(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De Amerikaanse staat Californië is met bijna 40 miljoen inwoners de grootste legale markt voor recreatieve cannabis ter wereld. Desalniettemin bloeit de illegale tegenhanger er ook nog altijd, wat te maken heeft met onder meer prijzen, regels, belastingen en het feit dat in meer dan 60% van de gemeenten geen legale wietverkoop wordt toegestaan. Uit de jaarcijfers van reguleringsinstantie Department of Cannabis Control blijkt dat er in 2022 opnieuw meer zwarte wiethandel is opgerold.

Handhaving van regulering is óók miljoenenbusiness

Nederland, Duitsland en andere Europese landen die bezig zijn met legalisatie van recreatieve cannabis doen er goed aan om te leren van de fouten van anderen die hen voorgingen. Met Canada en de Verenigde Staten voorop uiteraard. En daarbij staat één ding bij voorbaat ook al vast: het is bepaald niet eenvoudig om de illegale wietmarkt het zwijgen op te leggen.

Dat blijkt ook wel weer uit de jaarcijfers van het Department of Cannabis Control (DCC) in Californië, die afgelopen donderdag openbaar zijn gemaakt. De ambtenaren die toezien op de juiste naleving van de regulering van recreatieve wiet, namen in 2022 voor liefst 243 miljoen dollar aan illegale wiet in beslag. En dat is dan nog uitsluitend wat er bij operaties die door het DCC worden geleid is afgepakt.

Tel je ook nog de ‘oprol-acties’ mee van andere wetshandhavers waarbij het DCC assistentie verleent, dan kom je tot het astronomische totaalbedrag van $736.837.621,81 ofwel driekwart miljard euro! Bedenk daarbij even dat in Californië medicinale cannabis in 1996 werd gelegaliseerd en recreatieve cannabis in 2016…

De vele overheidsregels/eisen, hoge belastingen en het feit dat in tweederde van de gemeenten wiet simpelweg niet wordt toegestaan, maken de legalisatie in Californië nog niet bepaald tot een successtory… [beeld: ShutterstockProfessional/Shutterstock]

‘Onwettige cannabis’

Vorig jaar namen de DCC-mensen bij hun eigen anti-cannabis operaties 65.430 kilo ‘onwettige cannabis’ in beslag, een stijging van 246% ten opzichte van de 18.926 kilo zwarte wiet in 2021. Volgens het agentschap verdrievoudigde het aantal arrestaties gerelateerd aan de illegale cultivatie van cannabis afgelopen jaar: van 17 naar 56.

Ook het aantal operaties onder DCC-vlag steeg in 2022 met 150% naar 155 stuks. Bij al dit gelegitimeerde overheidsgeweld lieten exact 264.196 wietplanten het leven en dat is een ongelooflijke 1.274% meer dan in 2021. Tijdens deze plantengenocide werden er ook nog even 54 vuurwapens en 1,3 miljoen dollar in contanten in beslag genomen.

Duizelingwekkende aantallen in beslag genomen wiet(planten)

Indrukwekkende en tegelijk ook wat ontmoedigende cijfers uit deze legale cannabisstaat. Getallen die nog zwartgalliger worden als je de acties meerekent waarbij het DCC assisteerde. Dat waren er vorig jaar 144 en die leverden nog eens 696.016 wietplanten en 134.000 kilo wiet op, goed voor een winkelwaarde van 494 miljoen dollar.

Alles bij elkaar opgeteld (eigen acties DCC plus hulp bij andermans acties) leidt 1 jaartje regulering handhaven in Californië tot de volgende cijfers:

De baas is anders best tevreden

Zonder veel overdrijving zou je kunnen zeggen dat het niet direct de goede kant opgaat. Maar daar denkt Bill Jones, bij het DCC in dienst als de chef van de Law Enforcement Division, anders over. Volgens hem dragen de acties van zijn bureau eraan bij dat “Californië een goed-gereguleerde en legale marktplaats blijft die ten goede komt aan Californiërs”.

Mooi hè, hoe iedereen toch altijd weer een eigen draai aan harde (drugs)cijfers kan geven. Of zoals Bill Jones het zegt: “Door elke handhavingsactie krijgen onze teams een beter inzicht in hoe deze criminele operaties werken, waardoor we onze middelen beter kunnen concentreren en onze resultaten kunnen versterken om de gezondheid en veiligheid van alle Californiërs te beschermen.”

[openingsbeeld: Kazyaka Konrad/Shutterstock]
(advertentie)