(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Naar aanleiding van zijn 38e High Tea Potcast fantaseert onze columnist Derrick deze week over de coffeeshop van de toekomst. Door de corona maatregelen opereren coffeeshops nu namelijk al als afhaalloket, en off the record bevalt dat sommige coffeeshophouders eigenlijk wel. Maar wat blijft er dan over van de sociale functie van de coffeeshop?

De coffeeshop van de toekomst is het thema van de 38e High Tea Potcast, die afgelopen weekend online ging. Met co-host Rens, net terug van een werkbezoek aan Barcelona, besprak ik de mogelijke scenario’s en modellen. Rens denkt dat de coffeeshop van de toekomst een combinatie zal worden van een Noord-Amerikaanse dispensary en Spaanse cannabis social club.

Off the record…

Een van de coffeeshopondernemers die ik tijdens de CannaStemBus tour interviewde is Aernout Ackermans van coffeeshop Upstairs in Eindhoven. Hij heeft het roken volledig uitgebannen in zijn shop; alleen het consumeren van edibles en verdampen is toegestaan in de -voormalige- rookruimte. Off the record spreek ik regelmatig coffeeshopondernemers die overwegen om na corona geen consumptieruimte meer open te stellen. Dat scheelt een hoop geld en een hoop gedoe.

Cannabiscultuur

Als bijna vijftigjarige old school blower en coffeeshop liefhebber zie ik deze ontwikkeling met lede ogen aan. Voor mij hoort het ter plekke kunnen gebruiken van cannabis tot de essentie van de coffeeshop. De Kamerleden en aspirant Kamerleden die ik hier in de CannaStemBus naar vroeg, waren dat nota bene met mij eens. In de coffeeshop leer je blowen; is het niet van het personeel, dan wel van de andere klanten. Het samen delen en genieten is de basis van de cannabiscultuur.

Die cannabiscultuur vind je sinds een jaar of tien ook in de cannabis social clubs in Barcelona en andere steden en regio’s in Spanje, dat ben ik met Rens eens. De sfeer is er gemoedelijker en gemeenschappelijker dan in de meeste Nederlandse coffeeshops. Rens verwacht dat er in Nederland een scheiding gaat komen tussen verkoop en consumptie. Coffeeshops die genoeg ruimte hebben, kunnen een clublokaal inrichten in of bij hun shop, maar er kunnen ook onafhankelijke consumptieclubs ontstaan, waar geen cannabis wordt verkocht.

Worden coffeeshops afhaalloketten in de toekomst? Foto: hurricanehank, Shutterstock

Welkom bij de cannabisclub

Vergelijkbaar met de situatie in Spanje zouden zulke clubs wel ledenregisters bijhouden, maar heeft de overheid daar niet automatisch inzage in, zoals bij het gesneuvelde ‘Besloten club criterium’ van Ivo Opstelten. Als er geen cannabis wordt verkocht, zal abonnementsgeld nodig zijn om de exploitatie rond te krijgen. Voor zo’n maandelijkse bijdrage zouden de leden dan wel waar voor hun geld moeten krijgen, meerwaarde. Denk aan games, poolbiljart, flipperkast en dergelijke, maar ook aan filmavonden, game-toernooien, sprekers, workshops, demonstraties enzovoort.

Van zo’n club zou ik wel lid worden, voor zeg een tientje of vijftien euro per maand. Zeker als er nauwelijks meer een coffeeshop te vinden is waar ik mijn al dan niet pure jointje op mag steken. En als ik tegen die tijd gewoon legaal mijn eigen wiet kan kweken en die in de club oproken, wordt het concept nog aantrekkelijker. Denk er een dakterras met barbecue bij, zoals bij die cannabis social club op de Canarische Eilanden waar ik ooit met Joep Oomen te gast was, en het idee wordt nog aantrekkelijker.

Nieuwe mogelijkheden

Ik hoop in elk geval dat er in de toekomst niet alleen dingen verdwijnen, maar er ook nieuwe dingen bij komen. Zo bespraken we in de High Tea Potcast ook het Weed & Wellness resort, de Bud & Breakfast, de Farmers Market en bezorgdiensten à la Hello Fresh, maar dan voor cannabis. Aflevering 38 is nu al via Spotify te beluisteren, en later deze week ook via highteapotcast.nl.

[Openingsfoto: Tum ZzzzZ, Shutterstock]
(advertentie)