(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Weet jij ook vaak niet meer waar je toch die ene aansteker had gelaten? Komt waarschijnlijk níet door wietgebruik. Verrassend? Uit onderzoek blijkt dat het stereotype van de vergeetachtige stoner helemaal niet klopt. Onderzoekers ontdekten namelijk dat volwassenen die weleens wiet gebruikten als tiener, beter presteren op geheugentests dan zij die nooit een joint aanraakten. Dat had je niet verwacht hè.

Het stereotype van de vergeetachtige en mompelende stoner is één van de meest gehoorde over de cannabisgebruiker. Maar een nieuw onderzoek, uitgegeven in NeuroImage journal, ontdekte waarom dit negatieve stereotype wellicht voor altijd ontkracht wordt.

Bij een test op het actieve geheugen, bleek dat volwassenen die cannabis gebruikten in hun tienertijd, beter presteerden dan zij die nooit eerder cannabis consumeerden. Dit ondersteunt een recent onderzoek van de Harvard universiteit waaruit werd geconcludeerd dat cannabisgebruik veroudering van de hersenen tegengaat – en dus wiet een positief effect heeft op het brein.

Het vergeetachtige stoner-stereotype blijkt helemaal niet zo accuraat…

De studie

Brenden Tervo-Clemmens van de University of Pittsburgh onderzocht met een team wetenschappers in totaal 75 personen van 28 jaar. Zijn worden al sinds hun geboorte gevolgd als onderdeel van een lange-termijn studie, de Maternal Health Practices and Child Development Study.

Van deze deelnemers hadden er 60 weleens wiet gebruikt en de overige vijftien waren wiet-maagden, die hadden dus nooit eerder een jointje opgestoken. Alle deelnemers kwamen door een drugtest en geen van hen had in de week voorafgaand aan de tests, drugs gebruikt. Vervolgens ondergingen zij een actieve geheugentest, terwijl een fMRI-scan de veranderingen in hersenactiviteit vastlegde.

Volwassenen die blowden in hun tienertijd presteerden beter dan de niet-wietgebruikers. [Foto: YouTube]

Blowers presteren beter

De wetenschappers ontdekten dat degenen die op vroege leeftijd cannabis begonnen te gebruiken, trager reageerden dan de rest op gegeven opdrachten. ‘Gek genoeg presteerden de cannabisgebruikers over het algemeen op groepsniveau wel beter dan deelnemers die nooit eerder wiet consumeerden’, schrijven de onderzoeksauteurs.

Hoewel de studiebollen geen vinger konden leggen op de reden achter de goede prestaties van de cannabisgebruikers, heeft Tervo-Clemmens wel een theorie. Hij denkt dat jongvolwassenen met een goed werkend geheugen en gezonde hersenactiviteit eerder geneigd zijn cannabis te proberen op jonge leeftijd.

Dieper ingaand op de zaak zegt de hoofdonderzoeker tegen PsyPost: ‘Studies die kijken naar adolescenten voor en nadat ze beginnen met cannabis, zijn essentieel om te begrijpen of cannabisgebruik tijdens de adolescentie geassocieerd kan worden met een verlaagd neurocognitief functioneren.’

[Openingsbeeld: shutterstock/Beatriz Gascon J]
(advertenties)