(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Tegen mijn gewoonte in heb ik vorige week geen CNNBS column geschreven; ik zat namelijk in Canada, het land dat deze zomer recreatieve cannabis legaliseert. Een historische trip, georganiseerd door Cannabis Connect, met werkbezoeken aan drie grote legale cannabisteeltbedrijven.

Uitgebreide Nederlandse delegatie

Op maandag 19 maart vertrok het grootste deel van de 47 deelnemers vanaf Schiphol naar Toronto. In totaal waren er 21 coffeeshops vertegenwoordigd, uit veertien steden verspreid over het hele land. Een uitzonderlijk reisgezelschap. Zelf reisde ik mee als fotograaf van dienst en namens het VOC.

Het eerste werkbezoek was aan de wereldberoemde faciliteit van Tweed / Canopy Growth in Smith Falls. Jarenlang was dit enorme complex een chocoladefabriek van Hershey; het adres is Hershey Road 1. Dit was het enige van de drie bedrijven waar ik mocht fotograferen. De grootte van onze groep bleek records te breken; zelfs bij Tweed, waar regelmatig rondleidingen zijn, zeiden ze dat dit hun biggest tour ever was.

De stekkenruimte bij Tweed / Canopy Growth

Master growers

Onze groep werd dan ook overal in tweeën of drieën gedeeld voor de rondleiding. Bij Tweed hoefden we alleen schoenbeschermers en witte laboratoriumjassen aan, bij TerrAscend en CannTrust kregen we de full Oempa Loempa: wegwerp overall, schoenbeschermers, haar- en baardnetjes, mondkapjes en rubberen handschoenen. Voordeel was wel dat we bij de laatste twee bedrijven ín de teeltruimtes mochten rondlopen.

Wat onmiddellijk opviel was de enorme schaal, de superschone omgeving en de hoge mate van automatisering. De mensen die ons rondleidden, in veel gevallen master growers, waren niet zuinig met hun informatie: maar heel zelden bleek iets bedrijfsgeheim. Zoals de precieze samenstelling van de grondmix bij Tweed, het enige van de drie bedrijven dat niet op steenwol kweekt.

De groeiruimte bij Tweed / Canopy Growth

Kwekers uit het illegale circuit

Elke master grower die we spraken bleek in het verleden in het illegale circuit te cannabis te hebben geteeld. Een belangrijke les voor Nederland: zeker in de beginfase is de expertise en ervaring van bestaande kwekers essentieel voor succes. Diverse grote Canadese bedrijven hebben hele oogsten zien mislukken omdat ze dachten dat een wietplant kweken écht hetzelfde is als een tomatenplant kweken.

Het lekkerste bleef tot het laatst bewaard: een gigantische bloeiruimte met ruim zevenduizend planten die de volgende dag geoogst zouden worden

Het telen van cannabis lijkt overigens meer op het telen van komkommers dan op het telen van tomaten, vertelde een master grower van TerrAscend me. Dit bedrijf richt zich vooral op medicinale cannabis en onderzoek, met als doel “protectable intellectual property” te ontwikkelen. Oftewel: cannabisproducten waarop patent is aan te vragen. In de raad van bestuur van TerrAscend zitten mensen uit de farmaceutische industrie, de financiële man komt van Wall Street.

De bloeiruimte bij Tweed / Canopy Growth

Veertigduizend kilo droge cannabis

De sfeer bij het laatste bedrijf dat we bezochten, CannTrust in Niagara, was stukken minder corporate. Het kassencomplex overtrof alles wat we tot dan toe gezien hadden. Honderddertigduizend vierkante meter kassen, met een beoogde productiecapaciteit van veertigduizend kilo droge cannabis per jaar.

Het lekkerste bleef tot het laatst bewaard: een gigantische bloeiruimte met ruim zevenduizend planten die de volgende dag geoogst zouden worden. We mochten er naar hartenlust in rondstruinen; een absoluut hoogtepunt van deze historische trip.

‘Ik voel me net Jos Verstappen’

De coffeeshopondernemers hielden gemengde gevoelens over aan de werkbezoeken. “Impressing and depressing”, vatte een van hen zijn indrukken samen. Depressing omdat Nederland zo ver achterop is geraakt vergeleken met Canada, terwijl alle knowhow en tuinbouwtechniek en vrijwel alle genetica die de Canadezen gebruiken bij ons vandaan komt.

“Ik voel me net Jos Verstappen”, zei een andere coffeeshopondernemer, “niet Max, maar Jos Verstappen.” Waar iedereen het over eens was: de adviescommissie voor de wietexperimenten, de Tweede Kamer commissie justitie en veiligheid én de ambtenaren van Veiligheid & Justitie zouden zo snel mogelijk óók naar Canada moeten afreizen voor een werkbezoek. En aangezien onze ministers bij buitenlandse bezoeken vrijwel altijd in tuinbouwkassen worden rondgeleid, zouden ook zij een ticket moeten boeken naar het beloofde land van de cannabis.

VOC gehoord door adviescommissie

Over de adviescommissie gesproken: deze week ontving het VOC een uitnodiging voor deelname aan een rondetafelgesprek dat de commissie op 9 mei in Utrecht organiseert. Diverse ervaringsdeskundigen worden gehoord over hun visie op de experimenten en de regulering van cannabis, onder wie August de Loor, Hans Baerveldt, Dimitri Breeuwer (CannaWijzer) en Cannabis Connect.

De commissie zal dus in elk geval uit eerste hand horen over de stand van zaken in Canada.

(advertentie)