(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het verdampen of vaporizen van cannabis wordt – met name onder medicinale gebruikers – steeds populairder. Zeker in Noord-Amerika is een vaporizer dé manier, naast edibles, om je van de gewenste hoeveelheid heilzame cannabinoïden te voorzien. CNNBS presenteert daarom met gepaste trots Marisa Timko, content manager bij TheVape.Guide. Zij gaat dieper in op de op het eerste gezicht onmogelijke relatie tussen mediwiet en ADHD.

ADHD en cannabis zijn controversieel

Twee van de meest verkeerd begrepen, slecht omschreven (in vakliteratuur) en in hoge mate controversiële zaken zijn medicinale cannabis en Attention Deficit Hyperactivity Disorder ofwel ADHD. Om redenen die nog definitief moeten worden vastgesteld, trekken deze twee onderwerpen – bij professionals én leken – de klinische vaardigheden en diagnostieke know-how van de medische wereld in twijfel.

Omdat cannabis vaak gezien wordt als een recreatieve drug – eentje die doorgaans gerookt wordt of gebruikt met een kruidenverdamper – en ADHD als een diagnose die verzonnen is door onderwijzers en ouders van kinderen die niet kunnen stilzitten, lijkt een huwelijk tussen beiden gedoemd om te mislukken door misinterpretaties en verwarring van de hoogste orde.

Behalve als we gezonde educatie introduceren aan mensen die écht willen leren.

Impulsiviteit en concentratie

ADHD is een diagnose bij kinderen (en volwassenen) die wordt gekenmerkt door impulsiviteit en moeilijkheden met concentratie: dat iemand niet in staat is om te focussen of dat er juist sprake is van hyperfocus. ADHD is een aandoening die effect heeft op de frontale kwab in het brein – die bekend staat als het impuls-controlecentrum – en wordt gezien als zowel een neurologische als mentale afwijking.

Je kunt ADHD niet oplopen zoals een griep. Kinderen kunnen niet gediagnosticeerd worden na 1 of 2 periodes van verstorend of onhandelbaar gedrag, en stimulerende middelen of andere medicatie zou niet de eerste-keus behandeling moeten zijn indien zij uiteindelijk wel op basis van feiten worden gediagnosticeerd.

Dopamine

Om helder te zijn: ADHD is geen persoonlijkheidsfout. En vaker wel dan niet wordt het gediagnosticeerd met comorbiditeit (het tegelijkertijd voorkomen van twee of meer aandoeningen of stoornissen bij één persoon), bijvoorbeeld depressie of angststoornis. Terwijl sommigen kunnen leven met ADHD zonder medicatie, kunnen anderen de consequenties niet onder ogen zien als ze niet de juiste behandeling krijgen, inclusief hogere zelfmoordcijfers…

Wat wel is vastgesteld door wetenschappers is dat dopamine, een neurotransmitter die verband houdt met het beloningssysteem in onze hersenen, blijkbaar tot op zeker hoogte ontbreekt in het brein van mensen met ADHD. Dit verklaart ten dele waarom impulsiviteit, constant bewegen en concentratieproblemen zo duidelijk aanwezig zijn bij kinderen met deze aandoening. Wanneer je erover nadenkt; een kind is minder geneigd om zich op gepaste wijze te gedragen als het niet de consequenties kan verwerken die het resultaat kunnen zijn van zijn/haar gedrag.

Cannabis als veilig en gezonder alternatief voor bijvoorbeeld Ritalin bij ADHD… het is niet zo vreemd als je wellicht denkt. [illustratie: FGC/Shutterstock]

THC

En daar komt medicinale cannabis om de hoek kijken.

Medicinale cannabis heeft, omdat het lager-dan-normale hoeveelheden dopamine behandelt, grote potentie om een  heilzaam deel van een ADHD-behandeling te zijn. Daar komt nog bij dat THC de eigenschap heeft om de dopamine productie in het brein te verhogen. Wiet staat er – in vele verschijningsvormen – om bekend dat het kan helpen bij het oplossen van onoplettendheid en moeilijkheden met concentreren.

Net zoals amfetamines (ofwel speed/pep en dat is Ritalin eigenlijk ook gewoon) niet onmiddellijk zouden moeten worden geïntroduceerd bij een kind met ADHD, geldt dat ook voor medicinale cannabis. We willen kinderen niet aanmoedigen om te gaan blowen in de hoop dat het hun symptomen verlicht, alleen maar om ze daar voor in de plaats ademhalingsproblemen te bezorgen. Echter, andere vormen van cannabis zoals olie en edibles, kunnen net zo effectief werken maar met minder bijwerkingen dan de traditionele farmaceutische middelen.

Dosering is cruciaal

Het maatschappelijk ongemak over cannabis als behandelingsmethode, laat staan voor een ‘controversiële’ diagnose, is onfortuinlijk. Dosering van welke medicatie dan ook voor alle diagnoses is cruciaal, dus in dit opzicht is ADHD niet anders dan welke andere aandoening ook. Oplettend blijven voor wat de beste route naar medicatie is, is dan ook cruciaal. Natuurlijk, er zijn genoeg mensen die liever op een goed gedoseerde (medicinale) wiet-brownie kauwen dan een joint roken! Maar toch, stigmatisering overschaduwt maar al te vaak de logica van een behandeling die anders is. Wij zouden een kind niet van insuline onthouden als het diabetes had, dus waarom is deze behandeling zo moeilijk te verteren?

Medicinale en recreatieve consumptie van cannabis kan problemen oplossen, zeker ook in ons brein… [beeld: Sangoiri/Shutterstock]

Gebrek aan filter

Misschien ligt dat deels ook aan het feit dat mensen met ADHD soms zelf de schuld krijgen van hun eigen diagnose: ‘Waarom stop je dan ook niet eens met bewegen?!’ De onmogelijkheid om stil te zitten, om klaarblijkelijk op de slechtste momenten weg te dromen en het gebrek aan iedere filtering in hun brein kan ze inderdaad wat lastiger in de omgang maken. Voeg daaraan een drug toe als mogelijke behandelmethode die anekdotisch bekendstaat om het veroorzaken van ‘mist in het hoofd’, extreme kalmte en afwisselend extreme angst, en je hebt een hoop verwarde mensen!

Leren en kijken

Dus onderwijzen wij. En daarna onderwijzen we nog wat meer. En we leren mensen dat ADHD een échte diagnose is die échte mensen treft die echt niet ‘zomaar kunnen stilzitten’. En daarna leggen we uit dat er veel verschillende manieren zijn om de conditie behandelen, en dat medicatie vaak nodig is in combinatie met een vorm van (gespreks)therapie. En daarna verzekeren we ons ervan dat de diagnostici waaraan we onze kinderen toevertrouwen de juiste dosering – niet-rookbare – medicinale cannabis voorschrijven.

En dan… kijken we. En we evalueren. En we observeren dat voor veel van onze kinderen de juiste behandeling voor de juiste diagnose is wat zij verdienen, ongeacht hoe onorthodox dat mag lijken…

Marisa Timko is content manager bij TheVape.Guide – een toonaangevende Amerikaanse website over alles wat met verdampen van doen heeft. Je vindt er tests, reviews en beoordelingen van vaporizers, e-liquids, e-nails, grinders, rolling trays en meer.

[openingsbeeld:  Sangoiri/Shutterstock]
(advertentie)