(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Een tot de nok toe gevulde zaal, een discussie op hoog niveau en hard nieuws over een bodemprocedure tegen de Staat der Nederlanden over thuisteelt: het Reguleren Seminar in Amsterdam was in alle opzichten een succes. Vera Bergkamp van D66: “Ik heb ook geleerd hoe bijzonder dat plantje is”.

Hoe ziet regulering wietteelt eruit?

Hoe gaat de regulering van de cannabisteelt voor coffeeshops er in de praktijk uit zien? Die vraag stond centraal tijdens het Reguleren Seminar in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam op 3 maart, georganiseerd door het VOC in samenwerking met stichting Legalize! en De Correspondent. De avond begon met de presentatie van de resultaten van de Regulator, een online tool waarmee je door het beantwoorden van acht vragen uitkomt bij het reguleringsmodel dat het beste bij je past.

Meeste steun voor ‘Veilingmodel’

Thijs Roes, ‘correspondent drugs’ bij De Correspondent: “We hebben met deze Regulator geprobeerd om een discussie te starten, om mensen te leren waar eigenlijk de discussiepunten liggen, in plaats van eindeloos te blijven hangen in die discussie óf we moeten reguleren of niet. Wij wilden graag eens praten over hóe we dat dan moeten doen.”

Ruim vijfduizend mensen vulden de Regulator in op www.reguleren.com, het populairste model bleek het Veiling Model, al een paar jaar geleden ontwikkeld door Has Cornelissen van Legalize! Telers brengen in dit model hun cannabis naar de veiling, waar elke partij wordt gecontroleerd en getest. Coffeeshops kunnen bieden op een partij, telers betalen opgeld aan de veiling.

Fair Trade hasj uit… Marokko

Tom Blickman van het Transnational Institute, dat nauw betrokken was bij de legalisering van cannabis in Uruguay en Jamaica, gaf een boeiende presentatie over de internationale situatie. Hij legde uit dat landen nu vooral op eigen houtje reguleren. “Dat betekent dat de internationale handel, die nu illegaal is en plaatsvindt, buiten de deur wordt gehouden. En dat heeft consequenties voor landen waar traditioneel cannabis wordt verbouwd, zoals Marokko.”

Voor deze hasjboeren is de nieuwe Nederlandse wietwet slecht nieuws. Blickman: “Die mensen doen dat al decennia lang, van familie op familie, hebben al die tijd de illegale markt met alle risico’s van dien bevoorraad, en zouden nu, doordat de regulering vooral plaatsvindt in de rijke landen waar kapitaalkrachtige bedrijven de markt gaan veroveren, buiten de boot gaan vallen.” Hij pleitte daarom voor fair trade hasj. Dat kan op basis van een verdrag dat stelt dat landen onderling of met een groep kunnen besluiten bepaalde onderdelen van internationale verdragen niet toe te passen. “Je zou dus kunnen zeggen: ook een coöperatie van boeren in Marokko kan een vergunning krijgen.”

Voor wie denkt dat de Hollandse Hennepoorlog nu wel afgelopen is, had advocaat en RollingStoned columnist Maurice Veldman een duidelijke boodschap. “De strijd is bikkelhard”

Doede de Jong kreeg de handen op elkaar met een gesproken column: “Ik hoef niet tegen mijzelf beschermd te worden en ik heb geen plantpolitie nodig. De regering heeft niet het recht om een plant te verbieden. De natuur is van iedereen. Wij zijn de natuur!”

Voor wie denkt dat de Hollandse Hennepoorlog nu wel afgelopen is, had advocaat en RollingStoned columnist Maurice Veldman een duidelijke boodschap. “De strijd is bikkelhard. De strijd is nog nooit zo hard geweest, vooral in Brabant en Zeeland. Alles wat met cannabis te maken heeft wordt meedogenloos aangepakt.”

Rechtszaak tegen de staat: thuisteelt is mensenrecht

Veldman heeft meerdere medicinale thuistelers als cliënt die keihard worden aangepakt door justitie, zelfs met vijf planten in de tuin. Hij onthulde een nieuwe actie om het recht op thuisteelt juridisch af te dwingen. Veldman: “Een initiatief van Doede de Jong en enkele anderen, waaronder het VOC die er al jaren over spreekt. In de komende maanden gaan wij een bodemprocedure tegen de Staat der Nederlanden starten, met als eisers een aantal kankerpatiënten, de vereniging medicinale patiënten en het VOC. We gaan een beroep doen op een aantal internationale mensenrechten, die aan staten die die verdragen hebben ondertekend – waaronder Nederland – de verplichting opleggen om voor burgers te waken voor hun recht op gezondheid en zelfbeschikking.”

Zo te zien is iedereen in de zaal wel voor gereguleerde wietteelt…

Debat met D66, SP en coffeeshophouder

Voor het slotdebat schoven Tweede Kamerleden Vera Bergkamp (D66) en Michiel van Nispen (SP) aan en Lisa Lankes van coffeeshop Pink in Eindhoven, een van de grootste en bekendste shops van het Zuiden. Mede dankzij de voortreffelijke presentatie van Steven Kompier (Cannabis News Network) werd het een discussie op hoog niveau, met sterke vragen uit de zaal en een hoog tempo.

Eén van de mooiste uitspraken kwam van Vera Bergkamp en ging over de expertise op het gebied van cannabis in Nederland en over de plant zelf. Bergkamp: “Er zit ontzettend veel kennis, ik vind ook dat we dat echt moeten gebruiken. En ik heb ook geleerd hoe bijzonder dat plantje is, eerlijk gezegd. Ik bedoel, het is niet vaak dat je anders naar een plantje gaat kijken, maar dat is wel gebeurd. Het is een veelzijdig plantje, je kunt er veel mee.”

Kijk hier het Seminar Reguleren terug!

(advertentie)