(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Woensdag, op de 50ste verjaardag van Alexander Pechtold, debatteert de Tweede Kamer over de Teevendeal en het rapport dat de commissie Oosting daarover schreef. Wat de uitkomst ook zal zijn, deze stinkende zaak bewijst dat de crimefighters in de drugsoorlog niet de misdaad maar de rechtsstaat slopen. VOC’er Derrick Bergman over de link tussen wietverbod en bonnetjes.

VVD, partij van crimefighters

CannabisTribunaal2010_0030_Teeven

Fred Teeven, zelfbenoemde crimefighter op het Cannabis Tribunaal in 2013 [foto: Derrick Bergman]

Als er één partij is, die zich de afgelopen jaren heeft geprofileerd als de partij van de crimefighters, dan is het de VVD. Met Opstelten en Teeven als Batman en Robin, die alles en iedereen keihard gingen aanpakken. Dat Teeven helemaal geen VVD-er is, maar de politiek in ging voor Leefbaar Nederland was geen probleem. Fred’s imago als crimefighter bij het OM: dáár ging het om.

Cartoonist Joep Bertrams maakte deze week een prachtige tekening, getiteld ‘VVD-versnipperaar’. We zien het grote hoofd van Fred Teeven waarin aan de bovenkant Tweede Kamer voorzitter Van Miltenburg en Mark Rutte verdwijnen, om er versnipperd via Fred’s mond uit te komen. Maar zelfs als Rutte overeind blijft is de schade aan de VVD en aan de rechtsstaat al enorm.

Rechtsstaat ondermijnd

Oud-Tweede Kamervoorzitter Wim Deetman (CDA) wees er deze week in dagblad Trouw op dat Teeven met zijn deal de rechtsstaat ondermijnde. Er lag destijds namelijk een nadrukkelijke aanwijzing van de minister van justitie, Winnie Sorgdrager (D66): geen ‘package deal’ met strafvermindering met Cees H. Officier van justitie Fred Teeven en zijn toenmalige college Ben Swagerman veegden er hun achterwerk mee af en sloten de deal toch. Met strafvermindering.

IRT-affaire

‘Het omzeilen van de aanwijzing van de minister is ernstig’, schrijft Deetman in Trouw. ‘Immers, in het optreden van de officieren kwam in elk geval niet tot uitdrukking hoe in de democratische rechtsstaat de (politieke) verantwoordelijkheden zijn geregeld. Daarbij komt dat juist in de tien daaraan voorafgaande jaren, in de zogeheten IRT-affaire, er volop aandacht was voor de blinde vlek bij Openbaar Ministerie en politie voor de democratische rechtsstaat.’

Als de politiek niet decennia lang had geweigerd de cannabisteelt te reguleren, dan had Cees H zijn criminele miljoenen nooit kunnen verdienen

CannabisTribunaal2010_01_0923

Ach, dat bonnetje… hoe zat het alweer? [foto: Derrick Bergman]

Vijftien jaar later is Teeven lid van de Tweede Kamer voor de VVD en Swagerman lid van de Eerste Kamer voor dezelfde partij. Zoals ook Kamervoorzitter Van Miltenburg, die de klokkenluidersbrief over de Teevendeal door de shredder haalde lid is van de VVD. En VWS-minister Schippers, die suggereerde dat er sprake was van een complot en “krachten” die de VVD wilden beschadigen. De VVD bevestigt alle vooroordelen over politici die elkaar baantjes toeschuiven, elkaar altijd dekken en hooguit de halve waarheid vertellen in de Tweede Kamer en tegen de pers.

Draconische wetten

Nog veel erger is dat de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie een hele waslijst aan wetswijzigingen heeft doorgedrukt die zowel de democratie als de vrijheid zwaar onder druk zetten. De Nationale Politie, de machtsconcentratie op het ministerie van V & J, de bezuinigingen op de rechtshulp, de draconische wetten tegen alles wat met cannabis te maken heeft: de deprimerende lijst is moeiteloos aan te vullen.

Het cannabisverbod

In de duizenden artikelen en commentaren over de Teevendeal wordt één aspect nooit genoemd: dat we de hele puinhoop te danken hebben aan het cannabisverbod. Als de politiek niet decennia lang had geweigerd de cannabisteelt te reguleren, dan had Cees H zijn criminele miljoenen nooit kunnen verdienen. Zonder cannabisverbod zouden politie en justitie niet langer de helft van hun tijd hoeven te verspillen aan het zoeken naar wietplantjes en het maken van deals met hasjbaronnen.

Dat is de belangrijkste les uit de hele affaire rond de Teevendeal. De tweede les: de komende twintig jaar geen VVD-ers meer op het ministerie van justitie.

(advertenties)