(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Twee weken geleden stond zijn kweekverslag nog in het teken van de belabberde schimmel-en-zaadwiet van Bedrocan. Inmiddels kan CannaTommy gelukkig weer van schimmelvrije wiet genieten want de Blue Amnesia Haze is droog en gewogen. De nieuwe Sneeze zaailing heeft haar kleine teentje ook al in het water, en het RDWC systeem krijgt langzaam vorm.

Vlak voordat ik mijn vorige verslag schreef, stopte ik een Sneeze zaadje in een nat koffiefilter. Ze ontkiemde met een mooie rechte penwortel die bijna net zo lang was als de Eazyplug. Deze heb ik doorgeprikt met een cocktailprikker. Met de prikker rommelde ik nog wat heen en weer zodat de zaailing er zonder al te veel weerstand in paste. Met de vaste hand die ik tegenwoordig mis, heb ik haar toch strak in het gaatje weten te krijgen.

De zaailing heb ik meteen in een netpot met hydrokorrels gezet, zodat ze snel wortels kon gaan schieten. Tot mijn verbazing zag ik de volgende dag al een wortel uitsteken buiten de netpot! Een paar dagen later had het plantje al haar eerste gekartelde wietblaadjes, en op de foto zijn zelfs al trichomen zichtbaar.

Toen ik laatst een bestelling van Ex-Tractor ontving werd ik verrast met een gratis autoflower zaadje.
Om de ruimte optimaal te benutten heb ik deze ook ontkiemd, je ziet haar op de foto linksvoor. Deze jongedame verblijft nog even kort in de DGS, waarna ze verder mag gaan groeien in een iets grotere netpot in een DWC-emmer. Deze tulp uit Amsterdam (Auto Mokum’s Tulip van Dutch Passion) kan mooi voor een beetje extra voorraad gaan zorgen, zolang het nieuwe systeem nog niet up-and-running is.

Meer zuurstof

Om Sneeze nog wat extra te verwennen heb ik besloten om het systeem uit te rusten met een lekkere kletterende waterval. Met spullen die ik nog op voorraad had, heb ik een leiding naar achteren geknutseld. Achterin de growtray ligt nu een tyleenslang waarin 8 gaten van 3 mm geboord zijn. Bij eventuele verstopping is het laatste stuk los te koppelen om makkelijk schoon te kunnen maken. Omdat Sneeze nog jong is (en nog maar weinig drinkt) heb ik de grote bak onder de DGS weer vervangen voor de originele. Met de grote bak van 36 liter kun je overigens met gerust hart een week op vakantie, heb ik gemerkt.

144 gram heerlijke haze

Nadat de wat rijpere Blue Amnesia Haze dame de tijd heeft gehad om te drogen heb ik haar nogmaals kritisch bekeken. Ik ontdekte in een wat grotere top namelijk net wat oppervlakkige schimmel. Gelukkig viel het allemaal reuze mee, maar alle wiet waar ik ook maar enigszins over twijfelde heb ik gescheiden van de grote batch.

Door de lege potten red ik het niet om alles bij elkaar op de weegschaal te hebben. In de Volcano vaporizer kun je namelijk al van je wiet genieten voordat deze helemaal droog is. Omdat ik toch benieuwd ben naar het oogstgewicht heb ik alles afgewogen en genoteerd wat ik al geconsumeerd heb. Bij elkaar opgeteld kom ik aan 144 gram heerlijke Blue Amnesia Haze. De topjes zijn compact gebleven, maar wel keihard geworden! Klein maar fijn dus. Dat ze wat klein gebleven is kan door een virus komen, of door het overschot aan calcium. Ik ben in ieder geval blij met het resultaat en het was voor mij weer een ontzettend leerzame ronde.

Ondanks dat de wiet nog kakelvers is, werd ik aangenaam verrast door het effect en de lekkere smaak! Ik merk een prettige energieke uitwerking, maar ook lichamelijke ontspanning en pijnverlichting. In mijn optiek is het een toppertje en ik ben blij dat ik haar zusje nog levend en al, in bloei heb staan.

RDWC-kweektent

De dames in de RDWC-tent bloeien stug door. Ik ben toch blij dat ik ze nog een tweede kans gegeven heb. Ook al blijven ze misschien wat aan de kleine kant, dat is niet zo erg. Vorige week dacht ik overigens toch weer een calcium-/magnesiumtekort te bespeuren; daarmee zijn de dames (na wisselen van formule) van een overschot naar een tekort gegaan.

Ik heb dus nieuw voedingswater gemaakt van 40 liter water met voor 30 liter voeding (volgens de flowering formule van Terra Aquatica). Als eerst heb ik daarna 30 ml T.A. Calcium-Magnesium toegevoegd en tot slot ook nog 30 ml T.A. Bloom Booster.

Linksvoor op de foto zien we dat Blue Amnesia Haze wat verbrande bladpunten heeft. Ik vermoed dat dit komt omdat de EC opgelopen is tot 2,1 – de dames hadden blijkbaar dorst. Deze ronde houd ik ze zo goed mogelijk in de gaten en probeer ik als een butler de dorstige dames op tijd van een nieuw drankje te voorzien. Het nieuwe systeem krijgt een vlotter met een vat dat het waterniveau zelf op peil houdt. Door mijn nogal onvoorspelbare gezondheid kan ik er ook niet altijd bovenop zitten en dan schiet er weleens wat bij in. Daarom ben ik rustig aan steeds meer aan het automatiseren.

Het is natuurlijk niet zo dat je met een paar parameters en wat automatisering zonder moeite de perfecte plant kweekt. Bij kweken op hydrocultuur ben je toch voor een groot deel afhankelijk van techniek (zet de stroom maar eens een dag uit en kijk wat er gebeurt). Ik vind het in ieder geval erg fijn dat ik op afstand kan volgen hoe het met mijn plantjes gaat.

Bluelab update

Ik heb even geworsteld om de software van Bluelab goed draaiend te krijgen op de Mac-computer. Gelukkig heeft Bluelab een goede klantenservice en kregen we de boel draaiend. Helaas nog niet zonder horten of stoten, maar nu is er een update: Bluelab Edenic. Daarmee draait de communicatie met de Bluelab Guardian Connect zoals het hoort en kan ik via de nieuwe iPhone-app overal de pH-, EC- en temperatuurwaarden controleren. In de toekomst wordt dit aangevuld met nog meer functies.

Ik ben erg blij dat het werkt, want meten is weten bij hydrocultuur. Nu heb ik alles overzichtelijk bij elkaar in een log-file met grafieken. Nu kan ik Sneeze te bewaken, maar zonder te micromanagen. Ik kijk rustig aan op afstand naar de toestand en breng haar een bezoekje als het nodig is.

Tot zover deze update vanuit huize CannaTommy. Tot over twee weken!

Peace, CannaTommy

(advertentie)