(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Niets meer of minder dan een jubileum voor VOC-voorzitter Derrick Bergman. Dit is namelijk zijn honderdste column alweer voor RollingStoned, waarmee hij de topscoorders-lijst aller tijden aanvoert bovendien. Onder het genot van een vette joint blikt onze columnist terug en vooruit op het cannabisactivisme in de Lage Landen…

Feest

Het leven is een feest, maar je moet zelf de slingers ophangen. Met die volkswijsheid in gedachten ging ik een zakje Underdawg O.G. halen bij een coffeeshop bij mij in de buurt. Sinds kort hebben ze daar een handig overzicht met uitgebreide informatie over al hun wiet: één A4-tje per soort. Ik citeer:

Menu-info in de coffeeshop, zo hoort het ;-)

Menu-info in de coffeeshop, zo hoort het 😉

‘Underdawg O.G. is een hybride soort. Het is een kruising tussen O.G. Kush en Sour Diesel. Hij geeft een sterke lichameljke stonedheid dankzij zijn Indica voorouders en een high in het hoofd als Sativa kenmerk. Werkt tevens pijnverlagend.’

Van joint naar vaporizer (?)

Met icoontjes wordt de smaak getypeerd en er zijn duidelijke staafgrafiekjes over de ‘afstamming’, de effecten en de aandoeningen waarbij deze soort medicinaal werkzaam is. Terwijl ik deze column schrijf, mijn honderdste voor RollingStoned, rook is een stevige blow van dit in alle opzichten uitstekende wietje. Met Javaanse Jongens driekwart, want van mijn voornemen dit jaar de overstap naar de vaporizer te maken is nog niet veel terecht gekomen. Aan mijn jongste zoon (13) zal het niet liggen; hij maant me vrijwel elke dag te stoppen met tabak en alleen nog te vapen.

Veertig jaar gedoogbeleid

Honderd columns voor RollingStoned: op zo’n moment ga je vanzelf terug kijken. Het eerste telefoontje van mijn oude strijdmakker Joop Mestrom, het begin van een nieuw avontuur in cannabisland. Natuurlijk ging ik in op Joop’s verzoek een wekelijkse column te gaan schrijven voor het “eerste volwaardig online magazine voor iedereen die cannabis minded is”, zoals hij in het eerste persbericht schreef.

Ruim twee jaar later maakt RollingStoned die niet geringe ambitie elke dag waar. En dat is hard nodig, nu de printmedia in cannabisland één voor één het loodje leggen en de politiek regulering nog steeds voor zich uit schuift. Toch ben ik aan het begin van 2016, het jaar waarin het gedoogbeleid veertig jaar bestaat, optimistisch over de toekomst.

De Californische activisten die midden jaren negentig hun wetsvoorstel voor medicinale cannabis de ‘Compassionate Use Act‘ noemden, beseften dat geen politicus zich kan veroorloven tégen mededogen te zijn en tegen het helpen van soms doodzieke patiënten

Dat zei ik ook tegen Wernard Bruining, die ik sprak bij de feestelijke opening van de Hemp Dispensary in Haarlem, waar de ‘Potfather‘ het lintje doorknipte. Wernard zei dat hij cannabis activisme volstrekt zinloos vindt. De beste en snelste manier om de plant legaal te krijgen was alle kaarten zetten op medicinale wiet in het algemeen en wietolie in het bijzonder. Met activisme was de laatste jaren niks bereikt.

Groene revolutie

Wernard_VOC-activisten_en-Nol-va-Schaik-Hemp-Dispensary-03-01-2016-foto-db_2573

Wietpionier Wernard Bruining (l) en Hemp Dispensary-eigenaar Nol van Schaik (r) met tussen zich in 2 VOC’ers [foto: Derrick Bergman]

Dat ging mij toch een stapje te ver. Het is waar dat de medicinale kracht van cannabis het debat en de meningsvorming enorm vooruit helpt. De groene revolutie in de VS is er het duidelijkste voorbeeld van. De Californische activisten die midden jaren negentig hun wetsvoorstel voor medicinale cannabis de ‘Compassionate Use Act‘ noemden, beseften dat geen politicus zich kan veroorloven tégen mededogen te zijn en tegen het helpen van soms doodzieke patiënten.

Maar het is niet waar dat er de afgelopen jaren niks bereikt is door activisten in Nederland. De wietpas is op sterven na dood; nog maar een handvol gemeenten in Zeeland en Brabant en Maastricht handhaven het ‘Ingezetenencriterium’. En heeft er iemand de laatste tijd nog iets gehoord over het 15% THC maximum? Dat voor de branche en de consument rampzalige voorstel is in een diepe bureaula verdwenen.

Cannabisverbod en legalisering

Succes heeft vele vaders: dat geldt zeker voor het bijsturen van het cannabisbeleid en het dichterbij brengen van legalisering. Wie successen voor zichzelf claimt, miskent het ingewikkelde krachtenspel rond de plant en de veelheid aan spelers die invloed uitoefenen. Deze week maakte de gemeente Eindhoven bekend dat de toeristen ook in 2016 welkom blijven in de coffeeshops. En zelfs Trouw, dé krant van en voor christelijk Nederland, is om. Het hoofdredactioneel commentaar van 4 januari roept de regering op “een internationale lobby voor legalisering” te starten.

Strijd duurt voort…

Daarmee is het cannabisverbod nog niet opgeheven, maar het zijn allemaal stapjes in de goede richting. En je maakt mij niet wijs dat het werk van activisten -of dat nou VOC’ers zijn of anderen- daar niks mee te maken heeft. De strijd is nog niet gestreden, maar dat is geen reden om de strijd te staken. Voorwaarts dus, onder het motto van de Alpha Boys School in Kingston, Jamaica: Upward and Onward!

[openingsfoto: CREATISTA/Shutterstock]
(advertentie)