(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Als je als CNNBS-columnist van het eerste uur een column schrijft op 20 april, dan kun je niet om 420 heen. Het fenomeen 420 is net zo ongrijpbaar en veelvormig als cannabis zelf. In de legale staten in de VS is 20 april vooral een commerciële aangelegenheid geworden, een soort Black Friday voor de wietindustrie. Op andere plekken is 20 april nog steeds een echte actiedag, die in het teken staat van protest tegen het cannabisverbod. 

Vandaag duik ik in de kush soorten

Door de coronacrisis zijn evenementen met publiek voor het tweede jaar op rij uit den boze in de meeste landen. Maar anders dan vorig jaar heeft iedereen deze keer ruim voldoende tijd gehad om online events te plannen. In Nederland organiseert Suver Nuver een online editie van hun 420Fest. De livestream start rond 16.00 uur op www.420fest.nl.

Mijn eigen 420 begon zoals bijna al mijn dagen: met een warm bad, een thermoskan koffie en een gebakken eitje, de kranten en de @vocnederland Twitter feed. Ik zit op een strak schema om alle samples van de HighLife Cannabis Cup 2021 tijdig te jureren en vandaag duik ik in de categorie ‘kush soorten’. Met de uitbundig schijnende zon erbij zeker geen slecht begin van de dag.

Schrijven en vergaderen

Op dinsdag schrijf ik mijn CNNBS column. Die moet vandaag klaar zijn voor 13.00 uur, want dan begint de maandelijkse VOC-vergadering, via Discord. Een voordeel van online vergaderen is dat we minder tijd kwijt zijn aan het afwerken van de agenda, maar we missen allemaal het persoonlijke contact.

Daarmee is het VOC letterlijk begonnen in 2009: iedereen die af wil van het cannabisverbod de mogelijkheid bieden om eens per maand samen te komen en ervaringen en kennis te delen. Er is veel te bespreken, zoveel is zeker.

De agenda voor vandaag:
1) Welkom en voorstelrondje
2) Binnenland: Vera Bergkamp Tweede Kamervoorzitter, Sidney Smeets afgetreden, rechter zet streep door schaarse vergunningen, ondermijning coffeeshopbeleid door banken
3) Buitenland: New York en New Mexico legaliseren cannabis, Virginia vervroegt legalisering
4) Werkgroepen: Speekseltest, toolkit inspreken gemeenten, toolkit media en journalisten
5) VOC lobbywerkgroep: Commissie Veiligheid en Justitie overlegt 2 juni over cannabisbeleid
6) Financiën: o.a. Patreon update

Een fijn kush sample om te testen voor de jurering van de HighLife Cannabis Cup nietwaar?

Hasj import en Nederhasj

Gelukkig hebben we met Doede de Jong een geweldige vergadervoorzitter, die de VOC vergaderingen streng maar vrolijk leidt. En na een jaar Discorden weet hij al bijna hoe die app werkt. Rond twee uur arriveert vanuit Vlissingen onze VOC-adviseur meester John Roozen, gevaccineerd en wel, om het tweede deel van de vergadering bij te wonen. Daarna bespreken John en ik de politieke lobby voor de komende periode. Traditiegetrouw onder het genot van worstenbroodjes, koffie, sigaren (John) en een jointje (ik).

Vanavond schakel ik qua jurering over van kush naar de categorieën ‘Hasj import’ en ‘Nederhasj’, om deze twintigste april in elk geval zo high als een Vlaamse papegaai te besluiten. Vanwege het tijdsverschil met de VS en Canada zal mijn Twitter tijdlijn rond die tijd één groot online 420 feest zijn, gevierd door miljoenen mensen, overal op de planeet.

Steun je shop, cash voorop!

Tenslotte een oproep, die @NickStompe gisteren tweette bij een bericht over banken die coffeeshops contant geld weigeren te verstrekken, en die ik van harte ondersteun:

“Oproep aan mijn mederokers, ongeacht reden of oorzaak;
Steun je shop, cash voorop. Als de banken niet meewerken, dan zo.”

Ik wens iedereen een vrolijke en vredige 420 en als je iets gaat kopen in de coffeeshop, loop dan eerst even langs de pinautomaat en onthoud: steun je shop, cash voorop!

[openingsbeeld: Art Graris Studio/Shutterstock]
(advertentie)