(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Ik hou van België en ik hou van Belgen. Ik kom er graag en ben sinds mijn vijftiende die hard fan van Kamagurka. Belgen zijn doorgaans wellevender dan Nederlanders, hebben meer gevoel voor humor en brouwen beter bier. Maar dit alles wil niet zeggen dat er geen ongelofelijk domme Belgen bestaan of Belgen zonder een greintje compassie. Zoals Maggie de Block, minister van sociale zaken en volksgezondheid van de Vlaamse regeringspartij Open VLD.

Maggie de Block, van huisarts naar minister

De Block is populair; in 2013 was ze zelfs de populairste politicus van België. Haar broer is burgemeester van Merchtem en ze was vijfentwintig jaar huisarts voordat ze de politiek in ging. Toen ze in oktober 2014 minister van sociale zaken en volksgezondheid werd, noemde ze dat een droom.

Maar voor patiënten die medicinale cannabis nodig hebben, lijkt Maggie’s ministerschap meer op een nachtmerrie. Vaste CNNBS-lezers kennen het verhaal van Sofie Voncken, een negenjarig meisje uit Maasmechelen dat lijdt aan epilepsie. Dankzij één druppel cannabisolie per dag verminderde het aantal epileptische aanvallen dat Sofie kreeg van soms wel vijftig per dag naar nul.

Ramp voor epilepsie-patiënt Sofie Voncken

Omdat medicinale cannabis volledig verboden is in België, waren de ouders van Sofie afhankelijk van een bevriende cannabisolie-producent in Antwerpen. Hij leverde olie in diverse samenstellingen aan zo’n 250 patiënten. Voor Sofie maakte hij een olie die precies was afgestemd op haar behoefte. Na een klacht bij het Voedselagentschap deed de politie eerder deze maand een inval en nam alles in beslag. Een ramp voor de kleine Sofie en haar ouders.

In de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws reageerde vader Jean-Pierre verslagen: “Haar spraak is teruggekeerd en haar aanvallen waren totaal verdwenen dankzij het op maat gemaakte product van mijn vriend. Dat dreigt nu weer allemaal weg te vallen.”

Als moeder zou Maggie de Block alles doen om haar kind te helpen, maar als minister veroordeelt ze de kleine Sofie tot tientallen epileptische aanvallen per dag

Sofie’s moeder Urszula besloot minister Maggie de Block persoonlijk te confronteren met de gevolgen van haar hardvochtige beleid. Op een receptie van Open VLD  stapte ze deze week met Sofie’s tweelingzusje Sara op de minister af. “Ik wilde eens van mama tot mama met haar babbelen”, legde ze uit in Het Laatste Nieuws. “Vrijwel meteen zei ze dat cannabisolie zéker niet zal worden gelegaliseerd in ons land. Ze kent ons verhaal, ze leest deze krant ook.”

Urszula vroeg de minister ook wat zij zélf zou doen, als ze een doodziek kind had. “Ze antwoordde me dat ze ook alles zou doen om haar kind te redden, maar ze moest de rol van minister spelen en niet van mama in ons land.”

Minister: ‘Verhuis maar naar het buitenland’

Laat dit even tot je doordringen. Als moeder zou Maggie de Block alles doen om haar kind te helpen, maar als minister veroordeelt ze de kleine Sofie tot tientallen epileptische aanvallen per dag. Maar De Block maakte het nog bonter. Toen Sofie’s moeder vertelde dat ze het zat is om in de illegaliteit te vertoeven, kreeg ze te horen “dat ze dan maar naar een land moest verhuizen waar cannabisolie wél legaal is”.

Deze bizarre uitspraak ging zelfs de voorlichters van het ministerie te ver, dus ondernamen ze direct actie en ontkenden dat De Block dit gezegd zou hebben. Citaat uit Het Laatste Nieuws: ‘De woordvoerder betwist dat minister De Block aan de ouders botweg zou gezegd hebben dat ze dan maar naar het buitenland moeten verhuizen. Het kabinet verduidelijkt verder de moeilijke situatie. Volgens minister De Block heeft ze als individu niet de macht om zomaar dingen te legaliseren. “We moeten vooral stap voor stap én gecontroleerd een toegang vinden voor cannabis tot de farmaceutische wereld”, klinkt het officieel. “Ik nodig bedrijven en studiebureaus uit om onderzoek te voeren naar het wetenschappelijk bewijs tussen bepaalde CBD-olie én specifieke ziektes. Maar die onderzoeken worden niet gevoerd, er is blijkbaar geen interesse vanuit de farmaceutische wereld”.’

Kotsmisselijk

Daar zakt toch werkelijk je broek van af. Alsof de farmaceutische industrie niet keihard lobbyt tegen alles wat met medicinale cannabis te maken heeft, omdat de plant hun verdienmodel serieus in gevaar brengt. Belgische burgers, zelfs kinderen, moeten lijden, omdat Maggie de Block de belangen van de farmaceuten boven die van mensen stelt.

Het is om kotsmisselijk van te worden. Een minister die zo omgaat met de volksgezondheid is ongeschikt voor haar werk. En een parlement dat haar laat zitten heeft lak aan elementaire mensenrechten.

[foto Maggie de Block: Wikimedia]
(advertenties)