(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wie zich ergert aan de oppervlakkige of ronduit leugenachtige manier waarop de grote media over cannabis berichten, zou eens naar Peace on Drugs Radio moeten luisteren. Elke dinsdagavond tussen zeven en negen is dit unieke programma te beluisteren via internet. De website van de legendarische Willem de Ridder – www.ridderradio.com – is de thuisbasis van Peace on Drugs Radio!

Willem de Ridder

Willem-de-Ridder(rechts)-en-Henk-Poncin-Cannabis-Bevrijdingsdag-2014_foto_db

Willem de Ridder (rechts) samen met voormalig VOC-voorzitter Henk Poncin op Cannabis Bevrijdingsdag 2014 [foto: Derrick Bergman]

Voor de mensen die niet weten waarom Willem de Ridder een levende legende is: een korte uitleg. De Ridder, geboren in Den Bosch in 1939, is kunstenaar, meesterverteller, radio-, film- en bladenmaker. Hij werd internationaal bekend als Fluxus kunstenaar, stond aan de wieg van Fantasio, Paradiso en richhte een hele reeks tijdschriften op, waaronder hét Nederlandse sixties tijdschrift Hitweek/Aloha en Suck, het eerste seksblad van Europa. Bijna elk jaar vereert hij Cannabis Bevrijdingsdag met een bezoekje. Toen ik hem in 2014 vroeg de sfeer te omschrijven, antwoordde hij: “Het voelt als een familiefeest. We zijn onder elkaar. Heel gezellig.”

Coffeeshopjongens on air

Hoe de connectie precies is gelegd is weet ik niet, maar Jeroen Bos van coffeeshop ’t Grasje in Utrecht is bij Willem en op Ridderradio terecht gekomen. Jeroen is de drijvende kracht achter Peace on Drugs Radio, dat hij presenteert met Gerrit Jan ten Bloemendal van coffeeshop De Os in Leeuwarden. Beide heren zijn al decennia actief in de cannabiswereld en voor organisaties als het PCN (Platform Cannabisondernemingen Nederland) en de Cannabis-Kieswijzer.

Feitenkennis

Jeroen en Gerrit-Jan en vaste sidekick Guus-Jan weten dus waar ze over praten en dat alleen al is een verademing. Als VOC woordvoerder heb ik talloze interviews gedaan en vrijwel altijd is de feitenkennis van de journalisten over cannabis en coffeeshops bedroevend. Je bent dus een groot deel van de tijd bezig met misverstanden en vooroordelen bestrijden. Aan de echt interessante vragen en ontwikkelingen kom je in veel gevallen nauwelijks toe.

Ik schuif met enige regelmaat via Skype aan. Nog leuker is het in de “studio” zelf, gevestigd in de kelder van ’t Grasje, waar het VOC menig maal heeft vergaderd

Peace-on-Drugs-Radio-live-op-Cannabis-Bevrijdingsdag-2014-Guus-Jan_en_Jeroen(rechts)_foto_db

De radiomakers a.k.a. coffeeshop exploitanten Gerrit Jan ten Bloemndal en Jeroen Bos (rechts) zenden ieder jaar live vanaf Cannabis Bevrijdingsdag uit   [foto: Derrick Bergman]

Dat probleem speelt niet aan de virtuele stamtafel van Peace on Drugs Radio, waar ik met enige regelmaat via Skype aanschuif. Nog leuker is het in de “studio” zelf, gevestigd in de kelder van ’t Grasje, waar het VOC menig maal heeft vergaderd. Natuurlijk: de presentatoren zijn feitelijk amateurs. Maar ze hebben genoeg uitzendingen gedaan om er voor te zorgen dat de discussie op niveau blijft en niet verzandt in meligheid of al te technisch geneuzel.

Interessante gasten

De gesprekken kunnen dus de diepte in gaan. Niet alleen omdat er elke week twee uur beschikbaar zijn, maar ook omdat de presentatoren uitstekend op de hoogte zijn van alle actualiteiten rond cannabis. Ze runnen immers zelf een coffeeshop en zijn actief in de strijd voor beter beleid.

Zeker als er interessante gasten zijn, is Peace on Drugs Radio buitengewoon boeiend. Een greep uit de gasten van de afgelopen maanden: Doede de Jong, Nicole Maalsté, Kaj Hollemans, Dimitri Breeuwer van WeSmoke, Rick Brand (De Baron, Breda) en mijn mede-columnist en VOC’er Mauro Picavet.

Live vanaf Cannabis Bevrijdingsdag

Ook leuk: al vanaf de tweede editie zendt Peace on Drugs Radio elk jaar de hele dag live uit vanaf Cannabis Bevrijdingsdag. Jeroen en Guus-Jan zitten dan als geroutineerde talkshow hosts onder een parasolletje in de backstage area en wisselen interviews af met de bands en sprekers op het hoofdpodium, direct via het mengpaneel.

Eigenlijk kan ik maar over één ding klagen: er is geen archief of podcast van de uitzendingen. Dat moet er nu eindelijk maar eens van komen, Jeroen! Tot die tijd moet je dus live “inschakelen” op dinsdagavond, vanaf 19.00 uur. High-ly recommended!

[openingsbeeld: Bo Secher/Shutterstock]
(advertentie)