is om het huidige standpunt te wijzigen. Voor de effectiviteit van medicinale cannabis is nog steeds onvoldoende bewijs. Het is volgens het Zorginstituut daarom nog te vroeg om een formele beoordeling te doen over de mate waarin deze producten voldoen aan ‘de stand van de wetenschap en praktijk’. Dit komt met name door de lage kwaliteit van het bewijs. Zo zijn er geen studies gevonden met de in Nederland beschikbare producten en zijn er nog geen studies met placebo’s afgerond.

Aldus de minister in zijn brief aan het parlement dinsdag. Definitief geen aanpassing van de basisverzekering dus, wat betekent dat de ongeveer 1800 cannabispatiënten in Nederland kunnen fluiten naar een vergoeding.

Meer onderzoek en lagere gramprijs

Toch is de deur vanuit de overheid niet helemaal dichtgeknald. Minister Bruins: ‘Ik ga mij wel op andere wijze inzetten voor de mensen die op doktersrecept medicinale cannabis gebruiken. Omdat ik belang hecht aan de kennis omtrent de effectiviteit van medicinale cannabis ben ik met het Bureau Medicinale Cannabis (BMC) in overleg over de noodzakelijkheid van aanvullende wetenschappelijke studies.’

De minister vervolgt: ‘Op dit moment lopen er verschillende, met placebo’s gecontroleerde, studies naar de werking en de veiligheid van medicinale cannabis bij verschillende patiëntgroepen. In overleg met het Zorginstituut en met het BMC zal ik bezien of en welk aanvullend onderzoek eventueel nog kan bijdragen aan de versterking van de wetenschappelijke inzichten omtrent medicinale cannabis.’

Minister Bruno Bruins laat onderzoeken of medicinale cannabis effectief is… [Foto: Ministerie van VWS/ Phil Nijhuis]

Het BMC is de overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor de productie van medicinale cannabisproducten in Nederland. Dit doet zij met name voor de Nederlandse markt, en onder bepaalde voorwaarden kunnen andere landen een verzoek doen voor de levering van een beperkte hoeveelheid medicinale cannabis.

Bruins: ‘Door de extra inkomsten uit de verkoop aan andere landen is het mogelijk om de prijs van medicinale cannabis te verlagen. Ik heb daarom de prijs van medicinale cannabis per 1 januari 2018 verlaagd van € 6,20 naar € 5,80, zodat het gebruik van medicinale cannabis voor Nederlandse patiënten goedkoper wordt.’

BMC bedient vooral ook Duitsland

In De Volkskrant van woensdag lezen we meer over de omzetcijfers van het BMC. Met name Duitsland is een grote afnemer van de door de firma Bedrocan in Veendam geproduceerde medicinale cannabis die via het BMC wordt geëxporteerd. En hoewel mediwiet sinds 1 maart vorig jaar legaal is bij de Oosterburen komt hun eigen kweekprogramma pas over 3 jaar op stoom, tot die tijd leveren o.a. Nederland en Canada de wiet voor Duitse patiënten.

Hoe dan ook, in totaal kweekte ze in Groningen vorig jaar 1.682 kilo mediwiet, waarvan tweederde – ofwel 1.045 kilo – de grens over ging. In 2017 bedroeg de omzet van het Bureau Medicinale Cannabis 6,6 miljoen euro.

‘Het bureau maakt geen winst’, meldt De Volkskrant verder. Dus dan nemen wij maar welvoegelijk aan dat die winst aan de strijkstok van Bedrocan blijft hangen, nietwaar…

[openingsfoto:  ElRoi/Shutterstock]
(advertentie)