(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Deze week liet de Koninklijke Bibliotheek ons weten dat zij de VOC website gaat archiveren, in het kader van een initiatief “om een selectie van Nederlandse websites te bewaren voor toekomstig onderzoek”.

Websites archiveren voor de toekomst

De Koninklijke Bibliotheek (KB), opgericht in 1798, is onze nationale bibliotheek en beheert een collectie van ruim zeven miljoen publicaties op 115 kilometer (!) plankruimte. Doelstelling is iedereen toegang geven tot kennis en cultuur van het heden en verleden van Nederland.

“Websites bevatten vaak waardevolle informatie die niet analoog verschijnt en die ten gevolge van de grote ‘omloopsnelheid’ het risico loopt voorgoed verloren te gaan”, schrijft Hoofd Collecties Lucinda Jones in haar mail aan het VOC. “De KB ziet het als haar taak om ook websites duurzaam te bewaren en raadpleegbaar te houden voor toekomstige generaties en ze te behoeden voor verlies door bijvoorbeeld technologische veroudering. Om die reden archiveert de KB websites die als verzameling een representatief beeld geven van de Nederlandse cultuur, geschiedenis en samenleving op het internet. Uw website zal daartoe gearchiveerd en duurzaam opgeslagen worden.”

Hier binnenkort offline te bewonderen: de website van het VOC

Mijlpalen in VOC-geschiedenis

Een mijlpaal om een fijne joint op te roken. Net als de uitnodiging voor het rondetafelgesprek van de adviescommissie voor de wietexperimenten, laat het besluit van de KB zien dat het VOC erkend wordt als een maatschappelijk relevante belangenorganisatie. De VOC website bevat op dit moment ruim 800 artikelen over cannabis, hennep, coffeeshops, drugsbeleid en de ‘war on drugs’.

Het voelt niet alleen als een erkenning maar ook als een opluchting dat al deze informatie nu tot ver in de toekomst beschikbaar zal blijven. Als webmaster van de VOC website heb ik me natuurlijk weleens afgevraagd of we zélf niet de hele handel offline zouden moeten bewaren. Die moeite kunnen we ons nu besparen.

In zijn boek pleit adjunct-korpschef Peter Muyshondt voluit voor legalisering van alle drugs

Nog meer goed nieuws: Peter Muyshondt heeft zijn deelname bevestigd aan Cannabis Bevrijdingsdag, op 17 juni in het Flevopark in Amsterdam. Muyshondt is adjunct-korpschef bij de Belgische politie in Brecht. Jarenlang streed hij in de frontlinie van de war on drugs en geloofde dat hij daarmee de maatschappij een dienst bewees. Ondertussen kampte zijn broer Tom met een verslaving aan hard drugs. Hij overleed in 2006 aan een overdosis heroïne, cocaïne en medicijnen. Muyshondt schreef er een aangrijpend boek over, ‘Broers waren we’ (2015) en ging steeds meer twijfelen aan het nut van de drugsoorlog.

In tegenstelling tot al zijn Nederlandse collega’s durft de Belgische politieman Peter Muyshondt wél te pleiten voor legalisering van drugs als oplossing…

In zijn tweede boek ‘Beleid op speed – Hoe de drugsoorlog alle zin voor rede versmoort’ (2017) pleit hij voluit voor legalisering van alle drugs. Daarmee doet hij wat geen enkele Nederlandse collega durft, in een land waar de taboes rond drugs veel groter zijn dan hier. Muyshondt zal in de Cannabis University worden geïnterviewd door Steven Kompier.

Cannabis Bevrijdingsdag

Deze maand voegen we op de Cannabis Bevrijdingsdag website nog een aantal sprekers toe en publiceren we het tijdschema van het hoofdpodium en van de Cannabis University. Je kunt ook op de site terecht als je een kraam wil huren op de Hennepmarkt of mee wil werken als cateraar.

Wil je als vrijwilliger helpen met het plakken van posters en het verspreiden van flyers, mail dan naar: info@cannabisliberationday.org

[openingsbeeld: Per Bengtsson/Shutterstock]
(advertentie)