(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Eigenlijk had ik deze week willen schrijven over de buitenzaden die we aan alle VOC Patrons hebben gestuurd, met een vrolijke brief erbij en stickers van Veiligthuiskweken.nl, De Gouden Gieter en het VOC. Maar de harde realiteit van het absurde coffeeshopbeleid haalde me in. 

Bos bloemen voor moegestreden coffeeshophouder

Het VOC-bestuur verstuurde vorige week niet alleen zaden, maar ook een grote bos bloemen naar coffeeshop The New Balance in Zwolle. Voormalige coffeeshop, want sinds 1 mei heeft The New Balance zijn deuren voorgoed gesloten. Ik ken Eddie en Meriam en hun zoon Pascal al heel wat jaren. Buitengewoon vriendelijke, toegewijde en bescheiden mensen, die ruim 35 jaar keihard werkten en een in alle opzichten voorbeeldige coffeeshop runden.

Eddie en Meriam woonden jarenlang samen de vergadering van coffeeshopbond PCN bij; een unicum. Hun betrokkenheid was groot en ze deden al aan maatschappelijk verantwoord ondernemen voordat die term bestond. Dat juist deze mensen en deze coffeeshop door de lokale autoriteiten kapot is gemaakt, is een regelrechte schande. Meriam vertelde me een deel van het dramatische verhaal toen ze belde om voor de bloemen te bedanken. De honden lusten er geen brood van.

Eddie en Meriam bij een vergadering van coffeeshopbond PCn…

Het is te hopen dat de lokale pers het verhaal van The New Balance en de campagne tegen de coffeeshop van de autoriteiten goed uitzoekt. In een interview met De Stentor vertelde Pascal dat The New Balance stopt, omdat hij behandeld wordt als een crimineel: ‘We hebben de winkel definitief gesloten, vanwege de manier waarop er met me omgegaan wordt. Zo wil ik niet meer ondernemen.’

Vernietigde stash is aftrekpost bij belastingen

Het is om woest van te worden. Net als het verhaal van Henry Dekker, eigenaar van vier coffeeshops in Amsterdam en één in Mijdrecht, dat dinsdag in Het Parool stond. Na een zogenaamde anonieme tip, waarschijnlijk afkomstig van zijn buurman met wie hij een slepend conflict over erfafscheiding heeft, viel de politie Dekker’s huis binnen. Daar staat een kluis met de voorraad voor zijn vijf shops, zo’n 46 kilo. Dekker: ‘Toen de politie vertrok, zag ik mijn buurman lachend bij het raam staan.’

Op 2 maart van dit jaar werd de alternatieve opslaglocatie ontdekt, bij een onderzoek naar spookbedrijven. Opnieuw werd alle wiet en hasj vernietigd. De tonnen die dit kost, trekt Dekker met toestemming van de Belastingdienst af als schadepost.

Beter nieuws was er voor de VOC patrons, die kregen deze week allemaal gratis wietzaadjes

Moedeloos…

Coffeeshopondernemer Dekker: ‘Het is toch compleet idioot allemaal.’ Dankzij het volledig failliete gedoogbeleid en het eindeloos uitstellen van regulering van de achterdeur zijn de coffeeshops al een halve eeuw opgejaagd wild: ‘Aan de ene kant criminelen en aan de andere kant de overheid, ik word door iedereen opgejaagd.’

Hulde aan Parool verslaggever Wouter Laumans, die voor de argeloze lezer duidelijk maakt hoe krankzinnig onze overheid omgaat met coffeeshops en cannabis. De verandering die zeker gaat komen, komt te laat voor The New Balance in Zwolle. En ook voor De Bakkerij in Eindhoven, mijn eigen stamcoffeeshop die de burgemeester in 2018 na 44 jaar voorgoed op slot draaide.

Zoveel slachtoffers van het belachelijke beleid. Soms word je er moedeloos van…

[openingsbeeld: Anton Watman/Shutterstock]
(advertentie)