(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Een van Matt Mernaghs vrienden werd onlangs opgepakt voor een partij van zijn eigen gekweekte wiet. Gelukkig had hij goede vrienden die zijn borgtocht konden betalen en een advocaat om hem bij te staan. Dit illustreert goed het belang van een strak plan voor als je met justitie te maken krijgt. 

Het oude stadhuis van Toronto is een prachtig Romaans gebouw dat nog steeds dienst doet als gerechtsgebouw, waar het in 1899 onder andere ook voor gebouwd werd. Naar Europese maatstaven is het gebouw nog vrij jong maar voor Toronto is het monumentaal. Opmerkelijk genoeg zijn alle historische gebouwen hier gebouwd voor justitie (links: Old City Hall, Don Jail en Osgoode Hall).

De enige bezoekers van deze gebouwen zijn gevangenen, (openbare) aanklagers, politieagenten en strafrecht advocaten. Niemand neemt de tijd om te genieten van de geweldige bouwkundige structuur, die een aantal prachtige details heeft, zoals de naam van de architect E.J. Lennox die rond het hele gebouw terug te vinden is.

Ondanks de uitstekende planning, ontgroeide de gemeenteraad het gebouw snel, en startten ze een ander project – Nathan Phillips Square. Een bezoek aan het oude stadhuis op donderdag 8 mei herinnerde me aan het het belang van een goed rampenplan.

Het was nog vroeg in de middag, rond 13 uur, toen ik het bericht kreeg dat een vriend de nacht ervoor opgepakt was voor cannabis. Hij was door de dienders naar het oude stadhuis gebracht, en verbleef daar op afwachting  van zijn borgtocht. Een team van vrienden was inmiddels al in actie gekomen en hard aan het overleggen met een raadsman. Meestal ben ik degene voor wie een borgtocht moet worden geregeld, en dit was dan ook een heel nieuwe ervaring voor me.

Wie beschermt je?

Kwekers moeten zich afvragen wie voor hun in de bres springt als ze worden gesnapt door de politie. Hier in Canada staat zo iemand bekend als een borg. Het kan een vriend, werkgever of ouder zijn. Op mijn 35-ste waren mijn ouders bereid om voor mij in de bres te springen en dat zijn ze nog steeds, maar ik wil ze de stress besparen.

Kwekers moeten zich afvragen wie voor hun in de bres springt als ze worden gesnapt

De borg is er om ervoor te zorgen dat de opgepakte kweker alle voorwaarden die aan de borgtocht gesteld worden naleeft. Ook zet de borg zijn inkomen en soms zelfs zijn huis in als voorwaarde voor jouw vrijlating. Als de veroordeelde zich niet aan de regels houdt kan de borg deze zaken dan kwijtraken. De borg moet een stevige relatie met de veroordeelde hebben want de rechtbank moet erop kunnen vertrouwen dat de borg de veroordeelde in het gareel houdt.

Onze vriend stond onder hoge druk en had geen borg klaar staan. Het team van vrienden moest toen beslissen wie de rol van borg op zich zou kunnen nemen.

Rechtszaal 101

Het verbod op wiet heeft ervoor gezorgd dat een rechtszaal in het oude stadhuis volledig gereserveerd is voor mensen voor wie borgtocht gesteld moeten worden. In tegenstelling tot de rest van het gebouw is rechtszaal 101 een vervallen, deprimerende en vernederende ruimte. In tegenstelling tot onze vriend, komen en gaan de meeste mensen hier snel weer weg.

Je kunt hier bijna de geur van verbod in de lucht ruiken. Een raadsman is met aanklagers aan het steggelen over de voorwaarden en de prijs van de vrijlating. Een borgtochtzitting gaat snel.

Vrienden spendeerden een hele middag, vijf uur in totaal, met de ondersteuning van mijn vriend. Voordat ikzelf arriveerde waren ze al twee uur aanwezig. Er is niets hetzelfde als een hechte groep vrienden in rechtszaal 101 wanneer er borgtocht gesteld moet worden voor een van hen.

De borgtocht voor onze vriend werd gesteld op duizend dollar en na betaling daarvan door zijn werkgever (Erin Goodwin) van Vapor Central werd hij eindelijk vrijgelaten. Cannabis lobbyisten die we zijn, hebben we in het algemeen wel de creativiteit om een plan te improviseren in geval van nood.

Tegenwoordig heb ik wel een behoorlijk plan dat uitgevoerd kan worden door mijn getalenteerde advocaat en mijn vrienden. Ik grapte op de Global Marijuana March afgelopen 3 mei, nog tegen mijn eigen borg dat ik hem de zondagochtend erop wel eens nodig zou kunnen hebben. We lachten.

Voor een veroordeling voor kweken heb ik de borg voor mezelf mogen voldoen en ik vermoed dat ik dat nog eens zou mogen, gezien de populariteit van R. v Mernagh (ik). Als je al het bovenstaande gelezen hebt en begrijpt, maak dan een lijst van mensen die je zou kunnen bellen als je in een situatie zoals die van mijn vriend terecht komt. Want daar is geen tijd meer voor als het eenmaal zover is (in Nederland kennen we geen borgtocht stelling maar ook hier is het een goed idee om een goede advocaat of betrouwbare vrienden te hebben die je kunnen bijstaan als nood aan de man is, red.)

De cellen van het oude stadhuis

Ik heb geen strafblad, maar ben vaak genoeg in de cellen geweest waar ze gevangenen vasthouden in het oude stadhuis. Twee keer in een week zag ik hoe een jonge verslaafde daar een zelfmoordpoging deed. Tijdens mijn laatste bezoek, vertelde de agent me dat hij een van mijn televisieoptredens had gezien en vroeg me waar ik wilde dat hij me vastzette.

Het is ongelooflijk dat agenten drugs niet eens uit hun eigen beveiligde instellingen kunnen weren, maar wel denken dat ze het van de straat kunnen houden!

Het is schokkend dat vredelievende cannabisliefhebbers samen met verschrikkelijke figuren worden vastgezet. Ik kwam terecht bij straatcriminelen en verslaafden, waarvan een paar vastzaten voor geweldplegingen en ook was daar Mister kinderporno.

Demonstratief had een groep gevangenen crack naar binnen gesmokkeld om net uit het zicht van de beveiligingscamera’s mee van de wereld te raken. Het is ongelooflijk dat agenten drugs niet eens uit hun eigen beveiligde instellingen kunnen weren, maar wel denken dat ze het van de straat kunnen houden!

Zolang de gemeenschap nog niet snapt dat het cannabisverbod niet werkt – zelfs niet in ons oude stadhuis – maak je beter een goed rampenplan voor als je gepakt wordt.

(advertenties)