(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Op zondag 24 april overleed Fernanda de la Figuera, de moeder van de Spaanse cannabisbeweging. ‘Abuela marijuana’ ofwel Oma Wiet kweekte al sinds 1973 cannabis voor eigen gebruik, in een tijd dat dictator Franco nog aan de macht was in Spanje. 

Overleven dankzij wiet

Fernanda werd geboren in Madrid maar verhuisde in 1978 naar Malaga en werd direct verliefd op Andalusië, de zuidelijke Spaanse provincie waar het klimaat bijna perfect is om buiten wiet te kweken. Fernanda was een medicinale cannabisgebruiker; ze leed aan hernia en een zware depressie nadat haar partner bij een verkeersongeluk was omgekomen.

‘Dankzij cannabis heb ik het overleefd’, zei ze daar later over, ‘het is het beste medicijn dat ik ooit heb gehad en nog steeds heb. Zonder cannabis had ik hier nu niet gezeten, daar ben ik absoluut van overtuigd.’

Fernanda mocht als eerste wiet kweken van de rechter

Het duurde lang voordat Fernanda problemen met het gezag kreeg vanwege de wietplanten in haar tuin. In 1995 nam de Guardia Civil voor het eerst haar planten in beslag. In de rechtszaak die volgde wist ze de rechter te overtuigen dat ze haar planten voor medicinale doeleinden en alleen voor zichzelf gebruikte. Ze werd niet alleen vrijgesproken, maar kreeg een vergunning om op haar eigen terrein cannabis te kweken voor persoonlijk gebruik. Een absolute doorbraak.

In 1996 richtte Fernanda ARSECA op, waarvan de volledige naam nog langer is dan die van het VOC: Asociación Ramón Santos de Estudios del Cannabis de Andalucía. Twee jaar later organiseerde ze in Cordoba ‘La Bellaflor’ (de mooie bloem), waarschijnlijk het eerste cannabisevenement uit de moderne Spaanse geschiedenis. Later zette ze zich in voor ENCOD, de Europese organisatie voor beter drugsbeleid en was ze medeoprichter van de FAC, de koepelorganisatie van Spaanse cannabis social clubs.

Fernanda tijdens de uitreiking van de Cannabis Culture Awards 2012, met verder v.l.n.r. Freek Polak, Ben Dronkers, Sir Richard Branson en Todd McCormick

Cannabis Culture Award, maar ook veroordeling voor wietteelt

Een tweede rechtsgang over haar planten leidde in 2010 opnieuw tot volledige vrijspraak. Bij de opening van het Hash Marihuana & Hemp Museum in Barcelona in 2012, kreeg Fernanda een Cannabis Culture Award uitgereikt als erkenning en dank voor haar inspanningen om cannabis te normaliseren en legaliseren in Spanje. Het was de eerste keer dat ik haar zag, ze stond te glunderen tussen de andere winnaars Todd McCormick, miljardair Richard Branson en onze eigen Freek Polak. Ook hij glunderde behoorlijk, herinner ik me.

In deze periode runt Fernanda een cannabis social club: Marías x María. De ongeveer 200 leden zijn vrijwel allemaal vrouwen en medicinale cannabisgebruikers. Het noodlot slaat toe in juli 2014; de politie neemt alle 181 planten in Fernanda’s tuin in beslag, bestemd voor de leden van de club en haarzelf. Als de zaak vijf jaar later voor de rechter komt, oordeelt deze dat er sprake is van een winstmotief en veroordeelt Fernanda, inmiddels 76 jaar oud, tot negen maanden cel en tienduizend euro boete.

Zelf organiseerde Fernanda ooit het eerste ‘cannabisfestival’ in Spanje, hier staat ze op de foto met het Zuid_Afrikaanse Dagga Couple tijdens ’s wereld grootste wiet-expo Spannabis in 2015…

Moegestreden…

Omdat ze nog geen strafblad heeft en de celstraf korter dan twee jaar is hoeft abuela marijuana niet achter de tralies. Ze gaat in hoger beroep en zegt tegen de krant elDiario: ‘Ik ben meerdere keren vrijgesproken, ik ben een legale kweker, ik ben de eerste persoon in dit land die volledig is vrijgesproken voor het kweken van cannabis voor eigen consumptie.’

Als de provinciale rechtbank van Malaga het vonnis in oktober 2021 bevestigt, overweegt Fernanda even om naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te stappen. Maar ze is bijna tachtig en moegestreden.

Eerbetoon voor Oma Wiet vanuit cannabiswereld

Haar overlijden veroorzaakte een stroom van reacties uit de Spaanse cannabiswereld en daarbuiten. Het grootste Spaanse cannabistijdschrift Cañamo noemt haar ‘een van de mensen die het hardst hebben gevochten om het verbod op de plant te beëindigen en erkenning te krijgen van het recht om de plant vrijelijk te gebruiken’.

Meerdere media halen een citaat van Fernanda aan uit een interview met Diario Sur uit 2007:

‘Mijn dochters weten al dat ze mij moeten laten cremeren en mijn as met aarde moeten vermengen om daar cannabis in te planten’ 

RIP Oma Wiet

(advertentie)