(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Een bijzondere bijdrage van de kersverse voorzitter van het Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod (VOC) en RollingStoned-columnist vanaf dag 1 Derrick Bergman. Hij doet een persoonlijk oproep aan PVV-leider Geert Wilders om zijn NEE tegen cannabis te veranderen in een volmondig JA. En wel hierom…

Beste Geert,

Laat ik me eerst even voorstellen. Mijn naam is Derrick Bergman en ik ben voorzitter en woordvoerder van de stichting Verbond voor Opheffing van het Cannabisverbod, beter bekend als het VOC.

Vrijheid en zelfbeschikking zijn kernwaarden van onze stichting, die is opgericht na het eerste Cannabis Tribunaal in Nieuwspoort, Den Haag in december 2008. De centrale stelling van dit Tribunaal luidde: het cannabisverbod heeft meer negatieve dan positieve effecten. Wie deze stelling kon weerleggen kreeg 200.000 euro.

18 negatieve effecten wietverbod

Demonstratie voor de Tweede Kamer van het VOC, met 'Henk en Ingrid'-bordjes [foto: Derrick Bergman]

Demonstratie voor de Tweede Kamer van het VOC, met ‘Henk en Ingrid’-bordjes [foto: Derrick Bergman]

De rechter van dienst, rechtsfilosoof en argumentatietheoreticus Hendrik Kaptein van de Universiteit Leiden, oordeelde na twee dagen dat niemand erin geslaagd was de stelling te weerleggen. Dat het cannabisverbod veel negatieve effecten heeft, staat als een paal boven water. Hier staan er achttien op rij.

In totaal heeft het VOC drie keer een Cannabis Tribunaal georganiseerd, met deelnemers als Fred Teeven, Dries van Agt, Gerd Leers en Jesse Klaver. Helaas heeft uw partij tot nu toe nooit deelgenomen. Zelf lijkt u het onderwerp cannabis en coffeeshops vooral te vermijden. In het PVV partijprogramma 2012-2017 kom ik maar één zinnetje tegen: ‘geen coffeeshops in een straal van 1 kilometer rondom scholen’.

Cannabis Kieswijzer

Gelukkig houdt de Cannabis-Kieswijzer netjes bij hoe de PVV in de Tweede Kamer stemt en spreekt over cannabis. De Partij Voor de Vrijheid stemde vóór de onzinnige growshopwet, tegen moties voor experimenten met regulering van cannabis, vóór de wietpas en tegen afschaffing van dit staaltje contraproductieve Haagse betutteling en beperking van de vrijheid.

Lilian Helder, uw drugswoordvoerder in de Tweede Kamer, deed haar achternaam eer aan bij een algemeen overleg over het coffeeshopbeleid in februari 2014:

Het is geen verrassing: de PVV is altijd tegenstander geweest van het legaliseren of reguleren van cannabisteelt, en ze is dat nog steeds. Laten we het belangrijkste niet vergeten: het produceren, bezitten en gebruiken van soft- en harddrugs is in het verleden niet voor niets strafbaar gesteld in de Opiumwet.

Zeventig procent van de Nederlanders is vóór regulering of volledig vrijgeven van cannabis. Ook onder PVV stemmers is er een ruime meerderheid vóór gezond verstand: 62 procent

Attentie, mevrouw Helder: gebruik van softdrugs door volwassenen is helemaal niet verboden in Nederland. En dat is maar goed ook. Het blijft verrassend dat de PVV zo’n fel tegenstander is van regulering van de cannabisteelt. U geeft dus de voorkeur aan de productie zoals die nu plaatsvindt: ongereguleerd, ongecontroleerd, onbelast, op zolderkamertjes en andere verborgen locaties.

Lak aan gezondheid

Tegelijk vindt u dat de Haagse politiek mag bepalen welke planten ik in mijn eigen tuin zet. En heeft u lak aan de gezondheid van de naar schatting een miljoen Nederlanders die wel eens een zakje wiet of een jointje bij een coffeeshop kopen. Zoals u zelf ook deed, toen u zestien (!) was, zoals GeenStijl.tv vorig jaar onthulde. Uw partijgenoot Dion Graus meldde de verslaggever dat u nog steeds blowt. Laten we hopen dat er niet teveel rotzooi op zit.

Henk en Ingrid

Geertje_Wilders

Geert Wilders toen hij nog een Geertje was in het Limburg van de jaren tachtig (en naar verluidt toen en nu nog steeds niet vies was van een joint ook)…

U weet waarschijnlijk heel goed dat ook Henk en Ingrid wel eens een jointje roken. En het Motivaction onderzoek van juni vorig jaar kent u vast ook wel. Zeventig procent van de Nederlanders is vóór regulering of volledig vrijgeven van cannabis. Ook onder PVV stemmers is er een ruime meerderheid vóór gezond verstand: 62 procent.

Zij vinden net als wij dat de politie belangrijkere dingen te doen heeft dan naar wietplantjes speuren en coffeeshops pesten met onwerkbare regels en eindeloze controles. Daaraan zijn politie en justitie nu ruim de helft van al hun tijd en capaciteit kwijt. Niemand rookt er een gram minder om, maar de prijzen stijgen er wel flink door, net als het geweld, de corruptie en het gebruik van pesticiden en verzwaringsmiddelen.

Uitnodiging voor Cannabis Tribunaal

Namens het VOC wil ik u nu alvast uitnodigen voor het vierde Cannabis Tribunaal. Dat zal zo’n drie weken vòòr de komende Tweede Kamerverkiezingen plaatsvinden, dus uiterlijk februari 2017. Ik ben benieuwd hoe u gaat uitleggen waarom de PVV altijd tegenstander is geweest van regulering van cannabis. Maar u mag natuurlijk ook komen vertellen dat uw partij door voortschrijdend inzicht en gesteund door de achterban een nieuwe koers gaat varen op het gebied van cannabis. Een koers waarin vrijheid centraal staat.

Met groene groet,

Derrick Bergman, Voorzitter VOC

[openingsfoto: Robert Hoetink / Shutterstock.com]
(advertenties)