(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Vorige week rolde een splinternieuwe VOC-brochure van de drukpers, met als titel: ‘Het cannabis dossier: Historische Zeitenwende in Duitsland’. Deze week reisden we naar Den Haag om exemplaren te bezorgen aan alle leden van de Eerste en Tweede Kamer. 

Niet pleiten, maar feiten

Sinds 2012 stelt de lobbywerkgroep van het VOC regelmatig brochures, of bidbooks zoals we ze zelf noemen, samen. We geven een update van de belangrijkste ontwikkelingen rond cannabisbeleid in het buitenland en kiezen een klein aantal brandende kwesties die in Nederland spelen.

Het devies is daarbij vanaf het begin: niet pleiten, maar feiten. We willen de Kamerleden voorzien van objectieve en controleerbare feiten; daarom eindigt elke VOC brochure met een uitgebreide lijst bronnen. De brochure ‘De feiten over THC en andere werkzame stoffen’ brachten we in 2013 uit, toen de regering van plan was om alle cannabis met meer dan 15% THC als harddrugs te bestempelen en behandelen.

Duitsland als lichtend voorbeeld

De THC-brochure is de enige waar geen politicus op het omslag slaat. Het ‘covermodel’ van de nieuwe brochure, De Duitse bondskanselier Olaf Scholz, bevindt zich in een illuster gezelschap. De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan, de Eindhovense burgemeester Rob van Gijzel, de presidenten Barack Obama en Justin Trudeau en de grote liberale staatsman Johan Rudolph Thorbecke gingen hem voor.

VOC secretaris Mauro prepareert de postpakketten met het nieuwe bidbook voor de Kamerleden…

De keuze voor Scholz lag voor de hand: het voornemen van de nieuwe Duitse regering om cannabis voor recreatief gebruik te legaliseren is hoe dan ook een game changer voor Europa en dus ook voor Nederland. In het eerste hoofdstuk komen naast de Duitse doorbraak ook de belangrijke reclassificatie van cannabis door de Verenigde Naties in december 2020 aan bod en de legalisering in Canada, Luxemburg en Malta.

Een doos vol met FEITEN over cannabis wordt afgeleverd bij de Tweede Kamer…

Cannabis in het verkeer en het recht op thuisteelt

De twee volgende hoofdstukken gaan over twee speerpunten van het VOC: cannabis en verkeer en thuisteelt voor persoonlijk gebruik. Jef Martens MSc, die de VOC-werkgroep cannabis en verkeer leidt, is verantwoordelijk voor het hoofdstuk ‘Wegenverkeerswet cannabis: ondoelmatig, onrechtvaardig’. De harde feiten over de onrechtvaardigheid en willekeur op dit gebied zouden elk Kamerlid tot actie aan moeten zetten.

In het hoofdstuk ‘Thuisteelt: de woekering van de wet Damocles’ wordt duidelijk dat het oorspronkelijke doel van deze wet uit beeld is geraakt en legt uit hoe de kleine thuisteler steeds verder is gecriminaliseerd. Dit hoofdstuk bevat een actueel overzicht van alle achttien Amerikaanse staten waar thuisteelt van cannabis legaal is én tien landen waar dat inmiddels zo is, inclusief Canada, Malta, Mexico, Thailand en Zuid Afrika.

Voorwaarden voor een succesvol Nederlands cannabisbeleid

We schrijven niet alleen wat er fout gaat met het cannabis- en coffeeshopbeleid in Nederland, maar ook hoe het wél zou moeten – en kunnen. Aan het slot van het hoofdstuk dat hierover gaat komen we tot een aantal voorwaarden voor succesvol cannabisbeleid:

  • Recht op thuisteelt voor persoonlijke consumptie door volwassenen.
  • Recht op bezit ten behoeve van persoonlijke consumptie.
  • Voldoende verkooppunten (zoals coffeeshops) met een breed aanbod aan cannabisproducten, inclusief edibles (voedingsproducten) en moderne concentraten.
  • Werkbare regels voor coffeeshops, vergelijkbaar met de regelgeving voor de zogeheten natte horeca.
  • Regulering van de bedrijfsmatige cannabisteelt op een manier die vergelijkbaar is met de wetgeving voor de productie van alcohol, waarbij ook ruimte is voor kleine ambachtelijke  producenten en marktdominantie door een paar grote spelers wordt voorkomen.
  • Recht op het oprichten van Cannabis Social Clubs; verenigingen zonder winstoogmerk die collectief cannabis telen voor hun volwassen leden. Dergelijke clubs functioneren al jaren in Spanje en Uruguay en zijn onderdeel van de regulering van cannabis op Malta.

En nog een doos vol zinnige wietfeiten van uw columnist en VOC-voorzitter voor de 75 leden van de Eerste Kamer…

Herhalen en vooroordelen ontkrachten

Naast ‘Niet pleiten maar feiten’ hanteren we nog een stelregel: frappez toujours. Blijven herhalen en opnieuw uitleggen, zolang dat nodig is. Voor veel Kamerleden zal dit de eerste keer zijn dat ze een VOC-brochure in handen hebben, dus we hebben opnieuw de RIVM ranking van drugs naar schadelijkheid opgenomen. Daarin staat alcohol op drie, tabak op vier en cannabis op… elf.

En we behandelen vijf hardnekkige mythes en misverstanden rond cannabis. Zoals de Stepping Stone of Gateway Drug theorie, de exportmythe en de mythe dat internationale verdragen legalisering onmogelijk maken. Het laatste hoofdstuk gaat over de betreurde Peter R. de Vries en zijn visie op de drugsoorlog en goed drugsbeleid.

Kan ik die VOC-brochure ook lezen?

Traditioneel ontvangen de 150 Tweede Kamerleden en 75 Eerste Kamerleden de nieuwe brochure als eerste. Later deze week versturen we exemplaren aan Patrons en donateurs van de stichting VOC, aan leden van het kabinet, lokale bestuurders en raadsleden, maatschappelijke organisaties en journalisten.

Daarna komt de PDF online op de VOC-website, waar je alle publicaties van het VOC terug kunt vinden.

Wil je een of meer gedrukte exemplaren van de nieuwe VOC brochure bestellen, mail dan naar info@voc-nederland.org

(advertentie)