(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Afgelopen donderdag was een historisch cannabismoment in de op 1 na grootste staat van de VS: Texas. Eindelijk kreeg er iemand – in dit geval een zesjarig schoolmeisje met onbehandelbare epilepsie – legaal medicinale wietolie, ruim 2 jaar nadat de gouverneur de wetswijziging heeft ondertekend.

Ruim 2 jaar wachten op legale wietolie

Lange tijd mocht er helemaal niets wat betreft (medicinale) cannabis in de Amerikaanse staat Texas, met zo’n 28 miljoen inwoners (dat zijn er dus net zoveel als Nederland en België samen). Niet heel vreemd natuurlijk, want Texas is van nature oerconservatief en de Republikeinen hebben het er dan ook altijd voor het zeggen politiek gezien. Maar toch was de Republikeinse gouverneur Greg Abott meer dan 2 jaar geleden zo wijs om legale mediwiet mogelijk te maken, zij het op zeer beperkte wijze.

En het heeft nog verdomd lang geduurd voordat er ook daadwerkelijk iemand medicinale wiet(olie) in handen kreeg, tot afgelopen donderdag dus.

THC-arme wietolie met veel CBD

De gelukkige patiënt is een anoniem gehouden schoolmeisje van zes jaar oud. Zij gaat de geschiedenisboeken in als de eerste persoon in Texas die legaal cannabis als medicijn gekregen heeft. Het gaat trouwens om wietolie met nauwelijks tot geen THC erin (de psychoactieve component) maar wel veel CBD. Eind 2017 verleende het Texaanse ministerie van Public Safety  slechts drie licenties aan dispensaries die mochten beginnen met de productie en distributie van cannabis(olie).

De eer van de allereerste legale levering gaat naar Knox Medical, een cannabisapotheek in Schulenburg. Dat is dan wel weer grappig aangezien dit een piepklein en rete-conservatief dorpje met krap drieduizend inwoners is. ‘Voor Texanen die lijden aan onbehandelbare epilepsie is het wachten op mediwiet eindelijk voorbij’, zegt oprichter en CEO van knox Medical José Hidalgo. ‘Dit is een historische dag voor Texas en wij zullen onvermoeibaar werken om het vertrouwen en de verantwoordelijkheid die de staat in ons stelt niet te beschamen.’

Superstrenge regels voor wietpatiënten

Maar zoals gezegd, de regels in Texas zijn wellicht de strengste in de hele wereld. Zo mag alleen een sociaal werker of een verpleegkundige het product aan de patiënt of diens caregiver overhandigen. In dit eerste geval van afgelopen donderdag bracht een zuster de olie naar het ouderlijk huis van het meisje, waarna ze ook demonstreerde hoe de kleine meid het moet gebruiken.

Naar schatting hebben 160.000 Texanen de onbehandelbare vorm van epilepsie. Om in aanmerking te komen voor wiet als legaal medicijn, moeten zij ten minste 2 FDA-approved drugs (ofwel federaal goedgekeurde farmaceutische medicatie) hebben geprobeerd en die moet dan uiteraard ineffectief zijn. Verder móeten ze officieel en permanent inwoner van de staat Texas zijn en moeten ze ook nog eens goedkeuring hebben van twee (!) dokters die geregistreerd staan in het zogeheten Compassionate Use Registry of Texas.

Een heel pril begin

En hoewel de lijst langzaam groeit staan er op dit moment minder dan 20 dokters in heel Texas geregistreerd om CBD-olie te verstrekken. Ook wat betreft het aanbod via apotheken is het nog behelpen. Deze week start naar verluidt pas de tweede dispensary – Compassionate Cultivation geheten – met de verkoop van legale medicinale cannabis in de staat met 28 miljoen inwoners…

[beeld:  Trybex/Shutterstock]
(advertentie)