(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het is een traditie geworden: sinds 2015 verspreiden we de eerste posters en flyers voor Cannabis Bevrijdingsdag op Spannabis in Barcelona, de grootste cannabisbeurs ter wereld. Met vijf VOC’ers en twintig kilo drukwerk vetrokken we vorige week naar Spanje, waar de cannabiscultuur als nooit tevoren bloeit.

Spannabis 2017

Spannabis 2017 was zonniger en drukker dan ooit, met 226 stands en ruim 30.000 bezoekers. We hadden een dag extra om Cannabis Social Clubs te bezoeken, voordat het beursgeweld losbarstte. Duidelijk is dat de clubs strenger zijn geworden bij het toelaten van toeristen, die geïntroduceerd moeten worden door een bestaand lid. In de week van Spannabis gebruiken veel clubs de term professional visit voor een soort tijdelijk lidmaatschap. Met enig geduld en doorzettingsvermogen kom je dus wel aan je trekken.

Strain Hunters Club

Het aanbod van vooral wietsoorten is doorgaans groter dan in onze coffeeshops en de prijzen zijn weliswaar wat gestegen maar liggen nog steeds onder het Nederlandse gemiddelde. Voor het eerst bezocht ik de Strain Hunters Club van Arjen ‘Greenhouse’ Roskam, die er toevallig zelf ook was. De eerste dag van de beurs plakten we de Engelse posters voor Cannabis Bevrijdingsdag, dit jaar met vredesduif. Bij verschillende stands mochten we de flyers neerleggen: speciale dank aan Sensi Seeds, CANNA en CatFac, de koepel van Catalaanse cannabis social clubs.

Duitse machine

In de diverse hallen voerden zadenbedrijven en voedingsproducenten de boventoon. Werkelijk nieuwe dingen ben ik niet tegen gekomen, of het zou de Duitse ‘fractional distillation’ machine moeten zijn in de stand van Dabinator. Kost een paar centen, zo’n anderhalve ton, maar dan kun je wel de allerpuurste extracten produceren.

‘Barcelona is het nieuwe Amsterdam; dat kunnen alle bedrijven in de sector bevestigen. Het epicentrum is hierheen verhuisd’

Meer dan 200 stands van bedrijven uit de hele wereld, hier die van het Amerikaanse Weed Maps, tegenwoordig ook actief in Spanje…

Het aantal Amerikaanse bedrijven op de beurs leek opnieuw groter dan het voorgaande jaar. En dat is geen toeval. In een deze week gepubliceerde reportage op de Mexicaanse Huffington Post zegt een woordvoerder van Dinafem, de grootste zadenbank van Spanje: “Barcelona is het nieuwe Amsterdam; dat kunnen alle bedrijven in de sector bevestigen. Het epicentrum is hierheen verhuisd.” De belangrijkste bedrijven in de cannabis sector zien de Catalaanse hoofdstad als een interessante springplank naar de Europese markt, schrijft de Huffington Post, diverse multinationals hebben besloten om kantoren te openen in de stad.

De Duitse ‘fractional distillation’ machine, voor de puurste concentraten…

Spanje is het nieuwe Nederland

Diggs Terra, medeoprichter van de Californische zadenbank Humboldt Seeds, zegt in het artikel: “In Spanje is cannabis veel meer geaccepteerd dan in Nederland, waar maar heel weinig mensen daadwerkelijk cannabis roken.” Zo’n uitspraak zou elke Nederlandse cannabista pijn moeten doen. De dagen dat ons land het lichtende voorbeeld was voor de internationale cannabiscultuur liggen achter ons, met dank aan vijftien jaar rechtse post-Pim Fortuyn politiek en een ronduit smerige propagandacampagne tegen de plant.

Heilloze Hollandse Hennepoorlog

Het is niet overdreven om te stellen dat we de afgelopen vijftien jaar miljarden mis zijn gelopen door de heilloze Hollandse Hennepoorlog van de regeringen Balkenende en Rutte. Legale cannabis biedt enorme kansen voor een groot aantal sectoren en bedrijven; de plant had ons uit de economische crisis kunnen halen zonder alle bezuinigingen die we sinds 2008 over ons heen hebben gekregen.

Hopelijk is de tijd dat we het paard achter de wagen spanden na deze verkiezingen voorgoed voorbij en gaan we de plant voortaan echt benutten in plaats van bestrijden.

(advertentie)