(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Soms lijkt de voorzienigheid het wat naamgeving betreft bij het goede eind te hebben. Neem Dick Trubendorffer. BongZilla fileert deze Dick – directeur van GGZ CrisisCare – die pleit voor ‘een verbod op drugsfestivals’ (en dus op alle festivals)…

Dikkie Dick

Op een doordeweekse dag bij de ochtendkoffie wakker worden met een enorme Dick, het zal je maar gebeuren. Bij Giel Beelen werd het zomaar werkelijkheid, want daar schoof Dick Trubendorffer via de telefoon gezellig aan. Om vervolgens zo’n enorme onzin uit te kramen dat het ontbijtje van BongZilla spontaan een retourtje slokdarm nam. “We moeten alle drugsfestivals verbieden”, zei Dick, “want er vallen veel doden en we moeten onze kinderen beschermen.”

217872_rennis5_madness-dick

Dick Trubendorffer (artist impression)

Dick had het over minstens 10 doden vorig jaar, wat er dus 6 zijn. Onder andere op Lowlands en op Voltt kwamen mensen om het leven na (waarschijnlijk) iets te enthousiast harddrugsgebruik. Pillen slikken dus met name, want vooral met XTC schijnt nogal gerotzooid te worden. Allemaal heel triest, begrijp me niet verkeerd, maar waarom zou je dan alleen festivals gaan verbieden? Elk weekend vallen er doden in het verkeer, vaak ook na alcoholgebruik. Gaan we dan ook auto’s en cafés verbieden?

Nee natuurlijk niet. In de allereerste plaats is het de verantwoordelijkheid van de drugsgebruikers zelf om een beetje op te letten. Als je pillen gaat stapelen vraag je om problemen, zeker als je daarbij ook nog flink aan de booze gaat en eventuele dipjes opvangt met een lijntje coke. Niemand dwingt je om dat te doen.

Elk gezond mens – laat staan een professional van de GGZ – zou dit toejuichen, want het voorkomt een hoop ellende. Zo niet deze Dick

Maar de dommigheid van Dick, die dus alleen de festivals wil verbieden, gaat nog verder. Hij vindt het ook maar niks bijvoorbeeld dat er een mogelijkheid zou zijn op festivals om pillen te laten testen. Elk gezond mens – laat staan een professional van de GGZ – zou dit toejuichen, want het voorkomt een hoop ellende. Zo niet deze Dick. “Een doekje voor het bloeden”, noemt hij dat… De dikbetaalde Dick vergelijkt het testen van XTC met scooter rijden. “Als je tegen jongeren enerzijds zegt: Met een scooter door de stad rijden met 100 kilometer per uur, dat is gevaarlijk. Zowel voor jou als voor andere mensen. Dan moet je niet zeggen: Laten we dan in ieder geval je toeter controleren als maatregel. Dat is naïef en slaat nergens op.”

XTC en scooters

Nadat ik eerst weer was opgekrabbeld sloeg ik vervolgens met een enorme klap de radio stuk. Wat een ongelooflijke penis die Dick. Wat een vergelijking trekt hij hier! Wat the fuck hebben scooter rijden en XTC testen met elkaar te maken? Hoe is deze Dick in godsnaam aan dat baantje bij GGZ gekomen?

ezoo_title“Als het gevaar te groot is moet je festivals verbieden”, is de stelling van Dick. Die vervolgens – en daar komt de spreekwoordelijke aap uit zijn reet – aan Giel Beelen bekende dat hij vroeger (toen Dick nog een Dikkie was) “een problematische drugsgebruiker was”. Aha. Tja, dan weten we het wel Dick. Met terugwerkende kracht probeer je de fouten uit je verleden goed te maken, door op orthodoxe wijze alles te verbieden wat jij zelf blijkbaar niet aankon toen je met drugs in aanraking kwam. Maar je vergeet hierbij 1 ding: verbieden heeft geen zin.

Plekje in de hel

En als je toch alles wil gaan verbieden wat gevaarlijk is en waarbij wel eens doden vallen, dan is het Dick-rijtje van dingen die verboden gaan worden wel heel erg lang: alcohol, medicijnen, werk, verkeer, natuur(geweld), geestelijk gestoorden, veel vet eten et cetera et cetera et cetera. Volgens mij kunnen we dan maar beter collectief zelfmoord plegen, dan loopt geen enkel mens meer gevaar. Maar dat plezier gun ik Dick dan weer niet, laat hem maar lekker wachten op zijn plekje in de hel met alle (verstandige) drugsgebruikers springlevend op festivals om hem heen…

(advertenties)