(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Met enige regelmaat krijgen we bij het VOC mails en telefoontjes van cannabisconsumenten die in de problemen zijn geraakt door de speekseltest. Veel CNNBS-lezers zullen weten waar de schoen wringt: bij een positieve speekseltest moet je een bloedtest ondergaan. En omdat THC lang aantoonbaar is in je bloed, kun je je rijbewijs kwijt raken als je al lang niet meer onder invloed bent. 

Tot 14 uur na de joint kan speekseltest positief zijn

Bij de invoering van de speekseltest en de wijziging van de Wegenverkeerswet in de zomer van 2017 heeft het VOC in samenwerking met een aantal coffeeshopbonden al een flyer gemaakt en verspreid over de nieuwe regels. Citaat:

‘Cannabis blijft tot 14 uur na gebruik aantoonbaar met de speekseltest. Ook als je niet meer onder invloed bent, kun je dus positief scoren bij een controle en bestaat de mogelijkheid dat ook een bloedtest positief is. Wil je op zeker spelen, regel dan een chauffeur die niet heeft gedronken of geblowd, gebruik het openbaar vervoer, de fiets of een taxi.’

Speeksel- en bloedtesten werken onrechtvaardigheid in de hand

Binnenkort komt er een nieuwe versie van deze flyer, dankzij de VOC-werkgroep cannabis en verkeer, die versterkt is met een aantal deskundige en actieve mensen. Via Discord, Trello en andere handige apps delen ze informatie en werken toe naar diverse uitingen, die we gebruiken in onze contacten met politici, bestuurders, journalisten en natuurlijk cannabisconsumenten.

Er is veel relevante informatie, want dit probleem speelt zeker niet alleen in Nederland. In de landen waar cannabis in de afgelopen jaren legaal is geworden, zoals Canada, de VS, maar ook Duitsland gaan steeds meer stemmen op dat gebruik van speeksel- en bloedtesten onrechtvaardigheid in de hand werkt.

Steinmetz legt duidelijk uit waarom de manier waarop nu wordt getest op rijden onder invloed van cannabis onrechtvaardig en onhoudbaar is

Iedereen is het er over eens dat mensen die onder invloed van wat dan ook minder rijvaardig zijn, niet aan het verkeer moeten deelnemen. Maar iedereen is het er ook over eens dat het onrechtvaardig is om veroordeeld te worden voor rijden onder invloed van cannabis, als je helemaal niet onder invloed was toen de politie je aanhield. Ontzegging van de rijbevoegdheid of intrekking van het rijbewijs kan grote gevolgen hebben, zoals het verlies van werk.

Europees overleg over legalisering recreatieve wiet

Eerder deze maand organiseerde ENCOD, de Europese organisatie voor beter drugsbeleid, een online conferentie over de toekomst van het cannabisbeleid, ‘Rolling into the future: Recreational cannabis legalislation in the EU’. Activisten uit diverse landen gaven in vooraf opgenomen video’s een update over het beleid in hun land; ik mocht dat namens het VOC voor Nederland doen. Na de video’s waren er twee panels met deskundigen, onder wie onze eigen Tom Blickman van het Trans National Institute.

De hele conferentie is de moeite van het terug kijken waard, maar zeker ook de bijdrage van de Duitse toxicoloog Fabian Pitter Steinmetz in het tweede paneldebat. Steinmetz legt duidelijk uit waarom de manier waarop nu wordt getest op rijden onder invloed van cannabis onrechtvaardig en onhoudbaar is.

De cannabislobby gaat als een speer

Maja Kohek, bestuurslid van ENCOD en recent te gast in de CannaStemBus, publiceerde deze week een video-interview met Steinmetz, waarin hij dieper ingaat op het thema cannabis en verkeer. Zeer de moeite waard voor onze werkgroep, die dan ook direct het initiatief nam om Steinmetz te vragen voor een chatsessie.

We nemen het allemaal mee in de langst bestaande VOC-werkgroep, de lobbywerkgroep, onder bezielende leiding van meester Roozen. De kabinetsformatie mag dan voor geen meter lopen, de cannabislobby gaat als een speer. En zoals het voorbeeld van Fabian Steinmetz laat zien, gaat het ook prima met de Europese samenwerking op het gebied van cannabis-activisme.

Complimenten dus voor Gabriele Kozar en Maja Kohek van ENCOD, die de cannabis conferentie samen met de Maltese Europarlementariër Cyrus Engerer organiseerden. Ook in Malta gebeuren spectaculaire dingen op het gebied van cannabis; daarover in een volgende column meer.

[openingsbeeld: Maxx-Studio/Shutterstock]
(advertentie)